Преглед на печата

Водеща тема в днешния печат е решението на управляващите за 3-процентно повишаване на пенсионната вноска.
„ГЕРБ се уплаши от стачките и вдигна осигурителната вноска,“ коментира Сега. В предизборната програма на управляващите се предвиждаше 5 процента намаление на осигурителната тежест, припомня вестникът.

За броени часове Борисов зачеркна опитите за пенсионна и здравна реформа и „прехвърли тежестта на кризата върху бизнеса“ е мнението на Дневник.

Последиците от увеличението на пенсионните вноски ще са масова безработица, потъване на голяма част от бизнеса в сивия сектор и намаляване на инвестициите. Те ще бъдат усетени още през декември, предрича председателят на Българска стопанска камара Божидар Данев пред Стандарт. Държавните приходи ще намалеят, актуализираният бюджет за тази година категорично няма да се изпълни, допълва той.

Приказките за увеличаване на сивата икономика са „пълни глупости“, отговаря вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“, Димитър Манолов в интервю за Стандарт.

„Не плащаш за здраве – влизаш в затвора.“ Това е акцентът, който Труд извежда от изявленията на премиера Бойко Борисов пред Националния съвет на Българския лекарски съюз. Освен промени в Наказателния кодекс, Борисов обеща на докторите 190 милиона лева до 3 януари и изваждане на заместник-финансовия министър от управата на Здравната каса, а те решиха да не протестират.

От Лекарския съюз са поискали всички служители на МВР и другите силови структури да започнат да плащат сами здравните си вноски, информира Труд. Според експерти, цитирани от вестника, подобна мярка ще ореже доходите на силовите служители средно със 17 процента.

Заместник изпълнителният директор на Фонд „Земеделие“ Димитър Симеонов има най-големи шансове да оглави Фонда от утре, след като Калина Илиева излезе в отпуска, за да роди, научаваме от 24 часа. Новият началник ще е „засега временен“, подчертава изданието. Още преди месеци министър-председателят настоявал за промени в начина на работа във Фонда, поради сигнали, че европейските средства не влизат в България. Калина Илиева дължи поста си на „изключително близките“ си отношения с Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, но е блокирала работата във Фонда. Фермери се оплакват, че са проверявани „и за най-дребното нещо, за да бъдат отхвърлени“ проектите им, отбелязва вестникът.

Друга основна тема във вестниците е пробивът на хвостохранилище в Западна Унгария, който взе живота на най-малко четирима души и изпрати хиляди тонове токсични химикали към Дунава. Ако отровата стигне до реката е възможно под заплаха да се окажат няколко източноевропейски страни, включително и България, твърди Новинар. Утайката, „която е и радиоактивна, може да стигне до родния бряг до седмица“. Надеждата е, че тя ще се разтвори до безвредни концентрации, докато стигне до българския участък на Дунава, пише Стандарт, като се позовава на екоминистерството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *