Преглед на печата 25.02.2009 г.

Драмата със сметките за парно в София претърпя обрат, след като министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров внезапно реши да върне старите сметки. Димитров съобщи, че е наредил на столичната топлофикация да забрави за поскъпването от Нова година, разрешено от държавната комисия за енергийно и водно регулиране, и да пише нови фактури за изминалия месец, като прилага предишните, по-ниски цени, пише Сега.

Частните топлофикации засега не смятат да последват примера на държавното дружество, въпреки поканата на министъра на икономиката, допълва Дневник. Решението за връщането на старите цени е взето от министерството, което едноличен принципал на вече 100% от държавната топлофикация.

Министър Димитров е създал и комисия за проверка на сметките. В 15 дневен срок тя трябва да се произнесе по сумите с най-голямо и с най-малко увеличение спрямо януари 2008, пише по темата Труд.

След като сметките бъдат преизчислени хората ще бъдат компенсирани, пише Стандарт. Всеки абонат ще получи писмо с подробни указания как ще стане това. Компенсациите ще се правят чрез приспадане от следващите сметки, обяснил шефът на „Топлофикация“ Петко Милевски.

Пред Монитор Милевски допълва, че със сигурност дружеството ще претърпи загуби от новите мерки. Какъв е точният им размер обаче щяло да стане ясно едва, след като от ведомството на Петър Димитров пратят на топлофикация писмени указания за схемата, по която трябва да става връщането на пари.

Общите суми на сметките на крайните потребители на топлофикациите в Бургас, Плевен, Враца, Велико Търново, Габрово и Сливен са с 5% по-ниски за януари 2009, сравнено със същия период на миналата година. Това се казва в съобщение на пресаташето на Христо Ковачки във връзка с изявлението на министър Петър Димитров за цените на парното, пише Дума.

Сметките за ток, парно и вода ще се уеднаквят и ще съдържат едни и същи данни, това каза евродепутатът Илияна Йотова след срещата си с представители от Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите към Европейския парламент, пише Новинар.

Обществени поръчки за ремонти и строителство на пътища за над 34 милиона лева е спечелила фирма, в която участва депутатът от БСП Стоян Проданов. Договорите са от 2005 г. досега и са с пътната агенция, регионалното и земеделското министерство и общини, сочи регистърът на обществените поръчки, пише 24 часа.

Европейските и азиатските акции последваха примера на Уол Стрийт от началото на седмицата и се сринаха до нива от април 2003-та, пише Класа. Поредният спад на фондовите пазари започна в понеделник в САЩ, когато акциите достигнаха 26 годишно дъно.

Спадът на Българската фондова борса притъпи ентусиазма на шефовете да търгуват с акции на управляваните от тях дружества. Кои са единствените трима, които играят на Софикт, ще научите от днешния брой на Пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *