Преглед на печата

Революционни промени в Закона за обществените поръчки, които да „ударят през пръстите“ крадливите кметове, подготвят от ГЕРБ, съобщава „Труд“. До 10% от стойността на обществените поръчки ще бъде глобата, ако се установят процедурни нарушения, пояснява депутатът Емил Радев, като уточнява, че в момента не се предвиждат никакви глоби, което стимулира корупционните схеми.
За първи път в българското законодателство се въвежда възможността министри да бъдат глобявани, отбелязва вестник „Класа“. Това стана, след като комисията по околна среда в парламента реши, че нарушителите на Закона за генетично модифицираните организми ще бъдат глобявани с до 1 млн. лв.
„Преджобват ни с нови 65 млн. за парно“, пише „24 часа“. Толкова ще струва подмяната на уредите върху радиаторите, срокът на чиито батерии вече започва да изтича.
Пред „Дума“ председателят на Федерацията на потребителите в България Павел Кърлев твърди, че няма нормативно задължение, което да накара абонатите да подменят топломерите си. Според Кърлев, топлоразпределите не са пригодени за нашата система и позволяват да се краде от съседите.
Заради драстично орязания си бюджет социалното министерство не успява да покрие навреме всички плащания и това вече предизвиква брожения, предупреждава вестник „Сега“. Проблемите с изплащането на детски и социални помощи ще се задълбочават през следващите месеци, като ведомството вече харчи пари авансово, е показала справка на Министерството на финансите, поискана от вестника.
Държавата и общините дължат на бизнеса около 600 млн. лв., каквато е оценката на финансовото министерство за забавените плащания към 31 декември 2009 г., посочва „Дневник“. В съобщение на ведомството се твърди, че за първите два месеца на 2010 г. няма нови дългове и до края на март ще се направи опит да бъдат погасени 50% от дължимите суми.
Вълна от разпродажби на имоти от страна на банки или предприемачи в затруднено положение ще има през 2010 г., прогнозира вестник „Пари“. Очаква се през тази година много заложени имоти да станат реална собственост на банки, които ще ги извадят на пазара.
Двайсет и пет потърпевши са разказали как е действала групировката на Алексей Петров-Трактора в прането на пари, цитира „Монитор“ вътрешния министър Цветан Цветанов. Основното действащо лице в източването на „Кремиковци“ и фукционирането на Октопода е Петров, потвърждава министър Цветанов.
„Кметове броят дупките, вместо да ги пълнят“, алармира „Новинар“. До края на месеца трябва да бъдат обобщени подаваните от районните кметове данни за дупките по софийските улици, а през април да започнат ремонти на пътните участъци, ако метеорологичните условия позволяват това, е пояснил заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.
Нагли апаши обраха резиденцията на Ахмед Доган в местността Росенец край Бургас в нощта срещу 3 март, пише „Стандарт“. Бандитите се добрали до сградата по море и, наред с DVD плеъри и плазми, отмъкнали самурайски меч и статуетка от сребро и рубини на пророка Мохамед. Не е ясно къде е била охраната по време на обира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *