Преглед на печата

в. „ДНЕВЕН ТРУД“
„Поне още 3,4% инфлация“
Три пъти по-малко милионери в кризата
Трайчо Трайков, министър на икономиката: Повишаването на данъка не стимулира икономиката
„Всеки 5-ти грабеж – дело на дете“
Анкета на МВР показва, че малолетни се продават за стара дреха и храна
Всеки пети грабеж у нас е дело на дете, съобщи вчера Нина Белова от Научноизследователския институт по криминология и криминалистика към МВР. Страховитата статистика, която е събрана от полицейски доклади, документи от наказателни дела и анкети с родители и директори, беше представена на конференция за насилието срещу децата в София.
„Закриват „Замунда и „Арена““
„Ще затворим „Арена“ и „Замунда“-сървърите, които предоставят пиратско съдържание.“ Това се закани вчера шефът на отдел „Компютърни престъпления“ в ГДБОП Явор Колев. Според него не било проблем, че дребните потребители свалят филми или музика, а че „тези пирати ограбват труда на авторите“.
„Полицейското досие на Тодор Живков“
„Разбиха наркосклад край София“

в. „24 ЧАСА“
„Падна първият от втория ешелон“
Уволниха зам. земеделския министър Преслав Борисов
Зам. земеделският министър Преслав Борисов е уволнен вчера, научи „24 часа“. Подозрението е за конфликт на интереси, лобистки промени в закона за земята и искане на комисиони по европроекти. „Вярно е, че Преслав Борисов вече не е зам.-министър, но подаде оставка по семейни причини“, заявиха от земеделското министерство. Оттам отказаха повече подробности. Според запознати има съмнение, че Преслав Борисов е искал по 10% комисиона за одобрение на европроект. Зам.-министърът е син на един от най-големите зърнопроизводители у нас Пламен Борисов, който обработва 40 000 дка в Добруджа. Брат му Мартин пък арендува 10 000 дка във Врачанско. Преслав Борисов беше посочен за зам.-министър лично от премиера Бойко Борисов на среща с фермери като „първия от втория ешелон“.
„1 млрд. ни измъкнали от джоба за уж безплатно здраве“
6 въпроса, зададени от президента Георги Първанов, за да ни лекуват по-добре
„Златни ръце с 30% лихва“
„Тато криел, че е комунист“

в. „СТАНДАРТ“
„Безплатно хапче = 1,20 лв.“
Няма да го допуснем, скочиха сдруженията на пациенти
Звучи като виц, но е горчива истина. Безплатното хапче ще струва 1,20 лв. Това е такса „Рецепта“, която ще плащат болните на аптеките, за да си получат илачите от държавата. Предложението е на зам.-шефката на здравната каса Албена Златарева. Целта е да се спестят средствата, които сега касата плаща за рецептите.
„Танго с ДДС-то“
Данъкът скача, но в края на мандата ще е под 20% обяви премиерът
Чакат 760 милиона лева, ако налогът е 24 на сто
„28 се признаха за милионери“
Кризата удари и милионерите. Едва 28 богати българи са обявили доходи над 1 млн. лв. в годишните си декларации за 2009 г. Година по-рано те са 87.
„Караш бясно, метеш магистрали“
КАТ натиска за сръбски мерки срещу родните джигити
30 дни търкаш нара, ако минеш на червено в Белград
„Кумец на Карамански с дрога за 24 млн.“
Кумецът на убития Иво Карамански Владо Комара бе спипан с половин килограм амфетамин в София, съобщи шефът на столичната полиция Валери Йорданов.
„Аню Ангелов: Още вадя скелети от гардероба“
„Варна отваря школа за гейши“

в. „НОВИНАР“
„Товарят ни с такса и за безплатните лекарства“
Първанов изчисли, че за година сме платили 2 млрд. лв. за медикаменти
Нова такса за пациентите, но този път за безплатните лекарства ще бъде въведена от здравната каса. Идеята е била обсъдена на среща на НЗОК с пациентските организации и се очаква днес да бъде оповестена. Обмисляни са два варианта – да се плаща по 1,20 лв. за обработване на рецепта за един медикамент, който касата покрива на 100%. Ако в рецептата има три лекарства, таксата става 3,60 лв. Другият вариант е да се плаща обща потребителска такса на рецепта от 2,40 лв. Предполага се, че с новата антикризисна мярка на здравната каса ще бъдат спестени между 25 млн. лв. и 50 млн. лв. В момента институцията плаща за обработването на рецептата, което е свързано и с разходи за банковите преводи.
„Спират пиратските торенти „Арена“ и „Замунда““
Сървърите „Арена“ и „Замунда“ ще бъдат спрени, защото предоставят пиратско съдържание и точат джоба на потребителите с SMS-и. Това съобщи вчера началникът на сектор „Компютърни престъпления“ в ГДБОП Явор Колев. Той обясни, че акцията за борба с пиратството е насочена срещу онези, които го организират, а не срещу обикновените потребители.
„Българите са най-нетолерантни към забрадките в училище“
Българите са най-големите противници на носенето на ислямски забрадки в училищата. Това сочат резултатите от проучване, цитирани от Франс прес. В допитването са участвали граждани на 12 страни членки на ЕС. Според резултатите от проучването като цяло 52,6 процента от европейците се обявяват „против“ или „изцяло против“ носенето на мюсюлмански забрадки в класните стаи. Българите са начело в тази класация с 84,3 на сто, следвани от французите с 68,7%. Най-толерантни в това отношение са поляците (25,6%) и датчаните (28,1%).
„Рекордьори сме, ама в Страсбург“
„ДДС скача с 5%, а хлябът с – 20%. Поне“
„ЦСКА без стотинка за лятна селекция“

в. „ДНЕВНИК“
„ДДС сюрприз II – най-малко 23%“
Кабинетът се надява увеличението да мине бързо през парламента и да влезе в сила от 1 юни
670 млн. лв. приходи допълнително се очакват в бюджета
Данък добавена стойност ще се увеличи и то с повече от 2 процентни пункта, въпросът е колко ще стигне – 23 или 24%. Това са цифрите, които се обсъждат на експертно ниво в правителството.
„Financial Crisis: Way Forward“
Ефектът на доминото застига Португалия и Испания
Гърция обмисля още по-високи ДДС и акцизи
„Достъп до информация“
Институциите си крият договорите и бюджетите
„Аутсорсинг за 1 млн. лв.“
Частна фирма ще пише план как да се управляват водите
„С гръб към книгата“
За повелителното наклонение на глагола „чета“

в. „КЛАСА“
„Премиерът: Вдигаме ДДС като временна мярка“
Бизнесът предлага да поеме 60% от първите три дни от болничните, синдикатите отново против
ДДС ще бъде повишен като временна мярка, докато проработят антикризисните мерки, тъй като „в момента има много голяма отворена дупка в бюджета“. Това каза вчера в сутрешния блок на БНТ министър-председателят Бойко Борисов. Той обеща, че правителството ще започне поетапно да връща налога и дори да го намали под сегашната му стойност, стига да нарасне събираемостта за фиска. С колко ще се повиши данъкът, ще стане ясно до 5 май, когато кабинетът ще обяви крайното си решение.
„Трише е оптимист за спасяването на Гърция“
Еврозоната трябва да излезе със спасителен план за Гърция, който да спре опасността от разрастване на проблемите и в други държави членки, заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише по време на финансов форум в Мюнхен вчера. „Заемите си имат цена. Нужно е да се поеме изпълнението на стриктни условия, за да имат уверение кредиторите, че средствата им не само ще бъдат върнати, но и че заемополучателят ще може да се изправи на крака за няколко години“, заяви още Трише.
„Цените за наем на плажове падат с 30 на сто“
Концесия може да се дава и за половин година
„Управителят на БНБ Иван Искров: Няма реална опасност еврозоната да се разпадне“
Печалбата на трезорите у нас се свива с 37% на годишна база
„Петър Андронов, изпълнителен директор на СИБАНК: Не сме загубили шансове за ERM ІІ през 2010 г.“
„Най-много банкрути се очакват след началото на възстановяването“
„10 млрд. лв. губи годишно бюджетът от сивия сектор“
„Първанов: Демонополизацията на НЗОК е приоритет“
„Борисов: Идеите на Станишев като премиер са били добри“
„Догодина трябва да имаме план за модернизация на енергетиката“
„Мирослава Радева: Атаките може да са заради президентските избори“
„Спад на три от индексите, мечките окупираха БФБ“
„България е на 76-о място в света по свобода на печата“
„В Мексиканския залив се изливат по 795 000 л петрол на ден“
„Конституционните промени в Турция вървят към референдум“

в. „ДУМА“
„Към 19 часа вчера: Борисов вдига ДДС“
Министър Трайков: Увеличението не стимулира икономиката
Данък добавена стойност все пак ще бъде повишен, но все още не се знае с колко. Това стана ясно от думите на Бойко Борисов вчера. В момента заедно с експертите изчисляваме, обясни премиерът и добави, че ДДС ще бъде отново намалено, щом антикризисните мерки на кабинета сработят. Не уточни обаче кога предвижда тези мерки да дадат резултат. Можело да е след месеци, можело и след година. Той лично нямал желание да повишава ставката на ДДС, но друг вариант не виждал заради кризата и тежкото наследство от Тройната коалиция. От около месец насам правителството умува дали да вдигне ДДС или не. Повишаването от 20 на 22 процента бе сред пакета от антикризисни мерки на правителството и социалните партньори. След множество противоречиви мнения по въпроса Борисов се опълчи на Дянков и обяви, че ДДС няма да се пипа. После каза, че вдигането е „задължителна възможност“, а вчера се оправда, че няма друг избор. Малко по-различно мнение се осмели да изкаже икономическият министър Трайчо Трайков. Той обясни, че скокът на ДДС няма как да стимулира икономиката. Той смята, че тази мярка се взема само тогава, когато всички други са изчерпани. Увеличението на данъците е начин да се вкарат повече пари, но не стимулира икономиката, бе категоричен Трайков.
„Аптеки масово спират да работят с рецепти на НЗОК“
„Младенов праща синдикатите да стачкуват в Гърция“
„Свободата на медиите намалява“
„Левицата дава „трибунала“ на Цветанов на КС“
„Клуб по йога на смеха вече и у нас“
Специалната гимнастика за душата и тренировка за тялото съществува от 15 години в над 66 държави
„ПСВ иска 5 млн. паунда за Манолев“
Българинът е трансферна цел на Манчестър Сити, Астън Вила и Кьолн

в. „СЕГА“
„ДДС се вдига на 24% oт 1 юни“
Така управляващите се надяват да съберат 760 млн. лв., за да запушат огромната дупка в бюджета
ДДС ще стане 24% от 1 юни. Драстично увеличеният данък ще действа, докато антикризисните мерки дадат резултат и приходите в бюджета се вдигнат. Премиерът Борисов обеща след това да намали налога под сегашното му равнище от 20%.
„Германия и Австрия отварят трудовия си пазар за българи“
Еврокомисията ще представи тази седмица подробен план за облекчаване на достъпа на българи и румънци до европейските пазари на труда, предаде „Дойче веле“. Еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Лаело Андор е споделил, че Германия и Австрия ще бъдат първите страни, които ще премахнат ограниченията за работници от двете държави. Освен Австрия и Германия страни членки, които все още спират българите и румънците до своите трудови пазари, са Белгия, Франция, Ирландия, Люксембург, Малта, Великобритания и Холандия – общо девет.
„Борисов взе страната на Станишев в битката си срещу президента“
„Пациентите предлагат такса за обработка на рецепти“
„Службите ще си плащат за подслушване и следене“

в. „ПАРИ“
„Разнобой в кабинета за ДДС“
Министрите нямат единна позиция за увеличаването на ДДС. Премиерът Бойко Борисов смени коренно мнението си в рамките на два дни
„Печалбата на банките се свива с 37%“
Банковата система е стабилна, каза Иван Искров, управител на Българската народна банка
„Орлин Пенев, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи: Премийните приходите, на застрахователите намаляват“
„БНБ внесе 354 млн. лв. в бюджета“
Сумата е с 11.5% по-малко в сравнение с 2009 г. По закон вноската на БНБ в бюджета е 300 млн. лв.
„Ваучерите за храна не са антикризисна мярка“
За всеки лев от бюджета, свързан с ваучерната система, служителят получава полза между 9 и 12 лв., а прекият ефект за държавата е между 1.5 и 3 лв.
„Укротяване на зелената енергия“
Заради високата изкупна цена на енергия от ВЕИ и гарантираното изкупуване от държавата за последните няколко години почти във всяко село и поле се засадиха перки и соларни панели
„Кабинетът започва чистка в КФН“
Неофициално за председател на надзора се спрягат имената на бившия подуправител на БНБ Мартин Заимов, бившия шеф на Централния депозитар Любомир Христов и ексшефа на КФН Апостол Апостолов
„Държавата обмисля праг за енергията от ВЕИ“
Прекомерното разрастване на мощностите може да има негативен ефект, твърдят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране
„ГДБОП обеща да съди торент тракерите“
Действията на антимафиотите настройват обществото срещу собствениците на сайтовете, които са едни от най-посещаваните в българското интернет пространство

в. „ТЕЛЕГРАФ“
„Затварят Замунда и Арена“
Акция срещу пиратите
Спира точенето на торенти дo седмица
Само седмица живот остава на най-големите торент-тракери „Арена“ и „Замунда“, които захранват родните интернет потребители с музика, филми и софтуер. „Ще затворим сървърите, които предоставят пиратско съдържание“, отсече вчера шефът на сектор „Компютърни престъпления“ в ГДБОП Явор Колев. Новината буквално взриви виртуалното пространство.
„Болничните платени, но на 60%“
Работодателите поемат и 3 дни
Идната седмица – решение пo антикризисните мерки
„В Стара Загора камера рекордьор взе 20 000 книжки“
15 умни устройства щракнаха 68 000 бесни шофьори
„Всяко говедо с обеца“
Земеделският министър Мирослав Найденов представи новата модерна е-система на НВМС. Тя ще следи местоположението на всяко говедо и ще дава информация за него благодарение на поставен на
ухото маркер.
„Бразилският президент е лидерът на 2010 г.“
„Гръцката зараза плъзва из Европа“
Кризата може да тръшне Португалия и Испания
„Павел Дочев дойде за ЦСКА“
Тимът е в турбуленция
„Милионерите намалели с 2/3“
Едва 28 декларираха над милион доходи

в. „МОНИТОР“
„Първанов прикривал аферите в армията“
Президентът заиграл със синдикатите
Президентът Георги Първанов, който е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, е допуснал в армията да се направят най-големите поразии от всички министерства, взети заедно. Това обяви вчера в ефира на БНТ премиерът Бойко Борисов. „Министри, крадци, какви ли не проекти, абсолютно неизгодни за държавата… Военни сделки, неизгодни за държавата. Изведнъж сега, когато не му угодихме за едно име, и Бог ми е свидетел, че четири пъти настоявах пред генералитета да се съобразим с неговото предложение, той веднага излиза и пак удар в гьрба“, анализира скандала около генералските назначения Борисов.
„1 млрд. лв. за лекарства броили пациенти“
„Затварят сайтовете за безплатна музика и филми“
Торент-тракерът „Арена“ отива на съд
Собствениците им с бентлита, ширят се в палати
„Яне изнудвал депутатите си за 200 бона“
Напусналият РЗС Димитър Чукарски разгласи
Карал ги да подписват и договори
„Търсят благодетеля на Трактора“
Искат да стигнат до политическия връх на Октопода
Шефове на служби в амнезия пред комисията за ДАНС
„Регистраторите в схема с лимузини“
Групата държала свои хора от КАТ на заплата
Бандата осигурявала и фалшиви талони за автомобилите
„Испанският финансов грип скара Европа и САЩ“
Ситуацията в Гърция може да има разрушителни последици
„Погнаха за корупция министър на Берлускони“
Продължават разкритията на подкупни функционери в Италия
Клаудио Скайола касирал 900 хил. евро на черно за дъщеря си
„Банките на плюс със 170 млн. лв. за три месеца“
БНБ внесе в държавния бюджет 354 млн. лв. от печалбата си за 2009 г.
„Кризата намали три пъти BG милионерите“
През миналата година са били 87, сега – 28
„Компютър пуска SMS за двойка в училище“
Програма измества родителските срещи

в. „ЗЕМЯ“
„Болничната ни помощ последна в Европа“
В ЕС 85 % от лекарствата се плащат от държавата, а у нас пациентите са извадили от джоба си над 1 млрд. лева, заяви Георги Първанов
По брой болници, лекари и легла сме на задоволително ниво, но по качество и достъпност на здравна помощ – на едно от последните места в Европа, каза президентът Георги Първанов на дискусия за здравеопазването в Пловдив вчера. Той подчерта, че от 2001 до 2010 г. средствата за здравеопазване са нараснали два пъти, но здравните ресурси се управляват неефективно, здравната грижа е некачествена и затова на гражданите се предоставят лоши услуги. Важното е да си дадем отговор на въпроса къде се намираме по отношение на европейските стандарти, а както е известно, в ЕС няма единен модел на здравна политика, каза президентът. В Евросъюза 85 % от лекарствата се плащат от държавата, а у нас пациентите са извадили от джоба си 1 млрд. лева, посочи още Първанов. Притеснен съм не само като пациент, но и като държавен глава за всичко, което се случва с българските граждани, тъй като картината е наистина драматична, подчерта Първанов.
„Работодатели: Намалете пенсиите, не пипайте ДДС“
По-добра мярка е да се намалят пенсиите, отколкото да се пипа ДДС, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал на България пред БНР вчера. Според него евентуално повишаване на ДДС ще доведе до ново укриване на доходи и до увеличаване дела на сивата икономика. Велев смята, че най-голямото зло е да се вдигнат на преките данъци.
„Новите в ЕС започват битка за агросубсидиите“
„РЗС обяви операция „Мозък““
Борисов няма да посмее да подаде оставка, защото ГЕРБ ще се стопи, коментира Яне Янев
В ход е операция „Мозък“, обяви лидерът на РЗС Яне Янев вчера и обясни, че тя е свързана с това, как Цветан Цветанов чрез безмозъчни действия си осигурява трасе към президентския пост. По време на операцията са събрани факти, данни, документи и доказателства, които не са предоставени от ДАНС, и скоро резултатите ще бъдат оповестени. Янев обаче изказа съмнение, че с промените, които ГЕРБ са направили, никои няма да се заеме с разкриване на безобразията и далаверите на полицейския шеф. Цветанов е превърнал в момента МВР в предизборен щаб на ГЕРБ за местните и президентските избори, твърди лидерът на РЗС. Убеден съм, че Борисов, който е едър на вид, но със сърце на заек, няма да посмее да подаде оставка, защото знае, че при предсрочни избори партията му ще се стопи наполовина, категоричен е Янев.
„Забележителни са успехите ни в селекцията“
Д-р Димитрина ИЛЧОВСКА, директор на Института по царевицата в Кнежа
„Идеите и мисленето на Станишев като премиер са били правилни“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *