Преглед на печата

32 000 нови безработни преброи Европейската статистика за година, посочва Стандарт. Хората без работа са се увеличили от 10 на 11.5% и вече гонят 350 000. Въпреки, че в отчета си за втората година на на управление правителството на ГЕРБ отчита намаляването на броя на регистрираните безработни, България се нарежда на второ място по безработица в Евросъюза, отбелязва Новинар. През юли в целия Европейски съюз безработицата е била 9.5%, а през същия период на миналата година – 9.7 %.
Доходите на домакинствата през второто тримесечие са се увеличили с 3.8% спрямо същия период на миналата година, а ръстът на разходите им е скочил цели два пъти – с 8.2 %, посочва Дневник като се позовава на данни на националната статистика. Основен източник на доход за домакинствата продължава да бъде работната заплата, а втори по значение са пенсиите. Основно перо, което притиска бюджета са разходите за храна и жилище – почти 50 на сто. Месечните суми, които човек отделя за здравеопазване драстично са скочили с 11.5%, с 6 на сто се увеличават и разходите за транспорт, отбелязва Дума.
Въпреки че е ведомството с най-голям бюджет в държавата и уверенията на финансовия министър Симеон Дянков, че всички трябва да се вместват в отпуснатите им средства, МВР получи извънредна субсидия от държавата. Правителството му отпусна 15 милиона лева, отбелязва вестник Сега.
Агенцията за приватизация определи регистрираната в Австрия „БТ Инвест“ за участник, спечелили конкурса за приватизацията на Булгартабак холдинг, пише Пари. По този начин Изпълнителният съвет на агенцията не се възползва от възможността да не сключи сделка в случай, че цената не отговаря на изискванията, отбелязва вестникът. След 13 години опити „Булгартабак холдинг” за трети път е на крачка от продажбата, посочва на свой ред Дневник.
„Лукойл“ ще използва всички процедурни възможности да протака делата срещу митниците за отнетите лицензи. Това стана ясно при първата среща на юристите на компанията и ведомството в Софийския административен съд, коментира Дневник.
Половин такса за паркиране в гаражите до метрото ще плащат столичани, ако пътуват в подземната железница. Това ще важи от следващата година, когато се предвижда в експлоатация да бъдат пуснати 5 паркинга по протежението на линиите, пише Монитор. В паркингите ще има места за над 3 000 автомобила.
Всяка представена в парламента партия да губи държавната си субсидия, ако не осигурява постоянно присъствие в пленарна зала на 50% плюс един от депутатите си ще предложи председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, посочва във водещата си статия 24 Часа
Изданието публикува и интервю с председателя на СГС Владимира Янева. Делото „Софийски имоти“, наказанията за съдии заради забавени дела, исканията за използване на СРС-та са част от въпросите в разговора.
Вестниците пишат и за отчета на правителството за втората година от управлението на ГЕРБ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *