Преглед на печата

Подготвяните критерии за приватизация на дружеството отново допускат истинският купувач да остане неизвестен. Засега никой не е заявил официален интерес към държавното дружество.

Президентът твърде късно се включи в дебатите за пенсионната реформа, твърди в интервю за 24 часа социалният министър Тотю Маденов. Не е вярно, че има наплив за пенсиониране, подчертава Младенов и уверява, че от новите мерки догодина ще бъдат засегнати само 10 500 души.
Работниците, които се трудят без договор, в бъдеще също ще бъдат глобявани, реши окончателно парламентът, отбелязва Сега. Вместо конкретна сума, глобата ще бъде в трикратен размер на личните минимални осигуровки на съответната длъжност.
УниКредит оряза оценката си за икономическия ръст у нас догодина с повече от 1% от 2,6% на едва 1,5%, съобщиха от трезора, отбелязва Класа. Основните причини са надвисналите облаци над икономиката на еврозоната, както и неочакваният рязък спад на инвестициите в България през третото тримесечие. Цифрата е почти двойно по-ниска от записаната в доклада към бюджета за догодина от 2,9%, макар че финансовият министър Симеон Дянков предупреди, че разчетите са правени и при 1% ръст, коментира изданието.
Три нови мобилни оператора се появиха в България, пише Труд. Комисията за регулиране на съобщенията зарадва потребителите предколедно, като даде на три компании разрешения за мобилна наземна мрежа в обхват 1800 мегаХерца. Срокът е за 10 години. Новите играчи са „Макс телеком“, „4Джи Ком“ и „Булсатком“. Само една от новите компании засега декларира официално, че ще предложи мобилни разговори.
В цената на хляба има неимоверно висока надценка, която възлиза на около 40% и се прави от търговците. Това твърди в телевизионно интервю, цитирано от Дума, председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Марияна Кукушева. Според нея, за да може надценката навсякъде да е толкова, става въпрос за картелно споразумение.
Робот, изобретен от доц. Костадин Костадинов от Института по механика на БАН, лекува рак, пише Монитор. Роботът инжектира медикаменти само в туморните клетки, без да увережда органите.
На матурата и изпита за гимназия учениците вече ще бъдат оценявани по точкова вместо по шестобална система, съобщиха от просветното министерство, отбелязва Стандарт. Промяната ще влезе в сила с новия закон за училищното образование, който трябва да бъде приет догодина. Новата система ще се задейства само на изпити, а в час децата ще продължат да бъдат оценявани от 2 до 6.
Гоненето и заколването на прасенце е било част от шоу в габровска дискотека, предизвикало възмущението на хиляди хора, ползващи Фейсбук, пише Новинар. Габровската полиция се самосезира, сигнал е изпратен и в прокуратурата. Преди няколко месеца парламентът криминализира жестокостта над животни, припомня вестникът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *