Преглед на печата

Това твърдят източници на Труд. Финансовият министър Симеон Дянков бил на мнение, че дори да се намерят пари за повишението, то със сигурност няма да стане от 1 юли. Още не е ясно дали ще бъдат облагодетелствани всички пенсионери или само тези с ниски доходи.
„Започват безпрецедентни по мащаба си ремонти на пътища“, информира Труд под водещото си заглавие. Един милиард лева ще бъдат инвестирани в пътната инфраструктура през 2011 година. До края на 2012 ще бъдат ремонтирани 3 100 километра пътна настилка. За сравнение през последните две години са били поправени общо 1 050 километра, посочва вестникът.
И Труд, и Сега обръщат внимание на информацията, че „феноменално евтината“ магистрала „Тракия“ ще се оскъпи допълнително заради мочурища по планираното трасе.
Корупцията и непрозрачността ще останат и с най-новите промени в Закона за обществените поръчки, предупреждават представители на бизнеса пред Дневник. През юни миналата година Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България по този проблем, припомня изданието. Вместо да напишат нов закон, управляващите подготвиха поправки, които ще бъдат гласувани в Народното събрание тази седмица. Съгласно гласените промени възложителят ще може да се меси в работата на изборните комисии. Освен това отпада задължението за включване на независими експерти в комисиите. По този начин и занапред обществените поръчки ще бъдат насочвани винаги към определен изпълнител, твърдят предприемачи, цитирани от Дневник.
Експерти от здравното министерство обмислят въвеждане на таван за цените на допълнителните услуги в болниците, съобщава Стандарт. По този повод вестникът посочва примери от различни лечебни заведения в София, които налагат такси за ползване на т. нар. ВИП стаи. Таксите се колебаят между 20 и 125 лева на ден. Експертите умуват и върху предложението майките, които придружават болните си деца, да не плащат такса за престой.
Акцентът в днешния брой на Сега е върху резултатите от изпитите на седмокласниците. Те показват трикратен скок на двойките по български език и литература в сравнение с миналата година. Голямата разлика се дължи до известна степен на непрекъснатите промени, внасяни от просветното министерство в скалата за външното оценяване. Така отново не бе направен анализ по основното му предназначение – да проследява нивото на знания на децата, отбелязва Сега.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *