Преглед на печата

Всекидневниците подчертават, че днес антикризисната програма ще бъде обсъдена и в рамките на Тристранния съвет за национално сътрудничество. Синдикати и работодателски организации ще имат възможност да изкажат последни възражения. Документът е разделен на две части – безспорни политики, за които е набелязан график за изпълнение, и предложения, но за които все още не е постигнат консенсус и ще зависят от позицията на кабинета. Възможно е, ако синдикати и браншовици постигнат съгласие по някои от спорните точки, ние също да ги подкрепим, но крайната дума ще е на правителството, е цитиран представител на Министерския съвет пред Дневник. На първа страница изданието е публикувало и съобщението „Ще се строят по 65 километра магистрали годишно“, като е цитиран премиера Борисов по време на представянето на плановете на кабинета за развитие на пътната инфраструктура.
Правителството обеща да завърши важни магистрали, е първото изречение в 24 часа. Изданието посочва, че, макар и от лека дистанция, президент и премиер са демонстрирали примирие с крепко ръкуване пред камерите след Консултативния съвет по национална сигурност. Снимката е с текст „На едно мнение за европарите“.
И темата на Труд е по същия повод, като успоредно са отбелязани акцентите, откроени от президента Първанов – „Иде край на плащанията в брой на недвижими имоти“, и съответно на Бойко Борисов – „Следят денонощно проекти, финансирани от Брюксел“.
Наред със съгласието между институциите Новинар осведомява „Масови съкращения на данъчни шефове“. От 1 януари догодина 29-те териториални дирекции ще се преобразуват в 5. Това е част от идеята за административни реформи на финансовия министър Симеон Дянков.
Сега в коментарно заглавие отбелязва „Дянков започна тотална чистка на данъчната система“. Темата на всекидневника е озаглавена „Антикризисният план на Първанов втрещи икономисти и политици“. Дори авторите на доклада, поръчан от президента, се отрекоха от идеята за премахване на плоския данък, пояснява подзаглавието на статията.
Икономисти на нож за кризата е едно от челните заглавия на Стандарт. Открояват се и идеите на финансовия министър Симеон Дянков под заглавие „600 бирници излизат на борсата“.
„Плоският данък скара икономистите“, пише Пари. Същото е заглавието в Дума. Там се допълва, че от БАН критикували липсата на антикризисен план, а бизнесът се обявил в защита на сегашното статукво. Дума отбелязва, че Стефан Продев днес щеше да е на 82 години, ако беше жив.
Стандарт пише „Червен килим за юнаците“ и осведомява за митинга пред НДК за заслужените симпатии към българските волейболисти.
Всички всекидневници отбелязват 15-ти септември и ни напомнят, че е ден на надеждата за добрия старт за учениците в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *