Преглед на печата – 27.01.2009 г.

Кредитният рай свърши – под това заглавие вестник Дневник пише за рязко забавяне на кредитирането през декември, показали данните на БНБ.

Ръстът на заемите за фирмите и за домакинствата се е свил 10 пъти през последния месец на 2008-ма в сравнение с декември на 2007-ма. Най-голямо е забавянето при фирмените кредити, които през декември 2008-ма са се увеличии с близо 34 милиона лева.

И вестник Пари допълва темата: Фирмената задлъжнялост за 2007-ма година, достигна 116 милиарда лева, което е рекордно ниво за последните 5 години. Това показват изчисленията на Българската стопанска камара.

Депозитите с индивидуално договорена лихва не се изплащат при фалит на банка, пише вестник 24 часа, като цитира шефът на Фонда за гарантиране на влоговете Бисер Манолов. Защитата важи само за депозитите, разплащателните и спестовните сметки със стандартни условия, уточнява Манолов.

Край с доцентите, вместо това ще имаме само професори в университетите и научните институти, е водещото заглавие във вестник Труд. Според ново предложение на работна група от ректори, учени и експерти на образователното министерство всички досегашни доценти ще бъдат преквалифицирани на професори. Те пък ще се делят на два вида – обикновени и национални, допълва изданието.

Граждани се организират и ще търсят съд за полицейското насилие на 14-ти януари, след като втора седмица вече МВР и прокуратуата не правят нищо и повтарят само, че няма нито едно писмено оплакване при тях, съобщава вестник Сега.

Здрав бизнес се завъртя на българо-гръцката граница, пише вестник Стандарт. Наши фермери се уредиха с трактори на безценица. Последната сделка беше сключена преди часове на браздата между Капитан Петко войвода и Орменион. Предприемчив стопанин от свиленградско село ликуваше, след като си купи машина само за 600 евро, допълва изданието.

Инфарктът покосява все повече млади хора у нас, предупреждава Монитор. Възрастовата граница застрашително пада надолу, особено в последните една-две години. През 2008-ма във Варна са лекувани 642 души с остър миокардиен инфаркт. Най-младият пациент приет във варненската болница „Света Марина“ е бил на 21 години.

Специална радиостанция, която да излъчва успокояваща музика на шофьорите, може да стане факт до края на годината, ако се намери финансиране, пише вестник Новинар. Това са част от препоръките на експерти към КАТ и Държавната консултативна комисия по проблемите на пътната безопасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *