Преглед на печата

В началото на август т. г. редакцията ни изпрати заявления за достъп до обществена информация до министерствата с въпрос кои са членовете на управителни и контролни съвети на дружествата с държавно участие и какви заплати е получавал всеки един от тях през 2010 г. и през първите 8 месеца на 2011 г.  Получихме информация обаче само за управниците и техните възнаграждения на четири държавни предприятия – три от системата на просветата и едно, подчинено на спортното министерство.Цветанов зове за висока активностСамо така може да преборим купуването на гласовеКрасина КРЪСТЕВАЕдно от най-важните оръжия против купуването на гласове е високата избирателна активност, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов. Според него трябва да се ограничи възможността от порочните практики, създадени през последните 15 години – да се определя политиката на една община и на държавата на принципа на купуване на гласове.
в. „24 ЧАСА“ Бум на бременни с тризнациИлияна АнгеловаРажданията на тризнаци след ин витро се увеличават непрекъснато, съобщи доц. Асен Николов от “Майчин дом”. Такава бременност обаче е рискова за бебетата, които по правило се раждат недоносени. Бременните с тризнаци раждат обикновено в “Майчин дом” или “Шейново”, където има специалисти по неонатология.По принцип не би трябвало да се въвеждат три ембриона, а ако това стане, на по-късен етап следва да се редуцират до два, смята доц. Николов. След като се появят наведнъж три или дори само две бебета, те не могат да се сравняват с нормално родените нито по тегло, нито по доносеност, смята специалистът.Плевнелиев зареди батериите на среща с роднини и учителиКристина Кръстева“Все усмихнат. Все сърдечен, никога няма да нагруби. И много умен. Отделно е и красив като киноартист.”Това е кратката визитка, която прави на Росен Плевнелиев първата му братовчедка – кака Валя. Д-р Валерия Устаилиева е с 12 г. по-голяма от популярния си родственик. В младите си години Стефан Данаилов също много й допадал. Сега обаче, след като Ламбо е пряк конкурент на Роско, е категорична, че новото лице на България е Плевнелиев: “Нека имаме млад и красив президент!”
в. „СТАНДАРТ“ Чиновници клекнаха пред златотърсачитеРуслан ЙордановИзолират еколозите от днешното заседание в министерствотоРодни чиновници хвърлиха Крумовград в ръцете на канадските златотърсачи. Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) днес ще одобри инвестиционното предложение за изграждане на златна мина на площ от 850 декара на Ада тепе въпреки яростната съпротива на местните хора. „Стандарт“ разполага с проекта за решение, изготвен от чиновници в отдела за Оценка на въздействието върху околната среда в МОСВ. В него се предвижда „Болкан Минерал анд Мейнинг“ (БММ), дъщерна компания на канадската „Дънди Прешъс Метал“, да извади 15 млн. тона руда от хълма Ада тепе, от които ще добие 20 тона злато. Златотърсачите ще оставят след себе си 7,2 млн. тона токсични отпадъци в хвостохранилището. Цената за всичко това е концесионна такса между 1,44 и 4% от печалбата, която „Дънди“ ще плаща всяка година.
в. „НОВИНАР“Всеки четвърти българин очаква нечестен вотВсеки четвърти българин е убеден, че предстоящите местни и президентски избори няма да са честни и ще бъдат съпроводени с много мръсотия и непочтени хватки. Това показват резултатите от социологическо проучване на агенция „Медиана“. На противоположното мнение са едва 14 на сто от анкетираните. Една четвърт от избирателите пък категорично заявяват, че се страхуват свободно да изказват политическите си убеждения, тъй като очакват това да им навлече неприятности, „Това е много тревожна тенденция и вероятно ще се отрази върху данните от изследвания и върху изборните урни“, коментира Кольо Колев.Седесари искат пряк избор на премиераСините недоволни от депутатите, настояват за отчетност и подмяна на 2 годиниМинистър-председателят да се избира пряко от народа, а част от състава на Народното събрание да се подменя на всеки две години. Това са част от предложенията на редовите седесари, след като ръководството на СДС получи мандат да води преговори за промяна на Конституцията след свикване на Велико народно събрание.
в. „ДНЕВНИК“България – с най-голям ръст на разходите за труд в ЕвропаБългария продължава да е на първо място по увеличение на разходите за труд в ЕС. Данните на европейската статистическа служба Евростат показват, че през второто тримесечие на 2011 г. един час труд е струвал на българските работодатели с 12.4% повече спрямо същия период на 2010 г. За сравнение, средното оскъпяване за ЕС е 3.4%. След България се нареждат Румъния и Словакия, където повишаването на разходите за труд е два пъти по-ниско, отколкото у нас. Кандидатът на БСП – с най-големи шансове за подкрепата на ДПСЦИК възложи безпрецедентна и невъзможна проверка за уседналостта на номиниранитеДва дни след изтичане на крайния срок за регистрация на кандидатпрезидентските двойки и изясняването на това кои и колко ще са играчите, борещи се за поста, остава един ключов въпрос – кого ще подкрепи ДПС. Партията на Ахмед Доган, за която социолози и анализатори казват, че е способна да предопредели изхода от гласуването, не издигна свой кандидат. ДПС не обявява към кого би насочило подкрепата си и дори твърди, че все още не е обсъждало президентската надпревара. Дискусията щяла да се случи в близките дни.
в. „КЛАСА“ „Дънди“ изнася безконтролно 10 т злато и редки метали от България за годинаМетали за над 16 млрд. долара са излезли от страната за последните 8 години“Класа“Около 10 тона злато и още 12 ценни метала, сред които стратегическите германий, талий, платина и паладий, се изнасят годишно от канадската фирма „Челопеч майнинг“, дъщерно дружество на „Дънди прешъс металс Инк.“, през митнически пункт Пристанище „Бургас център“ под тарифна позиция 2603: „Медни руди и техните концентрати“. Това количество изчисляват български учени, при условие че има ежегоден добив от 3 млн. т руда от мината в Челопеч. Металите се изнасят във вид на концентрат, който се обработва в завод в Намибия, собственост на „Дънди“. Дефицитът в хазната твърдо държи 1% от БВПВ края на август фискалният резерв възлиза на 5 млрд. лв.За първите осем месеца на годината дефицитът в бюджета е 732 млн. лв., или 1% от прогнозния БВП, сочат предварителните данни на Министерството на финансите. За януари-юли цифрите показваха също дефицит от 1% от БВП. На месечна база през август фискът е на червено едва с 11 млн. лв. Спрямо същия период на миналата година ситуацията в публичните финанси се подобрява с около 805 млн. лв., или 1,2 пр. пункта от БВП.
в. „ДУМА“Губим 500 млн. лева за развитие на селските райони?Некадърността на ГЕРБ в сектора „Земеделие“ ощетява хиляди българи, предупреди Ивайло КалфинИма опасност България да загуби над половин милиард лева по програмите за развитие на селските региони заради неадекватната политика на ГЕРБ в сектора. За това предупреди кандидат-президентът на БСП Ивайло Калфин. Той се срещна в Стралджа със земеделски производители, които не скриха притесненията си, че парите по различни европрограми не достигат до селските райони.1/3 от българите не вярват в честните избориВеселка СпиридоноваПо-висока от обичайната изборна активност – около 55-60 на сто, очакват социолозите от „Медиана“Едва 14 на сто от българите са категорични, че предстоящите изборите ще са честни. Около 35% смятат обратното, а 27 на сто се надяват „донякъде да са честни“. Това сочи национално представително изследване на Агенция „Медиана“, проведено между 10 и 14 септември.Социологът Кольо Колев бе категоричен, че страховете на хората за тези избори се увеличават и 1/4 от анкетираните избиратели, предимно в малките населени места, се страхуват, че може да имат проблеми заради политическите си убеждения. Нараства страхът за утрешния ден, страхът за работното място, сочат резултатите.
Българите заедно с румънците отново заемат последните места по удовлетвореност от живота си в Европейската общност. Това показват предварителните данни от последното проучване на Европейската фондация за подобряване на условията на труд и живот в 27-те членки, както и Македония, Хърватия, Турция и Норвегия.
в. „ТЕЛЕГРАФ“ Опасна религия плъзна в училищата Холивудска секта облъчва деца в английската гимназия Сциентолозите внушават, че душите ни са извънземниСмятаната за опасна по цял свят религиозна групировка на сциентолозите тайно се вмъква в българските училища. Техен представител е облъчвал децата с лекция в Първа английска гимназия в София. Сциентологията е позната като религиозна общност, която нахлува в личния живот на членовете си, събира информация за тях с тестове и формира досиета. Религията обещава познание и спасение, за което обаче събира баснословни парични суми. Р. Овч. уредил кумеца си с апетитен имотХората му 8 общината шампиони по заменки и скандални сделкиКърваво писмо, крито 4 г., сочи10 940 кв. м. земя в елитния квартал Драгалевци биват подарени на кумеца на Р. Овч. Георги Георгиев от столичното предприятие „Общински имоти“. Гигантската далавера е само една от десетките заменки, които са направили общинските съветници от БСП в периода, когато уж са в опозиция.в. „АТАКА“Кандидат за президент заплашил журналистШпионин се заканил на Соня Колтуклиева заради публикация за еврейска връзка между мераклията за стола на Гоце – Димитър Куцаров и ТрактораУникален скандал се разигра в студиото на телевизионното предаване „Насреща с Люба Кулезич“ по ТВ7. Участието на кандидат-президента Димитър Куцаров и вицето му Камелия Тодорова беше прекъснато от телефонно обаждане на журналистката Соня Колтуклиева. Провокирана от изказването на Куцаров, който заяви, че не се страхува от разкрития по свой адрес, тя обяви в ефир, че е получила сериозна заплаха от негово име. Новите удбаши в Скопие заболяха от българофобияГаврите на Скопие с историческата ни памет ще продължат, докато София срамно мълчиНаскоро бившата югославска република Македония отбеляза 20-годишнината от обявяването на своята независимост. Тържествата в Скопие  се превърнаха в невъздържан изблик на  необяснима грандомания, в агресивен антибългарски шовинизъм, наследен от Коминтерна,  от сърбоманите и Титовите главорези от зловещата тайна политическа полиция УДБА. Речите на височайши персони на централния площад пред не по-малко грандоманския и парвенюшки паметник на Александър Македонски бяха апотеоз на най-грубо фалшифициране на историята и борбите за освобождение от турско робство на това свидно парче от тялото на Родината- люлка на българщината, където сега властват новите удбаши.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *