Преглед на печата

Това предвижда подготвяна промяна в закона за висшето образование. Реалното увеличение на сумите за следващата академична година може да достигне 16%. Досега бъдещите юристи трябваше да приготвят максимум 554 лева на академична година, а новата такса ще скочи до 731 лв. Ако промяната бъде одобрена, студентите, изучаващи природни науки, информатика и инженерни специалности ще плащат до 1051 лв.
„Заради огромната държавна субсидия партиите изобщо не са усетили кризата. Политическите формации могат да харчат луди пари за коли и ремонти на офиси и пак да им останат милиони“, пише Сега, като се позовава на данни от Сметната палата. ГЕРБ са запазили на депозит 13 от общо 18 милиона лева миналогодишни приходи. ДПС е получило 6,9, а е похарчило 3,2 милиона. Разходите на БСП са по-големи от приходите, но партията не е намалила разноските за външни услуги.
Търговци и производители настройват бизнеса си на режим „ниско потребление“ за дълго време, пише Капитал дейли. Публикацията се позовава на представители на бизнеса и данни на Националния статистически институт, които показват 3% намаляване на продажбите между септември 2010 и септември 2011 година. „Ясно е, че възстановяването на българската икономика отново се отлага“, констатира вестникът.
Труд публикува интервю със Симеон Дянков, който не изключва „изненадващо“ понижение на ДДС догодина като средство за стимулиране на потреблението. Задължително обаче първата стъпка към увеличаване на пенсионната възраст трябва да е догодина, твърди финансовият министър. Стандарт допълва: „Дянков няма да пипа годините за пенсия“, като се позовава на източници от вчерашната среща на съвета правителство-работодатели-синдикати.
„Санирането на жилищата с европейски пари се отлага най-малко с шест месеца“, информира Труд. Регионалното министерство ще е готово да приема документи на кандидати не от януари, а от юни 2012 година. Така обновяването на сградите с цел подобряване на енергийната ефективност ще може да започне едва в края на строителния сезон.
24 часа съобщава любопитни подробности от 226-те страници на обвинителния акт срещу Алексей Петров и още петима души от така наречения „Малък Октопод“. Една от тях е, че „Октоподът“ е бил подпомаган от чеченци за насилствено събиране на дългове. Обвиненията за укриване на данъци са за над 70 000 лв. Констатирани са и връзки на групата с висши прокурори.  „ВАС върна съдията на Октопода“, коментира Монитор решението за възстановяване на Веселин Пенгезов начело на Столичния апелативен съд. Според вестника, Пенгезов е имал „топли връзки“ с Алексей Петров, запечатани на специални разузнавателни средства.

Финанси

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *