Преглед на печата

Заради Холандия и Финландия преговорите блокираха. Европейският съюз даде срок до 17 октомври да преосмислят позициите си, отбелязва часовият всекидневник. Също толкова е написано и от Стандарт. В Труд само заглавие на първата страница оповестява „Пазарлък приемат ли България в Шенген се точи до 17 октомври“.
В 24 часа пишат за тройния убиец от Ябланица. В статията се отбелязва за това как е мъчил отвлечения шофьор на такси само на вода в продължение на 20 часа. Полицията продължава да издирва убиеца Гаврил Петков. Тройният убиец плашил таксиджията с нож, държал го с вързани очи и ръце, давал му само глътки вода, но не и храна, допълва Монитор. Изданието посочва, че 150 полицаи от Габрово и Ловеч са мобилизирани да претърсват гората в Стара планина заради беглеца.
Стандарт публикува обширен материал по повод предстоящото посещение на бразилския президент с род от Габрово. Заглавието на програмата е „Посрещат Дилма с котка без опашка“. Братовчедка й пък ще й подари „Чудесата на България“. По-същественото е, че Русеф води със себе си у нас предприемачи от родината си.
Според изследване за свободните места в Европа, Англия търси 25 хиляди лекари и медицински сестри, отбелязва на челно място 24 часа. Наш спешен доктор започвал с 55 хиляди лири годишно. В Германия търсели 10 300 медици, а в Белгия – 3 500, пояснява изданието. Какво може да се работи в чужбина е разказано на целите 2 и 3 страница на всекидневника.
Интернет измести цигарите и дрогата, сочат данни от проучване на експерти от Брюксел, публикувани на първата страница на Монитор. Електронните игри са новият наркотик на тийнейджърите, показват резултатите от изследването. Всяко десето хлапе осъмвало пред компютъра.
В Труд на първа страница се разказва за вчерашния ден без автомобили със снимка на внушителна група велосипедисти, дефилирали през София. Изданието пише и за амбициозната цел, заложена в Бялата книга за транспорта на Европейската комисия, според която ще се изпълни решението на Европейската комисия до 2050 година, Европа да е с автомобили, които не ползват дизел или бензин. По-близката задача е половината от автомобилния транспорт да мине на алтернативни горива до 2030 година. Според министър Нона Караджова, целта е напълно постижима, а резултатът от нея ще бъде по-чисти градове, по-малко стрес, по-малко катастрофи, по-малко шум. Вчерашният велопоход е една красноречива илюстрация на всички изброени ефекти. А измервателните уреди са посочили, че благодарение и на благоприятните метеорологични условия, чистотата на въздуха е била два пъти по-голяма, в сравнение с други натоварени делнични дни.
Интервюто на Монитор е със заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов под заглавие „Тотална проверка за туроператорите“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *