Преглед на печата

Руската компания „Атомстройекспорт“ е подала иск срещу НЕК за 57 милиона евро заради неплатени строителни работи по централата. Че делото е факт от няколко дни потвърждава премиерът Бойко Борисов, твърди изданието. Експерти обаче обяснили пред вестника, че България има на свой ред да взима от Русия 61 милиона евро за старо оборудване.
„Русия започна натиск за „Белене“ и през съда“, гласи заглавието в Дневник. „Русия опитва нова тактика спрямо България“ за ускоряването на проекта АЕЦ „Белене“, отбелязва изданието и припомня, че поредното отлагане на окончателния договор за строежа бе договорено в началото на юли по българско настояване. Дневник уточнява, че искът към страната ни е за 58 милиона евро. Източници от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, на които вестникът се позовава, признават, че от януари насам София не плаща по 5 милиона евро месечни задължения към Русия. Причината е, че правителството изчаква становището на консултанта, който трябва да се произнесе доколко проектът ще бъде рентабилен за България.
Челните заглавия в по-тиражните вестници са посветени на данните от преброяването на населението, изнесени от Националния статистически институт.
„111-годишен софиянец е най-старият българин“, пише Монитор и допълва: „Селяните на изчезване, тъпчем се в градовете“. „Не остана кой да работи“, отбелязва Труд и пояснява: „Седемдесет младежи влизат на пазара на труда, сто възрастни излизат“. „Ромите са намалели с 55 хиляди“ за десет години, твърди 24 часа и констатира: „така според данните на НСИ се разбива митът, че българите ще останат малцинство в България“. Изводът на вестник Сега от преброяването е: „Българите намаляват, остаряват и етнически се капсулират“. „Все повече българи емигрират, а останалите застаряват в държава с висока безработица и големи социални разслоения“, пише изданието.
Не само т. нар. представителни разходи – средно по 1 500 лв. на месец, но „и бензинът на депутатите е безотчетен и на доверие“, пише Труд. На сто километра, изминати от депутат с личния му автомобил, Народното събрание плаща по 24 лева или общо 900 лв. на месец на депутат. Проблемът според вестника е, че народните избраници не отчитат никакви документи за закупеното гориво. Единственото изискване, за да им се осребрят парите, е пътен лист, попълнен от самите тях.
Директорът на НАП „лично и категорично“ се застъпи за „ЛУКойл Нефтохим“, пише Сега, като цитира интервю за Красимир Стефанов пред БНР. Рафинерията е заплашена да остане без лиценз и да спре, защото не е спазила наредбата за контрол на горивата, които продава. Според Стефанов обаче фирмата е най-големият данъкоплатец и отнемането на лиценза би било риск за хазната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *