Преглед на печата

Сменят царя през ноември, той в Мадрид при Кардам
в. 24 часа
Кой ще смени царя начело на НДСВ ще се разбере на 28 ноември. Тогава жълтата партия ще избере новия си лидер. Симеон Сакскобургготски подаде оставка, след като НДСВ претърпя изборен провал и не влезе в парламента.
Вчера той пропусна Националния съвет, който насрочи конгреса. “Въпрос, свързан със сина му Кардам, го принуди да пътува”, обясни проф. Огнян Герджиков. Царският син е в тежко състояние след катастрофа в Мадрид.
Симеон обаче приветствал сбирката чрез Герджиков и поднесъл извинения за отсъствието си.
Официално все още няма претенденти за мястото му. Слуховете въртят имената на Николай Василев, Соломон Паси, Христина Христова, Илия Лингорски.

НДСВ готви атака срещу кабинета
в. Стандарт
НДСВ скочи срещу кабинета „Борисов“. След като обещаха подкрепа на правителството на ГЕРБ, ако влязат в парламента, сега жълтите се обърнаха против властта. „НДСВ ще бъде силна извънпарламентарна опозиция. След стоте дни на правителството партията ни ще вземе ясни позиции по определени въпроси“, заяви вчера зам.-шефът на жълтите Милен Велчев. Царистите се събраха в хотел „Рейнбоу плаза“, за да насрочат дата на петия си извънреден конгрес. На него ще бъде гласуван нов лидер на партията и ръководство. Както „Стандарт“ пръв писа, жълтите ще се съберат на 28 ноември, за да сменят ръководителя си.

КОСТОВ подкрепи ГЕРБ за кмет на София
в. Телеграф
Синята коалиция няма да издига кандидат за кмет на София. След СДС и ДСБ подкрепи номинацията на ГЕРБ за столичен градоначалник – Йорданка Фандъкова. Решението си хората на Костов взеха на вчерашната Национална конференция на партията, а новината беше обявена от лидера на ДСБ-София ген. Атанас Атанасов.

Когато операторите се ритат, печелят клиентите
в. Труд
Започна голямо надцакване между телекомите
Как да си намалим разходите за телефонни услуги и интернет? Ако доскоро възможностите за избор между офертите на различните оператори бяха трудно съпоставими, то през последните месеци “М-Тел”, “Глобул” и “Виваком” активизираха опитите си да привлекат клиенти от конкурентите си. Привличането на нови абонати вече е трудна работа – всички вече си имат мобилен телефон! Затова пък има възможности да “откраднеш” клиентела от други оператори. Това важи все повече и за домашните телефони и интернет достъпа. Губят операторите, но клиентът печели.
Само преди три месеца у нас стартира услугата преносимост на фиксираните номера. Тя дава възможност на абонатите на “Виваком” (новото име на БТК) да се прехвърлят към друг оператор и да запазят стария си номер, който е добре познат на близки и роднини. Въпреки тромавата процедура вече над 1300 абонати смениха оператора си. Това се случва, макар че
се плаща 5 лева такса за прехвърляне трябва да се ходи до офисите и на двете компании (досегашната и новоизбраната), а срокът за пренасянето са безумните 25 дни!

МЪДРОСТТА НЕ ИДВА С ГОДИНИТЕ
в. Телеграф 24-годишният Димо Карабашев, който бе обявен за гражданина, използвал най-много Закона за обществената информация, смята да съди Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Софийският университет е най-старото висше учебно заведение в България и за „възрастта си“ би трябвало да предложи доста повече на своите студенти. Оказва се обаче, че освен единия „престиж“ другото е под въпрос. За 120 години човек би си рекъл, че нищо не се е променило и всичко е застинало, както си е било – аудиториите, оборудването, методите на преподаване. Съгласете се обаче, че брайловият принтер не е последната суперреволюционна технология, която е толкова скъпа, че да не може да се закупи. Повече от 100 човека под куполите на СУ се нуждаят от такава машина, за да могат да продължават обучението си наравно с другите. На тези студенти трябва да им се даде полагащото им се по право – шанс и нормално отношение към тях.

На един подпис разстояние
в. Труд
Европа е на един подпис разстояние от възможността да е реална световна сила – този на чешкия президент Вацлав Клаус. Само неговият параф липсва, за да влезе в сила Лисабонският договор, който Ирландия одобри на повторен референдум, проведен в петък.
До вчера въпросът беше дали 3 милиона ирландци могат да си играят с 500 милиона европейци. От днес е – дали това може да прави един чех, пък бил той и президент.
Клаус, който е против “Лисабон”, има основание да не подпише.
Съмишлениците му заведоха конституционно дело срещу договора. Чешкият президент може да се бави и до изборите във Великобритания догодина. Тогава торите очакват да спечелят и да убият “Лисабон” с референдум.

Глезят туристи във вани с вино
в. Стандарт
Легло от джибри помага срещу стрес
Богати дами, дипломати и бизнесмени се върнаха към времето на Клеопатра и се плацикат във вани, пълни с вино. За това се бъркат с по 300-400 лева за лечебната процедура.
Терапията с еликсира ще привлече много имотни чужденци, обясни доайенът на здравния туризъм у нас доц. д-р Стамат Стаматов. От четири десетилетия той е преподавател в икономическия университет във Варна. Преди време е правил проектите за СПА центрове в „Интера“, „Амбасадор“, хотел „Добруджа“ в Албена и „Грандхотел Варна“.
Докторът, който е на 87 години, ще бъде и основен лектор на първия у нас Черноморски форум, посветен на здравето, виното и туризма. Той се открива на 15 октомври в морската столица. Именно от Варна тръгва и терапията с грозде и вино още преди над 70 години. Някогашният хотел „Прага“, вдигнат сред лозята на курорта „Св.св. Константин и Елена“, привличал като магнит богатите дами от цяла Европа. На закуска им сервирали прясно грозде. Дажбата тръгвала от 500 грама дневно и стигала до 3-4 кг на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *