Преглед на печата

Кабинетът намалява драстично парите по социалните програми“, информира от първата си страница „Сега“
Въпреки уверенията на управляващите, че в период на криза най-важното е да се запази заетостта, в проектобюджета за 2010 г. рязко са намалени парите за активни мерки на пазара на труда. Това става ясно от документа, одобрен на оперативното заседание на кабинета в сряда, с който „Сега“ разполага.
За политиките си по заетостта, социалното подпомагане и в областта на трудовите отношения догодина социалното министерство ще разполага със 705 млн. лв., е решил финансовият министър Симеон Дянков. Това е с 200 млн. лв. по-малко от сумата, която ще бъде похарчена за социални мерки до края на тази година. Най-пострадало е перото за активни мерки на пазара на труда, по което парите ще бъдат намалени от 170 млн. лв. на 65 млн. лв. Програмите за заетост обхващат около 100 000 души и по мнение на синдикати и работодатели са едни от най-ефикасните държавни мерки за запазване и разкриване на работни места.
Националният план за действие по заетостта, който догодина ще е обезпечен с три пъти по-малко пари, включва около 30 програми и мерки. От проектобюджета не става ясно коя с колко пари се намалява. Но в този план е например компенсацията от 120 лв. на хора, преминали на половин работен ден, която се оказа много ефективна. В него е и мярката, по която държавата поема транспортни разходи на работещите далече от дома си.
За пазара на труда догодина ще има средства и от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, но евросредствата за разлика от бюджетните пари се отпускат доста по-тромаво.
„Парите могат да стигнат до работодателя, след като той вече е затворил предприятието или е съкратил персонал“, твърдят от организациите на бизнеса и синдикатите.
Очаква се тези сметки да срещнат силен отпор от страна на синдикатите по време на заседанието на тристранния съвет в понеделник. Социалният министър Тотю Младенов заяви, че ще се „бори до последно за бюджета“ за догодина. „Вече се реже живо месо. Ако бюджетът се приеме в този вариант, безработицата ще скочи до 14-15% и ще се нагнети сериозно социално напрежение“, коментира зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров. Други представители на профсъюзите упрекнаха властта, че не е последователна в мерките за подкрепа на заетостта. „Не може с едната ръка да се дава, а с другата да се взема. Защо осигурителната тежест се облекчава с 2%, за да се запазят работни места, а в същото време парите по програмите за заетост се намаляват, след като те са много по-ефективна мярка?“, питат те.

„Министри пестят от лампи и кръчми“, съобщава от първата си страница „Стандарт“
Кой държи портфейла на министрите? И как се оправят те по време на финансовата криза? Проучване на „Стандарт“ показа, че повечето ни държавни мъже и жени разчитат на половинките си да връзват семейния бюджет.
Финансовият министър Симеон Дянков е категоричен, че жена му държи домашната каса. Личните ми спестявания съм поверил на съпругата си Каролин. Тя продължава да работи, макар и дистанционно, за Световната банка, разкри финансист номер 1. Здравният министър Божидар Нанев също призна, че разчита на съпругата си за сметките. „Тя пазарува, аз нямам време“, признава той. Колкото до финансовата криза, шефът на здравеопазването бе откровен, че пести от развлечения, дребни удоволствия, които навремето си е позволявал, и от екскурзии.
„При мен пък е обратното. Аз се занимавам с финансите, а не мъжът ми“, отсича, без да се замисли, външният ни министър Румяна Желева. Колежката й Нона Караджова, която ръководи екологичното ведомство, призна, че откакто е министър, разходите й значително са се свили. „Нямам никакво време за шопинг, а това си е сериозно перо. Освен това не ходим и в квартални и други заведения. Просто защото те са затворени, когато свърша работа. А това обикновено е към 23 часа“, откровена е дамата. Караджова признава, че спира кранчето на мъжа си, докато се бръсне. „Вече съм го отучила от този вреден навик. Представете си колко вода ще спести, ако всеки прави така. Моето семейство например на година спестява няколко кубика. А не е много трудно да се спрат течовете в тоалетната чиния, на душовете“, обясни Караджова. В дома й всеки месец се сменят по няколко крушки за осветление. Министърката пести чрез енергоспестяващи лампи.
Колегата й от земеделието Мирослав Найденов е разделил разходите на две, тъй като той и голямата му дъщеря живеят в апартамент в София. Сметките плаща таткото, и то по интернет. Съпругата му Нина и малката им дъщеря пък живеят в с. Челопек, Врачанско. Затова Найденов е оставил на нея грижата за дома. Семейството им пести в кризата, като прекарва уикенда в домашната обстановка, а не по заведения.

„Стартираме без RWE конкурса за „Белене“, съобщава „Стандарт“
Конкурсът за избор на инвеститори за АЕЦ „Белене“ може да стартира без участието на компанията RWE. Това стана ясно от думите на енергийния министър Трайчо Трайков, който отговори на въпроси по време на парламентарен контрол. Желанието на правителството беше да проведе тази процедура заедно с инвеститора RWE, който държи 49% от проекта. Но с оглед неохотата на германците за по-твърд ангажимент започваме независима подготовка, без повече отлагане, каза министърът. Конкурсът е за избор на инвеститори, които да изкупят част от 51-процентния държавен дял в АЕЦ „Белене“. Критериите ще бъдат разработени с помощта на консултант. В момента подготвяме заданието за него, обясни Трайков. От месец вървят слухове, че германската компания се готви да се оттегли от проекта. От RWE все още не са коментирали подобна възможност. Междувременно правителството предприема стъпки да стимулира интереса и на други компании, с акцент това да бъде един европейски проект, каза министър Трайков. Пред БНТ той посочи, че на срещата в Москва руската страна е поискала процедурата с „Белене“ да се забърза.

„Частни фирми диктуват правилата в железниците“, разкрива „Сега“
Скандалът със сключените преди изборите дългосрочни споразумения между железниците и частни фирми за изпълнение на бъдещи обществени поръчки се разраства. По част от тези конкурси изпълнителите изобщо не са се състезавали с цени и тепърва могат да извиват ръцете на държавата с раздути оферти. Това показа проверка на „Сега“ по сключените рамкови споразумения между НКЖИ и частни компании. При този вид договори възложителят се споразумява дългосрочно с определени компании за изпълнението на дадена дейност и впоследствие обявява обществени поръчки само между избраните. Идеята е, че те ще се конкурират помежду си при конкретните процедури.
Тази идея обаче е опорочена. Законодателят позволява рамковото споразумение да се сключва и с един-единствен изпълнител, като няма категорично изискване той да е обявил цената, на която ще работи. Така смисълът от последващо състезание се губи, а единствената фирма получава възможност да предлага постфактум каквито си пожелае цени.
В част от сключените от НКЖИ рамкови споразумения е приложена точно тази схема. От компанията са заявили, че разчитат на 3 или 5 партньора за съответната дейност, но по част от конкурсите се е явил само по един изпълнител. Например в конкурса за рамкови партньори за периодичен ремонт на самоходни машини оферта е подало само „Ремонтно-възстановително предприятие „Кьоне“. То е било оценявано по два показателя – опит и гаранционен срок, които носят съответно 70% и 30% от оценката. На каква цена ще ремонтира обаче „Кьоне“ тепърва ще става ясно.
Този модел е гарантиран и при по-сложни поръчки, при които формално участниците са повече от един чрез разбиване на конкурсите по обособени позиции. Показателно за тази схема е сключеното рамково споразумение за предстоящи ремонти на вагони за периода 2008-2011 г.

„Банките с рекорден кредитен портфейл от 49,7млрд. лв.“, информира „Монитор“
Септември донесе оживление на кредитния пазар у нас, като месечният ръст на кредитния портфейл на банките е най-силният от 12 месеца и е 1,7% до 49,7 млрд. лв., показват изчисления на Investor.bg на база данни на БНБ. Общият кредитен портфейл от 49,7 млрд. лв. е абсолютен рекорд за българската банкова система, като е отчетен 5,05% ръст на годишна база. Спрямо началото на 2009 г. увеличението в размера на общите кредити е 2,77%. Предишният най-висок размер на кредитите беше в края на април 2009 г., когато те достигнаха обща сума от 48,9 млрд. лв. Септември носи и 1,48% месечен ръст до 35,08 млрд. лв. на редовните кредити, което е най-силният месечен ръст за последните 13 месеца. Увеличението на редовните кредити на годишна база е едва 0,36%, а от началото на 2009 г. има спад от 1,65%. Това обаче е доста по-ниско от 3,09% спад от началото на годината до август.
Продължава тенденцията за ръст на лошите и преструктурираните кредити, като месечното увеличение през септември е 13,18% до 3,11 млрд. лв., а това на годишна база е 199,5%. От началото на 2009 г. лошите и преструктурираните кредити се увеличават със 163,67% и достигат 8,15% от размера на общите кредити (без овърдрафт).
Най-малък е делът на лошите и преструктурираните кредити при жилищните кредити на населението, където той е едва 7,01%. При фирмените кредити лошите и преструктурираните са 7,95%, при потребителските кредити процентът е 9,56 на сто, а в другите кредити за населението делът им е 11,15 на сто.

„Статистиката отчете почти 30% поевтиняване на жилищата“, информира „Сега“
С цели 28% са паднали пазарните цени на жилищата в България на годишна база. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на 2009 г. Средната цена на апартаментите у нас за времето от юли до септември 2009 г. е 1021 лв. на кв.м. За същия период миналата година обаче жилищата са вървели средно по 1418 лв. на кв.м. Тогава бе отчетен пикът в цените на жилищата в България, които от третото тримесечие на 2008 г. насам непрекъснато спадат.
От данните на статистиката, които се черпят само от реално сключените сделки, излиза, че оттогава досега няма никакви признаци на задържане на цените. Например през третото тримесечие на тази година жилищата са поевтинели с 5% спрямо предходните три месеца. За времето от юли до септември има понижение на цените в почти всички областни градове. В някои от тях поевтиняването е дори с повече от 5%. Например в Монтана цените на жилищата са паднали с 16.3% спрямо предходното тримесечие. Във Видин и Шумен поевтиняването е с 10%. Дори в Пловдив, където цените са сравнително високи, жилищата са поевтинели с близо 8% спрямо предходното тримесечие. Средната цена на апартаментите в града под тепетата е 1073 лв. за квадрат.
В столицата цените на жилищата през третото тримесечие са паднали с 6% спрямо предходното, но все още остават сред най-скъпите в страната – средно 1640 лв. за квадрат.

„Ведомствата ще плащат само онлайн“, съобщава „Стандарт“
Край на чиновническото шляене в работно време, разпореди финансовият министър Симеон Дянков. Спира се практиката служителите от министерства и агенциите в София да кръшкат от работа с извинението, че отиват да теглят пари от БНБ.
От 1 януари Централната банка ще затвори клиентските си гишета на първия етаж и армията от бюрократи, която досега бойкотираше електронното банкиране, ще бъде принудена да оперира с бюджетните пари онлайн от канцелариите си, обяви Дянков в Разград.
Финансист номер 1 призна истината за чиновническата ретроградност, след като агрофермерът Теодор Крачунов от Исперих му се оплака, че три месеца чакал земеделското министерство и министерството на икономиката да си разменят декларация, въз основа на която държавата да отблокира сметките му с милиони, депозирани от неговата фирма като гаранции за износ на зърно за трети страни.
Чиновниците у нас са бойкотирали електронното разплащане, за да имат възможност да се разхождат из центъра на София и да пазаруват в работно време, посочи Дянков. Проверка в неговото министерство показала, че в момента от всичките 300 държавни структури – първостепенни и второстепенни разпоредители с бюджетни пари, само 88 се разплащат онлайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *