Преглед на печата

Бойко Борисов бил готов да подаде оставка като премиер, ако и Георги Първанов се откаже от поста си, пише „24 часа“. След петъчния скандал със стенограмата от разговора между Първанов и финансовия министър Симеон Дянков премиерът е призовал за подобна „честна игра“, която да завърши с предсрочни избори, в разговор с президента, твърдят източници на вестника.
Ако Конституционният съд прекрати мандата на Първанов, няма да има избори за нов държавен глава, а постът ще бъде поет от сегашния вицепрезидент Ангел Марин, отбелязва „Труд“. Изданието посочва и мнението, изразено от министъра на външните работи Николай Младенов в предаването на БНР „Неделя 150“ вчера, където Младенов нарече разпространяването на стенограмата „недостойна и срамна постъпка“.
„Стандарт“ помества обширно интервю с премиера Борисов, в което той твърди, че постъпката на Първанов е „дребнава“. Дали целите на подобна атака са политически, ще се разбере в следващите дни, смята министър-председателят.
Това изглежда най-сериозният досега сблъсък между Борисов и Първанов, отбелязва „Дневник“, като добавя: какъвто и да е бил замисълът на всеки от тях, остава впечатлението, че сценариите са се объркали и тактиката се променя в движение.
Българи имат сметки в швейцарски банки за над 380 млн. лв., пише вестник „Пари“, като цитира думите на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов, който се срещна със свои колеги в Берлин, за да получи сведения от базата данни, закупена преди време от Германия. Знае се точно колко и къде са тези българи, но информацията е строго конфиденциална, уточняват от агенцията.
План за бързо излизане от кризата беше обсъден вчера на тайно заседание в Министерския съвет, пише вестник „Сега“. Мерките ще бъдат приети със специален „закон за възстановяване на българската икономика“, е съобщил заместник-министърт на финансите Владислав Горанов.
Не бива да бъдят удряни най-малките фирми, в които собственикът е едва ли не единственото наето лице, твърди пред вестник „Класа“ председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Повод за думите й е наскоро избухнал спор във връзка с наредба на Националната агенция за приходите за увеличаване осигуровките на управителите на малки фирми.
След 8 месеца мълчание гражданското общество в България се размърда, пише „Дума“. „Лекари стачкуват, профсъюзи и работодатели поставят ултиматум на кабинета, малките фирми излизат на протест; други палят свещ за Дянков“, коментира вестникът.
„Дерат ни и с такса рецепта“, пише „Монитор“ по повод таксата за четене и обработка на рецептите, поискана от аптекари. Това щяло да доведе, не само до поевтиняване на медикаментите, но и до повишаване събираемостта на ДДС, твърдят фармацевти.
Икономическата криза се чувства все по-осезаемо в туристическия сектор и цените на пакетите за почивка в Гърция са паднали с до 30%, сочат резултати от проверка на „Новинар“. Ефектът от кризата обаче най-много се усещал в цените за екскурзии до екзотичните дестинации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *