Преглед на печата

Работодател скри шивачки в асансьор. Намериха ги едва дишащи, след 2 часа престой на затворено, заради страх от проверки на Главната испекция по труда, четем в Дума. 10-те работнички били затворени там от шефа си, тъй като нямали трудови договори. Според закона работодателят подлежи на парична санкция 15 хил. лева за всеки служител без договор, допълва темата Новинар.
Чистим стари отпуски само до края на 2011 година, пише Труд. Парламентът отхвърли ветото на президента върху промените в Кодекса на труда, чиято най-спорна част бяха новите правила за ползване на платения годишен отпуск. Мотивите на Георги Първанов бяха, че поправките в Трудовия кодекс грубо посягат върху вече придобити права на работниците, гарантирани от Конституцията и от задълженията на страната по международни договори.
Дневник съобщава, че пенсиите и данъците остават без промяна през 2011 година. Целта е бюджетният дефицит да се свие до 2.5% от брутния вътрешен продукт, а основната политика е да не пипаме пенсии и заплати, казва финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от вестника.
Ексминистър съди България за клипа с ареста, пише 24 часа. Клипът „Като всеки истински престъпник – долу на земята“ с главни герои Николай Цонев и Роман Василев стигна до Страсбург. Обвиненият в подкуп бивш военен министър е подал жалба срещу България заради „унизителното отношение“, на което бил подложен при ареста му на 1 април. Поради същата причина и заради изявление на представители на МВР и прокуратурата жалба до Страсбург е подготвил и Алексей Петров.
Съдиите търсят подкрепа от Европа във войната с кабинета, информира Сега. Преди два дни премиерът Бойко Борисов оправда със съда всички критики в последния евродоклад. Вътрешният министър Цветанов обяви, че 5% от съдиите са свързани с престъпността. Съюзът на съдиите в България ще поиска от Съвета на Европа експертиза на независимостта на българския съд. В искането смятат да посочат случаи, в които висши представители на властта решават съдебни дела в медиите и чрез неконкретизирани нападки създават страх у магистратите.
България ще плати дела си в „Бургас-Александруполис“, пише Стандарт. Страната ни ще внесе сумата до 3-4 месеца. Това е обявил изпълнителният директор на „Транс Балкан Пайплайн“ Владислав Емилиянов след срещата му с вицепремиера и минстър на финансите Симеон Дянков.
Пореден рестарт на проекта „Горна Арда“, е водещото заглавие на Пари. Споразумението между НЕК и австрийската EVN вдъхва нов живот на каскадата. Опозицията обаче обяви споразумението на непрозрачно.
Инвестициите по света се засилват, у нас чакаме 2 млрд. евро през 2010 година. Страната ни остава втора по привлечени капитали на Балканите въпреки спада от 54% през миналата година, информира Класа.
Панелки в София ще бъдат санирани по берлински модел наесен, съобщава Монитор. Това стана ясно след срещата на кмета на Берлин Клаус Воверайт с премиера Бойко Борисов и столичния градоначалник Йорданка Фандъкова.
Труд отбелязва кончината на 77-годишния писател Дончо Цончев, отишъл си внезапно вчера. След 5 дни ще излезе от печат най-новата му книга „Красивата версия“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *