Преглед на печата

След Нова година ще престанат да съществуват над 460 000 еднолични търговци, които бяха предпочитаната форма за правене на бизнес в началото на 90-те години, уточнява изданието.
През 2014 г. се очаква да започне строителството на хидроенергийната каскада „Горна Арда“, обяви изпълнителният директор на НEK Михаил Андонов, цитиран от Класа. Според него, още през следващия месец трябва да се реши колко язовира ще бъдат построени и дали каскадата ще може да работи и като Помпено-акумулираща водноелектрическа централа. Дружеството, чиято печалба ще бъде 70 млн. лв., иска да продава по-скъпо тока, допълва Класа.
С одобрения от правителството нов Закон за виното и спиртните напитки бяха въведени стандарти за спиртните напитки, отбелязва Монитор. Най-съществената промяна в закона е свързана с осъществяването на контролa, коментира за вестника председателят на Българската лозаро-винарска камара проф. Пламен Моллов. Според него затягането на правилата ще изсветли сектора. Новият закон за виното е по-скоро практичен и ориентиран към бизнеса, смятат представители на сектора, цитирани от Капитал Дейли.
ЦУМ за Пловдивския панаир – над такава замяна умува кабинетът, съобщава Стандарт. Идеята е Националният исторически музей да влезе в огромната сграда на „Дондуков“. Тъй като държавата няма пари да откупи ЦУМ, ще предложи на собственика Георги Гергов да я замени срещу Международния панаир в Пловдив.
Българската православна църква внесе в Комисията по досиетата списък на владиките с длъжности и граждански имена, за да бъдат проверени за връзки с Държавна сигурност, пишат 24 часа и Новинар. Изданията цитират думи на шефа на комисията Евтим Костадинов пред Българското национално радио. Костадинов се надява към края на януари да стане ясно има ли сред митрополитите агенти и колко са те.
Няма промяна в състоянието на 3-годишния Мартин Георгиев, който повече от седмица е в кома в болницата „Света Марина“ във Варна след жесток побой, пише Новинар, като се позовава на БНР. Разследването продължава. До петък назначената от здравния министър комисия трябва да се произнесе дали малкият Мартин има жизнени функции.
Най-малко бебета за последните шест години – едва 70 000, са се родили у нас през 2011 г., отбелязва Република, като цитира прогнозни данни на националната статистика. На фона на това се увеличават най-младите майки – тези под 15 години. Средната възраст, на която българките се решават да станат майки, все повече се увеличава.
Община Алфатар остана без противопожарна група, алармира Дума. Трима от петимата местни пожарникари побързали да се пенсионират преди влизането в сила на новата пенсионна реформа. Останалите двама пък започнали работа в Силистра. От Националната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ само преди месец признаха, че в около 40 общини няма противопожарна служба, припомня Дума.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *