Преглед на печата

Партийните централи предупредиха, че това е само началото. До две седмици БСП ще реши дали да не иска касиране и на президентския вот.

Два дни след изборната победа на ГЕРБ правителството и столичният кмет започнаха да предприемат дълго отлагани и непопулярни, но необходими действия, пише „Труд“. Кметът на София Йорданка Фандъкова започва да чисти столицата от незаконните гаражни клетки край блоковете. Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че е склонен да приеме бюджетът да бъде облекчен, като се намалят заплатите, които военните, служителите в МВР и ДАНС получават при пенсиониране.
Пред „24 часа“ източници от Министерството на финансите са споделили, че ако предложението за орязване на тези обезщетения се приеме, догодина може да се мисли за увеличение на всички пенсии и на майчинските. Предстои и обсъждане на друга радикална промяна, която ще „оттегли“ държавата от ангажимента й да поема осигурителните вноски на всички държавни служители, твърдят цитираните източници.
Правителството увеличава средствата за здравеопазване по незаконен начин, твърди пред „Новинар“ шефът на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Според Райчинов обявените 10 млн. лв. повече за здравната система в проектобюджета за 2012 г. незаконно се прехвърлят от здравните осигуровки, които хората плащат, към ресорното министерство.
Ползването на здравни вноски за спешна помощ е в нарушение на Закона за здравното осигуряване, защото от тези средства ще се възползват и хора, които не се осигуряват здравно. Това е заявил пред „Дума“ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
Народното събрание изостава в борбата с организираната престъпност, а Министерският съвет доминира, пише „Класа“. Данните са от доклад на фондация „РискМонитор“ за ролята на парламента в борбата с организираната престъпност и корупцията от 2001 до 2011 г.
„Капитал дейли“ цитира доц. Румяна Коларова, един от авторите на изследването, според която всички партии в България печелят от организираната престъпност и корупцията. Партиите ги експлоатират като тема в предизборните си програми, а когато дойдат на власт започват да ги използват.
В интервю за „Монитор“ новоизбраният президент Росен Плевнелиев обещава да освежи институцията с млади хора, включително завършили образованието си в чужбина. С встъпването си в длъжност, Плевнелиев ще се заеме и с разчистването на мисиите ни зад граница от агенти на бившата Държавна сигурност. Важен приоритет ще бъдат и усилията за реализирането на съдебната реформа.
Седем бона глоба ще отнасят кръчмари и търговци, които продават алкохол на непълнолетни, е записано в новия закон за детето, който трябва да влезе в сила от 2013 г., отбелязва „Стандарт“. Досега санкцията беше три пъти по-ниска и търговците предпочитаха да я платят, вместо да изпуснат оборота от хлапетата, коментира изданието.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *