Преглед на печата

Ден преди Националният статистически институт да представи данните за ръста на Брутния вътрешен продукт през третото тримесечие икономисти коментират пред Капитал Дейли, че дори и плахият растеж на българската икономика вече утихва, а съживяване не може да се очаква преди пролетта на следващата година.
„По данни на частни съдия-изпълнители всеки месец 550 души губят имот заради дълг“, съобщава 24 часа в заглавие на първа страница.
„Бум на фалити“ гласи заглавието на първа страница на Стандарт, който съобщава, че до Коледа скокът на банкрутиралите компании ще е с около 40 на сто спрямо миналата година. „Заради бюджета гербери се делят на меки и твърди“, пише в друга публикация на Стандарт, според който около приемането на бюджета в редиците на ГЕРБ тече дебат дали да се форсират всички реформи през 2012 г., като особено голям е спорът около пенсионната реформа. Изданието цитира казаното от шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред БНР, че 10-процентно увеличение на всички пенсии ще струва един милиард лева годишно.
„Синдикатите обявяват стачка при пенсионни промени“, пише Сега на първа страница. „КНСБ заплаши с национална стачка. Синдикатите – против промяна на споразумението за пенсионна възраст и стаж“, отбелязва Дума също на първа страница.
Монитор съобщава за „нова мода“ в страната – работодатели се изхитрили да заобикалят Кодекса на труда, като назначават срещу молба за напускане по взаимно съгласие. Молбата е без дата и когато чорбаджията реши, може да уволни колкото си иска хора и дори съдът не може да ги защити, коментират синдикални лидери.
„Спокойно! Потъваме, както е планирано“, така е озаглавен коментарът в рубриката „Позиция“ на първа страница на Труд. Темата на броя – за очакваната стачка в железниците, е представена под заглавие „В БДЖ нямат план за действие при стачка“. Вестникът предлага и интервю с изпълнителния директор на компанията Йордан Недев.
Новинар и Република избират за водеща тема скандала в Пловдивския университет с оставката на преподавател, който протестира заради обявяването на Христо Стоичков за „доктор хонорис кауза“.
Почти всички вестници съобщават на водещо място за края на „ерата Берлускони“ в Италия. Под заглавие „Новата надежда на Европа“ Капитал Дейли помества снимка на бъдещия нов премиер Марио Монти и пише, че той трябва да спаси страната си от фалит, еврото – от рухване, а световната икономика – от депресия.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *