Преглед на печата

Тринайсетте наши моряци, които вече пет месеца са в плен на сомалийските пирати на борда на похитените кораби „Сейнт Джеймс парк“ и „Ейшън глори“, може да бъдат освободени до часове, съобщава „Стандарт“. Информацията е прекрасна, но е малко изпреварваща, твърди управителят на менинговата компания „Зодиак Морски агенции“ капитан Продан Раданов, като допълва, че също очаква тя да се сбъдне.
Имане за близо 41 млн. лв., което е собственост на шестима от групата на Октопода, е било запорирано по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, пише „Монитор“.
В писмо до“Дневник“ вчера набеденият за член нат.н. група „Октопода“ Николай Велков е определил запорите от комисията на Кушлев като политически рекет и опит да бъде „разпънат чрез репресивни мерки“.
Трима българи са записали в данъчните си декларации, че годишният им доход за 2009 г. е над 10 млн. лв., цитира „Труд“ шефа на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов. Само един от топмилионерите е софиянец, са уточнили за вестника от агенцията.
До 11 май всички министерства трябваше да изпратят до финансовото ведомство актуализирани бюджетите си за 2010 г., но, по справка на“Пари“, все още голяма част от тях не са го направили. Правителството предлага паралелно съкращаване на един вид разходи и същевременно нови разходи, които не са включени в бюджета, посочва икономистът от „Индъстри уоч“ Лъчезар Богданов.
„За да пестим, затваряме университета през януари“, твърди в интервю за „Класа“ ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Илчев. По думите му, важно е да не допускаме намаляване на разходите за наука, защото изоставаме със страшна сила от Европа; ще бъдат свити разходите за командировки, семинари и награди.
От средна по усвояване на евросредства по регионалните фондове България се нареди на опашката в Европейския съюз само за девет месеца, пише „Дума“. Според евродепутата Ивайло Калфин, това се дължи на пренареждането на структурите по еврофондовете, заплахите и проверките в администрацията, както и блокираните плащания.
Поредната лобистка поправка успя да си пробие път в парламента вчера, след като депутатите от комисията по транспорт гласуваха да се премахне задължителната категоризация на автобусите, превозващи деца, пише“Сега“. Така отпада и последното строго изискване към ученическите екскурзии, въведено след трагедията в река Лим, при която загинаха 12 деца, отбелязва изданието.
Шефът на здравната комисия в парламента д-р Лъчезар Иванов предлага законова промяна: ин витро – само до 44 г., когато повечето жени приключват с естествените си фертилни възможности, пише „24 часа“. Повод за предложението е раждането на 62-годишната русенка Красимира Димитрова.
Столичната община ще решава проблема с незаконните ромски жилища, като изпрати обитателите им в казарми, които вече не се използват от армията, пише „Новинар“. Изданието цитира председателя на комисията по опазване на обществения ред и сигурността към местния парламент Ангел Джамбазки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *