Преглед на печата

Вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева е новият кандидат на България за еврокомисар, пише Дневник. Темата е водеща за почти всички централни издания. Изслушването на Георгиева от Комисията по развитие на Европарламента ще бъде на трети февруари, а гласуването на целия състав на комисията – на 9-и февруари в Старсбург.
Решението за оттеглянето на Румяна Желева беше посрещнато от европейските партии с облекчение, защото споровете около качествата и финансовите връзки на Желева заплашваха с провал цялата Европейска комисия, пише Сега.
„Дамски кадрил“ – под това заглавие Стандарт пише за размяната за поста еврокомисар. Друга тема от вестника е свързана с промени в Наказателния кодекс. Според тях, вместо съд се предвижда да има само глоба за шофьорите. Според главния прокурор Борис Велчев, който е поискал поправките, това е един от лостовете, които ще разтоварят съдебната система и прокурорите ще се заемат с тежките дела.
Заглавието от Класа цитира изказване на кандидата за еврокомисар Кристалина Георгиева пред БНР: „Ще е трудно, но ще се справим“. Георгиева допълва, че ситуацията в момента е нажежена, но лесно може да се успокои.
За тревожна тенденция по време на ловен сезон 2009/2010 пише Труд. Осмина ловци са намерили смъртта си, пише изданието. Десетима са тежко ранените, половината от тях – с опасност за живота, сочи статистиката. По повод размяната на Желева с Георгиева заглавието във вестника е КРИСТАЛен еврокомисар.
Нов подход в реформата на Българската академия на науките предвижда институтите й да се слеят с университети, с които да работят в близки научни области. За това предложение на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов пише Монитор. Промените ще решат всички проблеми, възникнали при преструктурирането на 120-годишната научна институция, смята министърът.
Новинаринформира за обстановката в страната. „Сняг и студ блокираха Източна България“, е заглавието от първа страница. Най-бедствено беше положението в районите на Бургас и Варна. 30 селища в Бургаско останаха без ток. Във Варна училища и детски градини останаха затворени, стотици хора не успяха да стигнат до работните си места.
Пари публикува интервю с председателя на надзорния съвет на „Радомир Метал Индъстрийз“, според когото българската индустрия е съсипана от кражбите на енергийните монополисти, които със съгласието на политиците пълнели не само бюджета, а и партийните каси.
Икономическа тема и от Дума – с около 15 хиляди са намалели постоянните работници в туризма за една година, съобщил председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев. Проучвания показват, че обемът на работа в сектора не е намалял, но са намалели цените на услугите.
Гледай „Аватар“ отвисоко иначе боли глава, предупреждава от първата си страница 24 часа. Суперновите усещания могат да доведат при някои хора до главоболие или световъртеж, предупреждават невролози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *