Преглед на печата

Въпреки дефицитите в здравната система, наложили увеличаването на здравните осигуровки от 8 на 10% от началото на април, държавата няма да увеличи парите, които внася в Националната здравноосигурителна каса. Има вероятност дори да намали трансферите си, показала проверка на Дневник. Вчера нито Здравната каса, нито Министерство на финансите отговорили защо се налага събирането на допълнителни пари от здравни вноски, след като така или иначе е заложен голям излишък, а събираемостта върви по план.
Държавата си спести на гърба на деца и пенсионери 8 млн. лв. от здравните им вноски за януари. Вместо предвидените 78 млн. лв., Здравната каса получила трансфер от 70 млн. лв., научил Труд от здравното министерство. По-късно новината потвърди и Жени Начева, директор на Касата. Тежък удар нанесе правителството вчера на българите и фирмите, като увеличи здравната вноска от 8 на 10%. Повишението обаче не засяга държавата, която отговаря за основните социални групи. Стана ясно, че и баш вицепремиерът Симеон Дянков е с неплатени здравни вноски, пише Труд.
И Пари пише по темата – премиерът Бойко Борисов и неговият вицепремиер решиха, че могат да пълнят бюджета на Здравната каса като вдигнат здравните осигуровки за частния сектор, но не и за държавните ведомства. Дали в суматохата не са забравили предизборните си обещания за намаляване на тежестите за бизнеса – пита риторично вестникът.
Новинар допълва, че, според Закона за здравното осигуряване, държавата плаща вноските, освен на социално слабите, пенсионерите, децата, учениците и студентите, и на държавните служители, военните, съдиите и прокурорите.
Ситуацията с бюджета на държавата е по-лоша, отколкото правителството очакваше, съобщава Сега. Освен неизпълнение на приходите, има голям ръст на разходите и, по всяка вероятност, в средата на годината няма да се състои очакваната от всички спасителна актуализация.
Според Дума, премиерът Борисов очевидно губи влияние в ГЕРБ. Изводът можел да бъде направен заради негово изказване в Бургас, твърди изданието. Според признанията на министър-председателя, той бил против да се иска импийчмънт на президента, но ръководството на партията бламирало мнението му.
Монитор извежда друга тема във водещата си страница: от 30 до 60 лв в брой са получили участниците във вчерашния митинг, организиран от лидера на РЗС Яне Янев, научило изданието. Изгладнели роми, докарани с автобуси от цялата страна, се появиха вчера сутринта на площада пред НДК.
Класа пише, че изпълнителният директор на италианския енергиен концерн „Ени“ Паоло Скарони предложи конкурентните газопроводи „Южен поток“ и „Набуко“ да бъдат слети поне по част от трасето, съобщи базираният в Норвегия специализиран седмичник за новини от петролния и газовия сектор „Ъп -стрийм“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *