Преглед на печата

Войната между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов вчера влезе в нова фаза, след като в атаката се включиха и две от подкрепящите правителството партии – ДСБ и Атака, пише Сега. Те обявиха, че ще започне процедура по импийчмънт срещу държавния глава. Малко по-късно вицепремиерът Цветан Цветанов каза, че и ГЕРБ ще обсъди темата.

Труд допълва – лидерът на ДСБ и съпредседател на „Синята коалиция“ Иван Костов обяви, че те ще настояват за импийчмънт на Първанов, ако се докаже, че като председател на БСП Първанов е искал помощ от иракския диктатор Саддам Хюсеин. От Атака пък заявиха, че държат на отстраняването на държавния глава, защото не спазил задълженията си по конституция и бил пречка за европеизирането на България.

По темата пише и Дума, като цитира лидера на БСП Сергей Станишев. Групите за бързо реагиране на ГЕРБ атакуват президента за това, че той отправи критики срещу правителството, смята лидерът на левицата и бивш министър-председател Станишев.

За схватка, но от друг тип между Първанов и Борисов пише 24 часа: Престрелката между държавния глава и премиера от вчера се пренесе на евротепиха, след като от президентството заявиха, че правителството е отказало съгласуване в „Дондуков“ 2 за това кой да присъства на тържествата за 20- годишнината от падането на Берлинската стена.

Всеки закон трябва да съдържа антикорупционни мерки, за да се затворят вратичките за злоупотреби, заяви министърът на правосъдието Маргарита Попова на конференция за правовата държава и корупцията, пише Дневник. Според нея най-спешно ще бъдат променени законите за администрацията, за конфискация на престъпното имущество и за конфликт на интереси.

В момента протича обстойна проверка на усвоените по оперативна програма „Административен капацитет“ средства и се очертава сериозен конфликт на интереси на хора, които са участвали в управлението, пише Монитор. Разкритието за далаверите по програмата, за чието изпълнение до неотдавна отговаряше закритото вече ведомство на Николай Василев направи вътрешният министър Цветан Цветанов.

Новият грип протича по-тежко при хора с наднормено тегло. Това съобщиха водещи епидемиолози у нас, които цитират наблюдения на световната здравна организация, пише Новинар. Данните идват предимно от САЩ, където лекарите са забелязали, че при по-пълни пациенти заболяването протича по-тежко.

Интересна статистика представя Стандарт на първата си страница – 349 българи не си крият милионите. Богатите държат парите си в банки и то предимно в евро. Това показват данните на БНБ до септември тази година. 214 богаташи имат частни сметки в евро за над един милион лева. Други 117 нашенци кътат в трезори по над един милион, но в родна валута.

Инвеститорите, които в началото на 2009 година са вложили парите си в олово, мед и захар, са с много по-голяма печалба в сравнение с капиталовите пазари, констатира вестник Пари. Най-голяма доходност в периода 1 януари – 9 ноември носи оловото, което е поскъпнало със почти 120 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *