Преглед на печата

в. „ДНЕВЕН ТРУД“
„300 на сто ръст на заплатите при 68% инфлация“
За последните девет години
Пенсиите и заплатите в България са се увеличили с около 300 процента за последните 9 години. В същото време натрупаната инфлация за периода е едва 68,4 на сто, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Това категорично показва, че стандартът на живот в страната се е повишил. Доходите растат и при кабинета „Борисов“ въпреки кризата. За периода брутният вътрешен продукт на страната е нараснал повече от два пъти и е достигнал 66,3 млрд. лв.
„Израел и Турция на нож“
Еврейски командоси вземат на абордаж турски кораб, 19 убити
Анкара свиква НАТО и Съвета за сигурност на ООН
Нетаняху отказа срещата с Обама, прибира се вкъщи
Брадви и ножове извадиха активисти на турска хуманитарна организация срещу израелски командоси на кораба „Мави Мармара“. Военните разстреляха 19 души. Ранени са над 30.
„Тъжен 1 юни“
Всички деца днес празнуват. По паркове, по улици, навсякъде… Песни, танци, балони, лакомства, състезания, игри с награди… Но както винаги на 1 юни има дечица, които плачат. Свити в някой ъгъл, те подсмърчат натъжени, веселата глъч минава покрай тях и денят се запечатва в съзнанието им като най-черния от тяхното детство. И вчера, в навечерието на празника деца бяха изправени пред… Етичната комисия на Висшия съдебен съвет. Разпитват ги какви бели са сторили на първа линия на морския бряг в Приморско. Разпитват ги безмилостно, като някакви престъпници, разпитват и бащите им – все хора от сой, висши магистрати. Сякаш са счупили с топка прозорец на училище или са избягали от час. Тъжно. Жалко. И позорно. Не може да се постъпва така с деца, които на всичко отгоре са „крайно нуждаещи се“.
„Арест за трима Мошеници, източвали немска фирма“
Двама мъже и една жена бяха арестувани вчера призори при операция „Мошениците“ в София. За около 2 г. тримата източили към 10 млн. лв. от немска фирма, инвестирала в България, съобщиха от МВР и прокуратурата. Организатор на престъпните схеми бил 36-годишният бизнесмен Адриан Чолаков, управител на клиниката за красота „Леграно“. Злоупотребите били извършени с пари на концерна „Дьолер“.

в. „24 ЧАСА“
„В ареста само 4 празни места“
Заради операциите на МВР
И това е начин да се види резултатът от акциите, казва комисар Георгиев
Всекидневните акции на МВР запълниха килиите в ареста на бул. „Г. М. Димитров“ в София.
„Останали са само 4 свободни места“, съобщи главният секретар на МВР Калин Георгиев. Информацията той получил вчера от зам. главния прокурор Бойко Найденов. “ Мисля, че и това е един от начините да се види резултатът от работата на МВР. Дните с по-малко от 2 операции ги броим „дъждовни“, т.е. не е работено достатъчно“, коментира главният комисар. В килиите на бул. „Г. М. Димитров“ са бандата на Наглите, бившият съветник в ДАНС Алексей Петров, както и десетки задържани при различни операции през последните месеци.
„Ваксина пази от рак на гърдата“
Досега е тествана върху мишки, от догодина започва да се използва за хора
„Лихви по кредити пак се вдигат“
Тези по депозитите намаляват
„Израел уби 10 на турски кораб“
Израелски командоси се готвят за щурм срещу морския конвой с хуманитарна помощ за палестинците в Газа. На борда бе и екип на Би Ти Ви
„Светльо звъни от чужд телефон: Живи сме!“
След кървавата атака по морски хуманитарен конвой за Газа

в. „СТАНДАРТ“
„Пушачите извън закона“
Тотална забрана за димене поне до петък
Депутатите пак се объркаха и удариха пушачите. От 2 юни трябваше да влезе в сила поправка в закона за здравето, която да отмени тоталната забрана за димене по обществени места, наложена от днес. Текстът мина в парламента, но народните избраници не съобразиха, че той влиза в сила едва след публикуването му в Държавен вестник. Проектът още не е подписан от президента, който има срок да го направи до 4 юни. Това означава, че поне до петък пушачите са в тотална немилост. По действащия закон те имат право да палят само навън, на улицата. Битката за цигарите тръгна още от старото правителство, което държеше на пълната забрана от началото на юни. Новият кабинет обаче реши да пожали пушачите.
„Залп SMS-и за Хаити“
„Вдигат заплатата до 270 лева“
По-малки данъци за шефа, ако внася за втора пенсия, иска Тотю Младенов
„Топлият душ става солен“
До 35% да се повиши цената на парното и топлата вода от 1 юли, предлагат от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Таванът по скъпотия ще удари габровци. Най-тънко пък ще минат плевенчани – 7,78% увеличение. Цената за „Топлофикация София“ ще се вдигне с 10,83%. Единствено в Бургас тарифите падат с 0,48%.
„Мамят с чек за милион паунда“
„БНБ отряза „Атака“ за лихвите“
Сидеров убеждава Искров да върже кредити и депозити
Запознавате идеята си и Симеон Дянков
Банкер: Таван само ако забранят кеша
Цените на имотите няма да падат повече
„Евтино море като при Тато“
С цени от времето на соца ще привлича туристи морето ни през това лято. На гости ще се радват само хотелите, които предлагат високо качество и евтини нощувки, категорични са хората от бранша. Според тях почивката през това лято ще ни излезе между 25% и 50% по-малко в сравнение с миналото.
„Две школи въртели темата за гимназия“
„Екшън с помощи за Газа“
И наши журналисти в капана
Израелски командоси щурмуваха кораб на международната флотилия на свободата
9 активисти са убити, над 30 – ранени
Отвърнахме на удара, чакаха ни с оръжие на борда, обясни Тел Авив
„Мави Мармара“ превозвал храни, лекарства и медицинска техника
Надигнете се, зове Хамас, „Око за око“ скандира Истанбул
Европа в шок, ООН ска разследване
„Почва голямото кликане“
Всеки ден изненади в агенция

в. „НОВИНАР“
„Българи попаднаха в центъра на кървава израелска баня“
Най-малко 10 души са убити при атака на хуманитарен конвой, Кристалина Георгиева заминава спешно за окупираните територии
Двама български журналисти попаднаха в плен, след като израелския флот спря през нощта на неделя срещу понеделник шест кораба, натоварени с хуманитарни доставки за ивицата Газа. При избухналите сблъсъци загинаха най-малко 10 пропалестински активисти, повечето от които турци, и над 40 бяха ранени, съобщиха световните агенции. На борда на единия от корабите са се намирали репортерът от 6ТВ Светослав Иванов и операторът Валентин Василев. Двамата са заминали за ивицата Газа като част от европейската хуманитарна мисия заедно с група журналисти от водещи европейски медии. По данни на медията корабът, на който се намират европейците, не е бил атакуван, а е бил отклонен към пристанище Ащдод в Израел. Според информация от вчера вечерта журналистите ни са невредими. Очаква се днес те да пристигнат със самолет в София. По искане на премиера Бойко Борисов министърът на външните работи Николай Младенов разговаря по телефона с израелския си колега Авигдор Либерман, за да разбере подробности относно състоянието на българските граждани, съобщиха от Министерството на външните работи. В разговора е станало ясно, че в момента, в който корабите акостират в пристанище Ащдод, ще бъде установена самоличността на намиращите се на борда лица. Тогава ще бъде възможно да се получи информация и за състоянието на българските граждани. Еврокомисар Кристалина Георгиева съобщи, че смята лично да посети окупираните от Израел територии. На пресконференция във Велико Търново Георгиева определи нападението срещу флотилията с помощи за ивицата Газа като недопустимо. Тя допълни, че ЕС се отнася с възмущение и голяма тревога към това нападение. Георгиева потвърди, че на един от корабите има двама български журналисти, но не посочи дали на борда има и български евродепутат.
„100 неизправни автобуса возели деца до училище“
„Таксиджията Пикасо: Моите братя и сестри демокрацията ги оскуба, сготви и изяде“
„Победителите на „Евровизия“ за 2009-а и 2010-а се женят“
„Честит празник, деца!“
Семейството на мама Марчела от SOS Детски селища – България, което „М-Тел“ осинови през 2007 година, беше специален гост на детския празник, организиран от телеко-ма за децата на неговите служители по случай 1 юни вчера. Тържествата бяха на стадион „Раковски“, където децата се забавляваха с различни игри и спортни състезания.
„Наместо позиция“
Началникът на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова изпрати писма до главните редактори на българските медии, с въпрос дали представители на правителството са оказвали натиск върху редакционното и новинарското им съдържание. Писмото от „Дондуков“ 1 е отговор на изказване, дошло от „Дондуков“ 2, че правителството оказва „последователна кампания за натиск върху медиите“. Заради това твърдение от кабинета на премиера „очакват честни и публични“ отговори от главните редактори дали е имало опити за натиск или ограничаване правата на медиите. Позицията на в. „Новинар“ е, че всеки конфликт между премиер и президент, в който се въвличат и медиите като страна, а не като среда на комуникацията, е разхищение на публична енергия, която не произвежда ток за никого. Безпристрастните оценки за свободата на българските медии се правят от независими международни организации като „Фридъм хауз“ и „Репортери без граница“. Техните анализи не са тайна за никого. А в духа на рубриката на вестника, която читателите всеки ден намират на това място, бихме искали да кажем: Господин Борисов, женската част от екипа на „Новинар“ не би възразила да стане обект на Вашия натиск, но за всеобщо съжаление Вие до този момент не сте предприели никакви стъпки в тази посока.
„КАТ ще дебне за майки камикадзета на шосето“
Неправилно пресичащите майки с детски колички и малки деца ще бъдат глобявани, съобщиха от КАТ-София вчера. Глобата за такова нарушение е 10 лева. Пътните полицаи смятат, че родителите трябвало да проявяват по-отговорно поведение на пътя и така да учат децата си на безопасност. „Родителите с поведението си носят отговорност върху децата си и не можеш да буташ количката си на червено, тя минава преди теб и така да рискуваш живота на детето си. Но ние не ги отделяме на майка с деца и други, таксуваме ги като неправилно пресичащи пешеходци“, заяви шефът на столичния КАТ Ваньо Стоевски. От 1 юни КАТ започва и масови проверки за обезопасителни столчета в автомобилите.

в. „ДНЕВНИК“
„Атака на израелски командоси завърши със световна криза“
Двама български репортери се оказаха на борда на „Флотилията на свободата“
15 турци загинаха, десетки са ранени
Една от най-острите международни кризи в последните години в Близкия изток избухна в понеделник заради смъртта на поне 15 турски граждани и раняването на над 60 души в операция на израелски командоси. Тежкият инцидент стана в международни води с флотилия от 6 кораба с хуманитарна мисия, опитваща се въпреки предупрежденията на Тел Авив да пробие израелската блокада на ивицата Газа. На борда на три товарни и три пътнически кораба имаше представители на поне дузина държави, сред които се оказаха и двама журналисти от Би Ти Ви. Репортерът Светослав Иванов и операторът Валентин Василев са добре, пристигнали са под ескорт в израелското пристанище Ашдод, където най-вероятно са настанени в специалния лагер, издигнат преди няколко дни от Израел.
„Операция „Лувър““
Прилича на държавна охрана за частните колекции
„Като в романа на Солженицин“
Защо онкоболните скоро няма да получат модерно лечение
„Жан-Клод Лареш, INSEAD: Глупавият потребител е изчезващ вид“
„МАГИСТРАТИТЕ С „БЕДНИ“ РОДНИНИ: ВСИЧКО Е ЗАКОННО“
Ще говоря след световното по футбол. Николай Урумов, съдия, придружаван от „крайно нуждаещата се“ дъщеря
Явно някой не иска да съм председател на този съд, но няма да стане. Веселин Пенгезов, шеф на Софийския апелативен съд
„Всичко е законно“, заявиха вчера пред етичната комисия на Висшия съдебен съвет магистратите с „бедни“ роднини, получили право на строеж в Приморско. Комисията реши, че те са уронили престижа на съдебната власт. Срещу съдиите Николай Урумов, дъщеря му Деница Урумова, Веселин Пенгезов, Панайот Генков и Андрей Икономов след разследването за подкуп ще започват и дисциплинарни дела
„Емигрантите изпращат все по-малко пари“
10.6% по-малко средства са превели в България работещите в чужбина
Парите, които българите зад граница изпращат на близките си тук, са намалели значително през първото тримесечие на годината. Това показват данните на БНБ. Според анализ на „Ройтерс“ подобна е тенденцията и в страните от региона. От януари до март емигрантите са изпратили в България 230.9 млн. евро, което е свиване с 10.6% спрямо същия период на 2009 г. Спадът обаче е основно заради временно заетите българи зад граница – парите, които те са превели, са намалели с 36% до 56.2 млн. евро. При постоянно заетите има, макар и малко, увеличение – с над 4 млн. до 174.7 млн. евро. Данните за временно заетите може да се тълкуват с някои условности, коментира икономист, пожелал анонимност. Според него те отразяват приблизително парите, които се изкарват от тях, и няма гаранция, че всичките се връщат в България.

в. „КЛАСА“
„БНБ отчете за април: Лихвите за нови фирмени депозити се върнаха на нива отпреди 2 години“
Печалбата на банките се стопи с 35% през първите 4 месеца на 2010 г.
Лихвите по нови депозити продължават движението си надолу и през април, показват данни на БНБ. Статистиката на централната банка отчита, че през четвъртия месец на годината средната лихва на фирмените влогове се е върнала на ниво отпреди две години от 4,25 на сто. В предходните месеци стойностите са Варирали от 5,1% през февруари до 4,64% за март. Според данните такива рекордни нива на лихвите по фирмени влогове са отчетени през декември 2008 г. именно когато се усети финансовата криза и у нас. В същото време среднопретеглената лихва на новите депозити за фирми и домакинства отчита 19-месечно дъно, като стойността й достигна 4,96 на сто спрямо 5,33% през март. Бързият спад на средните лихви и по новосключените домакински депозити продължава, като през април стойността им е 5,6 на сто спрямо 5,86% през март. Заради понижението на лихвените нива гражданите преминават от краткосрочни към влогове с по-дълъг срок, като през април се покачват новите шестмесечни, годишни, двегодишни и над двегодишни депозити. Ставките по Влоговете тръгнаха рязко нагоре в разгара на финансовата криза у нас, когато банките се надпреварваха как да привлекат повече свеж ресурс.
„Индикации за нови пазарни конвулсии“
„МОСВ дало 800 разрешения за строеж на малки ВЕЦ-ове“
„БНБ резервирана към идеите на „Атака“ за лихвите“
„Образуват производство срещу „бедни“ магистрати с имоти в Приморско“
„Очакват 15% спад на летните почивки в Европа“
„Британски икономисти съветват Гърция да се откаже от еврото“
„Румънците протестират срещу орязването на заплати и пенсии“
„До 50% се вдигат авансовите плащания по инвестиционни мерки“
„3 от индексите пак потънаха“
„Йената поевтиня заради политически сътресения“
„Красимир Ранков: Имаме спешна нужда от закон за театъра“
„Кристалина Георгиева: Имаме предимството на фискалната дисциплина“
България има предимството, че е запазила фискалната си дисциплина, заяви на пресконференция във Велико Търново еврокомисар Кристалина Георгиева. Страната ни е една от четирите в ЕС през последните години, която не е имала голямо натрупване на задължения. Евентуална бъдеща „малка инжекция за здравето на нашата икономика“ трябва да се направи изключително внимателно, за да не се окажем към края на годината вече в другия отбор, на тези, които не се отнесоха отговорно към своите публични финанси“, заяви евро комисарят.
„Предлагат данъчни преференции за осигуряване в частни пенсионни фондове“
Според работодатели финансовият министър няма да е съгласен на такава мярка
„Израелски командоси атакуваха флотилия с двама журналисти на bTV“
Най-малко 10 души бяха убити при акция срещу турски кораб с хуманитарна помощ за ивицата Газа
„Евдокия Манева ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ: Отново обсъждаме разрешителните на ТЕЦ-овете в Брюксел“

в. „ДУМА“
„ПРОВЕРКА ОТКРИ: Над 100 училищни автобуса с повреди“
Подготвят нови правила за жълтите рейсове
Най-малко 100 от училищните автобуси в страната се движат повредени. Това е показала проверка на транспортното министерство от последните два месеца. Транспортният министър Александър Цветков демонстрира вчера пред ученици и журналисти изправността на жълтите училищни возила, част от кампанията “Сигурност за нашите деца”. През проверката са преминали 1200 училищни автобуса. След нея 10 автобуса, превозвали всекидневно деца, са спрени от движение. На 109 превозни средства са били съставени актове. Най-честите и смущаващи нарушения са техническите неизправности по спирачната и кормилната система на автомобилите. Подготвят се нови изисквания, които ще бъдат заложени в наредба 33, която определя специализирания превоз на пътници. В нея ще бъде отделно разписано кой може да вози деца, с какво трябва да ги вози, на какви условия трябва да отговаря, колко годишни трябва да бъдат тези автобуси, както и какъв стаж да имат водачите и колко пъти годишно да бъде проверяван автобусът.
„Спекуланти и политкомисари“
Велислава Дърева
„Държавата чака 5% ръст в туризма, бизнесът – 10% спад“
„Израел атакува хуманитарен конвой за Газа“
„14 клуба от „Б” група може да не вземат лиценз“
„Честит празник, деца!“
Десетият юбилеен етнофестивал, организиран от КНСБ и сдружение “Да запазим децата” и със съдействието на Министерство на труда и социалната политика, тръгна вчера под мотото “Децата на Балканите – с духовност в Европа”
„Операция „Майките”“
Столичният КАТ обяви вчера акция, вероятно по повод Международния ден на детето, че ще следи за майки с колички, които неправилно пресичат улицата. След като бъдат разкрити, нарушителките ще отнесат санкция. Надяваме се този път да минем без фрази от рода на: “И тъй като сте си абсолютен престъпник, на колене.” Също така, много ни се иска да няма катаджии с качулки, проснати по очи майки и закопчани с белезници бебета. За служителите в МВР би било полезно да погледнат как майки и татковци или бъдещи такива коментират акциите на ръководството им в интернет форумите. Общото впечатление е за пълно неприемане на подобна медийно насочена акция. И причината не е, че българинът по природа е злостен нарушител дори на елементарните правила за движение по пътищата. Причината се корени в това, че: тротоарите са тесни, разбити и обикновено заети от кофи за боклук, автомобили и сергии; подлезите са недостатъчно и не всички са пригодени за детски колички. Майките с колички и без това се чувстват наказани, че трябва да слаломират из града, а сега се предлага и да бъдат глобявани за това, че зорлем стават нарушители. От операция “Майките” ефект няма да има – нито финансов, нито образователен. Най-много да се роди нов виц за милиционери.
„Модерни от малки, или как да им изберем облекло“
Цветът на дрехите оказва влияние не само на самочувствието на малчуганите, но и на здравето им
„19 социални работници без заплати 5 месеца“
Те се грижат за близо 60 човека с увреждания, като за труда си всеки получава средно по около 250 лв. месечно

в. „СЕГА“
„Лихвите по кредитите пак тръгнаха нагоре“
С поведението си банките опровергават оптимизма на финансовия министър, че кризата свършва
Кредитите през април отново са поскъпнали въпреки чувствителния спад на лихвите по депозитите. Това сочат данните от статистиката на БНБ. Причината е, че трезорите се опитват да компенсират лошите кредити и се въздържат да кредитират евтино нестабилни клиенти, които утре могат да останат без работа, коментираха експерти. Хората, които са изтеглили потребителски кредит в левове през април, са го взели на по-висока цена в сравнение с късметлиите, които са получили парите през март. Годишният процент на разходите по тези заеми (който включва не само лихвата, но също таксите и комисионите) се е качил средно от 14.26% на 14.38% през април спрямо март. Подобните заеми, но в евро, също са поскъпнали – от средно 11.51% на 11.63%. Една от малкото банки, които промениха условията по потребителските си заеми през април, беше Общинска банка. Тя вдигна някои от таксите при теглене на заем. БНБ е регистрирала априлско покачване на лихвите и при левовите заеми за покупка на дом на старите клиенти. От 9.24% процентът е скочил на 9.41% средно. Една от банките, която през април оскъпи вече изтеглените заеми, беше Уни-Кредит Булбанк. Тя повиши лихвата на част от старите си клиенти с 2.50%, а на друга част – с 1%. Но при заварените потребителски кредити за последната година почти няма промяна. Същото важи и за изтеглените жилищни заеми в евро. Видимо е, че цените на кредитите по договори отпреди 2-3 години не падат, а дори отново се покачват, за да могат банките да абсорбират нарастването на необслуж-ваните кредити. Според шефа на Асоциацията на банките в България Виолина Маринова лошите кредити, по които няма плащане над 90 дни, вече са 9.2% от всички отпуснати заеми. „За момента процентът не е рисков. Надяваме се, че ще го задържим“, твърди Маринова.
„Израел предизвика света с удар по хуманитарна флотилия“
ЕС, НАТО и Съветът за сигурност на ООН свикаха спешни заседания, след като израелски специални части атакуваха турски ферибот в 2 часа в понеделник в Средиземно море. На един от корабите пътуваше и екип на bTV, който впоследствие бе освободен и откаран до Тел Авив. Фериботът е флагман на т.нар. международна флотилия на свободата, която превозваше 10 000 тона помощи за Ивицата Газа. При сблъсъка са загинали между 10 и 19 турски граждани, пропалестински активисти. Израел обвини за случилото се организаторите на хуманитарната помощ, които са били предупредени, че корабите им не могат да акостират в Газа, а в Ашдод. Турция нарече нападението „държавен тероризъм“. Сблъсъкът предизвика демонстрации в Близкия изток и в Турция. Премиерът Бенямин Нетянаху отложи посещението си във Вашингтон, което трябваше да започне днес.
„Само с декларации независимост не се гарантира“
Адвокатите имат основно правило – никога не задавай въпрос, ако не знаеш неговия отговор. При журналистите е различно – обикновено се налага многократно да задават едни и същи въпроси, на които нямат отговор, докато установят всички факти и съставят що-годе обективна картина по определен проблем. Не зная как е при премиерите. Но със сигурност на въпросите, които Бойко Борисов зададе на главните редактори при поредната си схватка с президента Георги Първанов, не може да се отговори просто с „да“ или „не“. Макар че вероятно точно това е целта на занятието. Проблемът с отношенията между управляващите и медиите е твърде сложен и противоречив, за да бъде изчерпан в рамките на едно противопоставяне между двама политици. Колкото и да е изкушаващо и ласкателно за медиите да бъдат призовани да са рефер в този дуел. Натискът върху медиите отдавна не се изразява в елементарното обаждане по телефона с молба-заповед-заплаха да не се пуска някаква статия. С подобни похвати сега си служат малцина, и то главно маргинални политици или бизнесмени. Натискът не се осъществява и чрез специални решения на правителствата. Просто през годините хората на отговорни позиции се научиха да използват максимално ефективно оръжията, които властта им дава, срещу медиите, които не са им удобни. И вестник „Сега“ е изпитал неведнъж това върху гърба си.
„Ще има още данъчни облекчения за допълнително осигуряване“
„Икономическа полиция влиза в „Слънчев бряг““

в. „ПАРИ“
„КРАЯТ НА КВАРТАЛНИЯ ИНТЕРНЕТ“
Броят на доставчиците на широколентов интернет намалява, въпреки че расте броят на абонатите. Окрупняването и изсветляването ще заличат от пазара голяма част от регистрираните в момента 702 доставчика. Около 40% от тях са в сивия сектор
„Популистка игра с лихвените проценти“
Финансисти и банкери отхвърлиха идеите на Волен Сидеров за държавно регулирани лихви по кредитите
„Цветелина Бориславова излиза от СИБАНК“
Банката ще увеличи капитала си с близо 10 млн. лв.
„Ръст в продажбите на фармацията“
Приходите от продажби на фармацевтичните компании, качени за търговия на Българската фондова борса, се повишават с 14% до 154.2 млн. лв.
„Компании М4 Нов опит за търгово в „Оргахим““
„Поликолор“, „Уайтбийм Холдинг Лимитед“ и „Тайдал Уейв Трейдинг Лимитед“ предлагат да изкупят акциите на останалите акционери на цена от 86 лв.
„Министерство на всичките работи“
От вчера защитата на чуждите инвестиции вече е работа на Министерството на вътрешните работи. Така пише в официалното съобщение на сайта на ведомството по повод операция „Мошениците“
„Планът за ВЕИ е пред провал“
Документът, който трябва да регламентира развитието на ВЕИ сектора у нас до 2020 г., се оказал пълен с грешки и неточности за състоянието на енергийната система
„Само една аукционна къща е легитимна на пазара“
Разпоредбите в Закона за културните ценности, свързани с търговията с произведения на изкуството, са неясни и трудно изпълними
„Битката за шеф на БНТ започна“
Според някои експерти се очаква да има голям наплив от кандидати. Вяра Анкова е най-вероятният нов генерален директор на телевизията

в. „ТЕЛЕГРАФ“
„ИЗРАЕЛ ОКЪПА ТУРСКИ КОРАБ В КРЪВ“
Двама репортери на bTV свидетели на касапницата
Привикаха посланиците на Тел Авив, ООН и ЕС искат разследване
Израелски командоси атакуваха хуманитарен конвой с помощ за Палестина. На турски кораб загинаха между 9 и 19 души според различните агенции. Има и много ранени. Двама българи – репортери на bTV, станаха свидетели на касапницата. По улиците на Турция митинги призоваха за война, а Анкара скъса дипломатическите отношения с Израел. ЕС реагира безпрецедентно остро на инцидента.
„100 ученически автобуса нередовни“
Проверка установи
Слагаш на ръка 18 места В бус за 7
„Съпрузи се обесиха, хванати за ръка“
Цяло село потресено след смъртта им
Оставили 7 страници предсмъртно писмо на сина си
„Полетът безплатен, ако закъснее“
Лоукост компаниите намушка
„Втора пенсия сваля данька“
Проверяват квартирите no 5 лева
И за родените преди 1959 г. ще се заделят пари в частен фонд
„Съдия на разпит“
Съдията от ВАС Николай Урумов беше привикан да дава обяснения пред кадровиците на Темида заради скандала с имота на „бедната“ му дъщеря Деница, която се сдоби с терен в Приморско като крайно нуждаеща се. Заедно с него във ВСС се явиха и останалите съдиис „бедни“ роднини Панайот Генков, Андрей Икономов и Веселин Пенгезов. Всички отнесоха дисциплинарки за накърняване на престижа на Темида.
„Задачи втрещиха учениците“
На изпита след 7-и клас
След сигнал на „Телеграф“ проверяват и теста на матурата
„Пиян актьор помете двама“
При кърваво меле в софийското село Горни Богров
Валери Йорданов от Народния театър минал през хората с 0,6 промила алкохол

в. „МОНИТОР“
„Наказват съдиите с бедни роднини“
СЛЕД РАЗПИТ ПРЕД КАДРОВИЦИТЕ НА ТЕМИДА
Според уличените далаверите с имотите били напълно законни
Висшият съдебен съвет взе решение вчера да образува дисциплинарни производства срещу петима от магистратите, замесени в имотната далавера „Приморско“. Тримата съдии от Върховния административен съд Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов, както и шефът на Апелативния съд в София Веселин Пенгезов вчера бяха привикани във ВСС, за да дадат обяснения по случая. Заедно с баща си на заседанието се яви и „бедната съдника“ от Благоевград Деница Урумова. Заради вдигнатия от нея хотел край Приморско кадровиците на Темида образуваха и на нея дисциплинарно производство. Според съвета с действията си петимата съдии са уронили престижа на съдебната власт
„Приканват Гърция да се откаже от еврото“
„САМО ЧУЖДЕНЦИ ОСИНОВЯВАТ РОМЧЕТА“
Богомил Герасимов, асоциация „Семейство за всяко дете“
„Трима мошеници обират инвеститори“
Похарчени за имоти и офис техника над 3 млн. лв.
Тарторът играел роля на представител на немска компания
„Вкарват лекарските грешки в регистър“
7000 жертви на разсеяни доктори всяка година
Българинът се оплаква, но не води дела заради високите такси
„Търсят къде са 200 млн. от продажбата на „Слънчев бряг““
В касата на дружеството има едва 8300 лв.
Паркинг в курорта харизан на фирма за 12 бона
„Задача за магистрала стресна кандидатите“
На матурата по математика за 7-и клас
Грешка с жанровете на изпита по литература
„Почерпен актьор потроши две момчета“
Христо е в критично състояние, Рашко с раздробена челюст
Валери Йорданов карал с 0,6 промила алкохол
„Компютър виновен за пропадналия асансьор“
„Затвор за разкопан гроб“
С поправки в Наказателния кодекс
Строги наказания за посегателство над паметници
„До 80 лв. all inclusive за Лято 2010“
Само десетина туроператори продават пакети онлайн
„Разстреляха Флотилията на свободата“
Израел атакува конвой с хуманитарна помощ
Жертвите са най-малко 9 души

в. „ЗЕМЯ“
„Израел окървава хуманитарна мисия“
20 убити и над 30 ранени от международна флотилия
Има българи сред пострадалите от атакуваните кораби
Българи пострадаха при нападението на израелски командоси срещу международна флотилия, опитваща се да достави хуманитарна помощ за ивицата Газа, съобщиха световните агенции. При сблъсъка с израелските ВМС имало десетки загинали и ранени, чийто брой не е уточнен. Според някои източници става дума най-малко за 20-ина убити и над 30 ранени. На един от корабите са били арестувани двама журналисти от Би Ти Ви, съобщиха от Външно. Репортерът Светослав Иванов и операторът Валентин Василев заминали с група журналисти от европейски медии.
„Още 100 нови АЕЦ в ЕС“
Ако се изпълни задачата до 2050 година 40 % от добиваната енергия да е от възобновяеми източници, означава, че трябва да се построят 100 нови АЕЦ на територията на ЕС, заяви Меглена Кунева, бивш еврокомисар и политически съветник на зам.-председателя на ЕК Сим Калас. Дали политиците ще се съгласят със становищата на експертите за енергийните проблеми и чистата енергия и дали ще променят политиката си в посока на екологията, е големият дебат на България, посочи Кунева. Тя уточни, че след четиридесет години в Европа трябва да има 5000 квадратни метра слънчеви панели, 100 000 вятърни турбини и поне 20 милиона електроколи.
„Държавата: 5% ръст в туризма; Бизнесът: 10% спад“
„Бури и градушки до неделя“
Интензивни валежи, съпроводени с гръмотевични бури и градушки, ще има днес и утре в цялата страна, предупредиха от НИМХ при БАН. Температурите ще се понижат чувствително. През нощта срещу четвъртък ще настъпи затихване и в повечето райони валежите ще спрат. До края на седмицата обаче атмосферата ще остане неустойчива, с повече слънчеви часове преди обед и превалявания в следобедните часове, локални интензивни валежи и градушки. Преобладаващите максимални температури до неделя ще бъдат между 20 и 25 градуса.
„Гаф и с „малката“ матура“
Има грешно зададени въпроси, които ощетяват седмокласниците, алармират гневни родители
В теста за външно оценяване по български език и литература, който миналата седмица се падна на седмокласниците, има два въпроса, зададени некоректно, дори грешно, алармират гневни родители и ученици. Става дума за 13-и и 24-ти въпрос, като вторият предполага значително ощетяване на кандидат-гимназистите. Налице е сериозно разминаване между зададения въпрос и посочените предложения за отговори.
„Смокинг и потури“
Венцеслав НАЧЕВ
„Натискът върху общините е безспорен“
Костадин ПАСКАЛЕВ кмет на Благоевград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *