Преглед на печата

След среща на четири очи Борисов-Путин: Казваме на Москва за енергийните проекти до края на годината“, пише Монитор. България и Русия най-вероятно ще се откажат от петролопровода „Бургас-Александруполис“, става ясно от материала.
„ГЕРБ дава заден ход за горите“, е водещото заглавие на Труд. Тотална забрана за промени на предназначението на заменените гори с цел строителство за частни лица ще важи до приемането на нов закон. Той ще допуска да се строи, но при определени условия. Забраната не важи за общините. Депутатите приеха това вчера на заседание на парламентарната комисия по земеделие и гори.

Еврофинансиране за 163 млн. лв. по одобрени проекти на 19 общини замрази временно строителният министър Росен Плевнелиев, пише още Труд. Проектите трябвало да се финансират по Оперативна програма „Регионално развитие“, като 85 на сто от сумата е от ЕС, отбелязва изданието. Анализът на проектните предложения установил, че формираните в тях цени от края на миналата година са завишени.
Не трябва да занимаваме ЕС единствено с България, казва в интервю за Пари външният министър Румяна Желева. Изоставаме от графика за влизане в Шенгенското пространство, отбелязва тя.
24 часа отделя водещо място на убийството в Разлог, при което „дистанционно задействана бомба в джип ВМW“ уби жена и дете. Съпругът на жертвата е криминално проявен, а бомбата е била предназначена за него. На втора и трета страница изданието проследява събитието около инцидента.
„Прокуратурата разследва 36 дела за сделки на Министерство на отбраната“, информира Сега. Делата са свързани със сделки с военни имоти и купуване на имущество за армията. „Трима бивши военни министри – Николай Свинаров, Веселин Близнаков и Николай Цонев може да получат призовки за разпит като свидетели“, пише по темата 24 часа и пояснява, че една от сделките, при които бюджетът е ощетен с 37 млн. лв, е сделката за замяна на летище „Божурище“ срещу 106 апартамента.
Според БСП, замразяване на заплатите и пенсиите е грешка, защото работните места и доходите трябва да са приоритет на всяко правителство. Новинар цитира изказването на говорителя на партията Корнелия Нинова.
„Хиляди разярени по летищата“, съобщава Стандарт. Заради фалит на словашката нискотарифна авиокомпания „Скай Юръп“, на летището в Братислава останаха 1200 пътници от различни страни. Бяха отменени и полети от Бургас до Прага, Братислава и Виена. 10 хиляди пасажери ще останат излъгани, защото вече са си купили билети. „България Ер“ ще поеме пътниците до Виена, като услугата ще струва 100 евро, а срещу 150 евро „Луфтханза“ също ще помогне. „Само пътниците, платили с кредитна карта или чрез туристическа агенция, може да получат обратно парите си“, допълва Дневник.
„Пенсионерите вече няма да имат право да гледат внучетата си срещу заплащане. От следващия месец по програмата „Адаптивност“ ще могат да кандидатстват за детегледачи само безработни българи. 240 лв месечно ще вземат безработните като детегледачи. Това е предвидило социалното министерство“, пише Новинар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *