Преглед на печата

Тя е одобрила предложението на Висшия екологичен експертен съвет към ведомството й проектът да бъде реализиран, съобщава изданието, като се позовава на Караджова, която три пъти връщаше проекторешението на експертите заради пропуски. Борбата на природозащитните организации срещу реализацията на проекта продължава вече 4-5 години.
Основната площадка, на която ще се реализира добивът на злато, е разположена на около три километра южно от центъра на Крумовград и само на един километър от река Крумовица.  Освен открития рудник върху терена ще бъдат разположени обогатителната фабрика, табан за рудата, инсталация за съхранение на минни отпадъци и депо за почвени материали, пътища и други обекти.
Нов свидетел може да обърне делото с убийството на Яна Кръстева, пише „Стандарт“. Таксиметровият шофьор Георги Петров е категоричен, че е видял единия задържан по случая – Пламен Трифоно, в непосредствена близост до местопрестъплението.
Наскоро заподозреният бе освободен от ареста с аргумента, че по време на престъплението той е бил в другия край на София.
„Слизах празен от телевизионната кула по булевард „Драган Цанков“. Малко преди пешеходната пътека до автокъщата от гората изскочиха двама. Направи ми впечатление, че единият беше млад циганин на възраст между 20 и 23-24 години. Другият беше Пламен Трифонов. Беше около 5 часа сутринта. Развиделяваше се и го видях добре – беше по тениска и с дълга сплескана коса“, разказа Петров в предаването „Карбовски: Директно“ по Нова телевизия.
„Циганинът се качи, но Пламен Трифонов започна да му иска някакви 5 лева и държеше вратата. Стана спор. Аз опитах да потегля постепенно, но Трифонов продължи да върви с колата и да дърпа вратата навън. Останах с впечатление, че делят нещо, защото циганинът отговори, че каквото е трябвало, го е дал. Накрая успях да потегля. Клиента го оставих на Централна гара. Със сигурност мога да кажа, че другият беше Пламен Трифонов. Задавам си въпроса защо се е подстригал… Готов съм да направим очна ставка. Не всеки ден ми излизат хора от храстите и вдигат такъв скандал. Спомням си ги много добре“, обяснявя Петров, цитиран в „Стандарт“.
Пролетното миене на улиците ще стане задължително, информира „24 часа“, като се позовава на зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева.
Това ще е мярка в общинските програми за намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици, които са опасни за здравето. България е с най-голямо замърсяване с прах в целия ЕС.  „Добре е общините да организират миене на улиците поне веднъж седмично, но това няма как да бъде записано в държавен нормативен акт“, обясни Манева.
Пролетното почистване обаче ще се регламентира от програмите за управление на въздуха на общините, които се приемат и от Брюксел и имат императивен характер, обяснява вестникът.  Ако общините не искат да дават пари за миене, трябва да спрат използването на пясък, сол и луга при снегопочистването. Вместо това те ще са задължени да използват модерни химикали.
С подзаглавие „Бедните лишени от брикети“, изданието информира, че за да не цапат въздуха, държавата ще разработи минимални стандарти за качество на въглищата, така че популярните брикети с много пепел и сяра да не могат да стигат до пазара.
Изданията информират за вчерашния втори поред протест срещу лекарските грешки пред парламента – майки, бащи, съпрузи и деца с тъмни палта, очила и траурни лентички носеха снимки на завинаги отишли си усмихнати, красиви и млади жени.  Те поискаха да се промени плащането за избор на екип, което да се съгласува с европейската практика, да се създаде регистър на медицинските инциденти, да има рейтинг на болниците, а заплатите в тях да са според резултатите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *