Преглед на печата

Това е съобщил дипломатически източник в Хага за вестник Сега . Холандия има подкрепата на няколко държави за обявените си действия срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство и ако София изпълни заканата си, страната ни сама ще се изолира, твърди източникът на Сега.
Брюксел не се развълнува от българския ултиматум за Шенген, отбелязва Пари. Стана ясно, че Европейската комисия няма да вземе под внимание казаното от министър Младенов, уточнява изданието.
Министерството на външните работи няма нова позиция по темата, са съобщили от ведомството за Дневник. Официално становище ще има едва след четвъртък. Според холандски медии, на 22 септември се очаква държави като Финландия, Дания и Швеция също да са в опозиция на приемането ни.
През 2012 г. данъците в България няма да бъдат повишавани, пише Монитор, като цитира финансовия министър Симеон Дянков. Държавата планира да затегне контрола по отношение на измамите с ДДС. Дянков заяви, че догодина вероятно ще има възможност за повишение на доходите, но това ще се обсъжда допълнително.
Империята на Христо Ковачи се разпада, пише Стандарт. Бизнесменът не смогва да си плаща данъците, а фирмите му са затънали в борчове с общи задължения към хазната от близо 100 млн. лв. Според слуховете Ковачки вече стяга куфари за Южна Африка, където си е купил голяма къща.
Висшият експертен екологичен съвет към екоминистерството даде разрешение на „Болан минерал енд майнинг“, дъщерно дружество у нас на канадската компания „Дънди прешъс металс“, да добива злато в местността Ада тепе край Крумовград, отбелязва Класа. Местността е част от най-голямата зона по екомрежата „Натура 2000“ и жителите започват подписка срещу златодобива, която ще изпратят в Европейската комисия и Европейския парламент.
Нов вирус заразява банкомати и изпразва всички налични пари в устройствата в столицата, съобщава 24 часа. Банките засега не дават информация, но според специалисти новият хит в източването на банкомати набира скорост у нас след десетки удари в чужбина, стартирали с руски вирус.
Близо половината от местата за лекари и сестри в столичната „Бърза помощ“ са празни, съобщава за Труд директорът й д-р Георги Гелев. Същият проблем със спешната медицинска помощ се наблюдава в цялата страна. Причина за него са ниските заплати.
Над 50% от смъртността у нас се дължи на незаразни болести, се твърди в доклад на Световната здравна организация, цитиран от Новинар. Основните причинители на смърт са ракът, диабетът, сърдечносъдовите заболявания, инсултът и болестите на белите дробове.
Почти няма българска библиотека, която да е получила нови книги от 2008 г., алармират от Асоциация „Българска книга“, пише Дума. Според неправителствени организации над 50% от младите хора в страната са номинално или функционално неграмотни, с което България се нарежда на предпоследно място в Европейския съюз.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *