Преглед на печата

По първите страници на всички по-тиражни вестници четем за решенията на правителството да свие бюджетните разходи с 15 % в отговор на икономическата криза. Друга водеща тема са последиците от бурите и земетресението край Шабла. Дума помества интервю с директора на Геофизичния институт при БАН Николай Милошев, който уверява, че „Черно море не може да генерира цунами“.
Труд прави плавен преход от природните към държавните бедствия: „На второто си заседание новият Министерски съвет помете буквално като цунами решенията на правителството на Сергей Станишев,“ пише всекидневникът.
„Сделките на кабинета Станишев една по една отиват на прокурор,“ пише Сега. Двама от довчерашните министри – транспортният Петър Мутафчиев и регионалният Асен Гагаузов, бяха дадени на прокурор от своите наследници по обвинения за злоупотреби, информира Монитор.
Изданията визират договорите за ремонт на Министерството на регионалното развитие и за закупуване на правителствени самолети на старо.
„Обратното броене за Станишев започна,“ твърди Румен Овчаров в интервю за Труд. По думите на бившия енергиен министър, лидерът на БСП „има право да даде своята заявка за реформа в партията, но тя не може да се опира на хората, които четири години я ръководиха.“
По повод вчерашните изявления на финансовия министър Симеон Дянков, че тазгодишните бюджетни постъпления вървят към неизпълнение от 6 милиарда лева, вестник Пари бие тревога: „Държавата на червено!“
В същото време бюджетът губи около милиард лева от контрабанда и данъчни измами, отбелязва Дневник, цитирайки изчисления на ведомството на Дянков.
Само от нелегален внос на цигари годишно губим най-малко 600 милиона, пише 24 часа, цитирайки статистика на „Булгартабак“. По неофициални данни през последните месеци контрабандата е превзела над 30 на сто от родния пазар. Сериозен бум е отбелязал обратният внос на български цигари, изнесени преди това за екзотични дестинации като Того, Бенин и Макао.
За един конкретен случай на контрабанда съобщава Монитор: „Мистериозно изчезване на двеста ТИР-а с бира разследват в агенция Митници“. Стоката е била предназначена за Белгия, но най-вероятно е била отклонена и продадена на черно в Англия. По този начин доставчиците са си спестили стотици хиляди лева акциз към белгийския бюджет.
„Брюксел одобрява агенция за еврофондове,“ научаваме от Пари. Подробностите за новата агенция ще бъдат уточнени до края на месеца, но основната идея е да има ефективен контрол върху процеса на усвояване на субсидиите, коментира Светлин Танчев, председател на парламентарната комисия по европейските въпроси.
Двама мениджъри от дирекция „Регионално развитие“ на Европейската комисия ще проведат днес срещи в министерствата, управляващи еврофондовете, пише Дневник. Според участници в опознавателната мисия, която е в София от два дни, основните проблеми са в транспортния и водния сектор, както и в оперативната програма „Конкурентоспособност“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *