Преглед на печата

в. „ДНЕВЕН ТРУД“ „Оправдаха Доган за хонорар от милиони“
С 2:1 гласа тристранка на ВАС взе решение
Шефката на състава съдия Михайлова иска 3000 лв. глоба и конфискация на парите
Ахмед Доган не е в конфликт на интереси, реши с два срещу един гласа Върховният административен съд (ВАС). Несъгласна е шефката на състава Марина Михайлова. Доган не е бил длъжен да декларира хонорара от 1,5 млн. лв. по хидропроекти – договорите са сключени, преди да влезе в сила законът за конфликт на интереси, твърди мнозинството.
„Ректорът на Алма матер: Никой не ме приема“
Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев се оплака вчера публично, че нито един представител на властта не желае да го приеме. Дори премиерът Бойко Борисов отказал да се види или чуе е него. Проф. Илчев искал да обясни на управляващите тежкото финансово положение на Алма матер.
„Задигат 400 кг сребро, злато и платина от склад на митниците“

в. „24 ЧАСА“
„Вдигат данъка на стари коли“
По-малък ще е за возила до 5 г.
От 2012 г. българите ще имат данъчен стимул да купуват нови автомобили, а старите неекологични возила ще се облагат с яки данъци. Това стана ясно от изказване на вицепремиера Симеон Дянков на среща с някои от най-големите компании у нас. Според него експертите щели да имат варианти за размера на ставката в зависимост от екостандартите след 3-4 месеца.
„Онзи милион си е негов“
Съдът не откри конфликт на интереси във взетите 1,4 млн. лв. от Ахмед Доган за консултации по строителството на четири хидроенергийни проекта на държавата.
„Крадат 320 кг злато на Леярите“
Спипаният от МВР метал бе в митнически склад на летище София

в. „СТАНДАРТ“
„Златен обир за 16 млн.“
Изнесоха 340 кила от митнически сейфове на летище София
Обир на века изпразни сейфове с 320 кила злато и още 20 кг платина и сребро. Имането се пазело в митничарски склад до стария терминал на летище София. Ударът е станал в нощта срещу понеделник, съобщиха от МВР.
„3,8 по Цветанов друсна ГЕРБ“
Депутатите цял ден плетат интриги около скандала с имотите на МВР шефа
Чакат тежката дума на Бойко
Премиерът събира изпълкома в Бояна довечера
“Чайка” излетя от релсите“
Прясно ремонтиран локомотив едва не обърна влака за София
172-ма пасажери оцеляха по чудо
Машинистите не чули, че паднал капак
Шефът на БДЖ с оставка в джоба

в. „НОВИНАР“
„Магистрала „Люлин” се напука“
Пукнатини се появиха върху асфалта на магистрала „Люлин” само седмица след като новата 400-метрова отсечка бе открита от премиера Бойко Борисов. Заради цепнатините на отсечката край Драгичево дори бе насрочена спешна среща с ръководството на строителите „Мапа Дженгиз”. По думите на шефа на пътното управление в Перник Румен Сачански проблемът се криел в липсата на метални фуги между отделните плочи.
„Дерайлира влак, ден по-рано излязъл от ремонт“
172 пътници по линията Бургас – София в шок, шефът на БДЖ готов с оставка“
Малко преди 12 часа вчера бързият влак от Бургас за София дерайлира край гара Септември. За щастие всичките 172-ма пътници са се отървали само с уплаха и обещания „Никога повече БДЖ“. Около половин час след информацията за инцидента от Министерството на транспорта съобщиха, че са изпратили автобуси, които да извозят пътниците до столицата.
„Съдът оневини Доган за „Цанков камък“
Не е имало конфликт на интереси в хонорара от 1 млн. евро, който лидерът на ДПС Ахмед Доган е получил за консултантските договори по проекта „Цанков камък“. Това решиха вчера магистратите от Върховния административен съд. Според двама от тримата съдии, които гледаха делото, Доган не е в конфликт на интереси, тъй като консултантските му договори са сключени преди влизането в сила на закона, по който се иска да бъде санкциониран.

в. „ДНЕВНИК“
„Кабинетът сам се вкара в капан с ранните пенсии“
Отказът на правителството да започне пенсионната реформа от догодина го вкара в задънена улица за пенсиите на работещите 1 и 2 категория труд. Казусът кой и как ще плаща ранните пенсии е основният проблем пред фиксирането на осигурителната вноска за догодина. Социалният министър постави публично темата като проблем за недостига на средства в частните професионални фондове и дори предложи средствата в тях да се прехвърлят в Националния осигурителен институт.
„Бизнесът в Англия иска съкращения“
Десетки лидери на британския бизнес подкрепиха плановете на правителството за драстични съкращения на разходите в публичния сектор. Подробностите как ще се орежат 83 млрд. паунда за 4 години ще бъдат съобщени утре от финансовия министър Джордж Озбърн. Според шефовете на копании като „Бритиш телеком“, „ГлаксоСмитКлайн“, „Маркс енд Спенсър“ и на поделения на „Майкрософт“ и „Уолмарт“ всяко отстъпление на кабинета ще е опасно за икономиката и ще вдигне лихвите.
„Конфискация до доказване на противното“
Чисти ли са ръцете, в които ще попадне „мощния инструмент“

в. „КЛАСА“
„Бизнесът губи връзка с образованието у нас“
Спада броят на желаещите да учат технически и здравни науки, студентите по информатика и стопански науки се увеличават
Връзката между броя на новоприетите и обучаващите се студенти и специалностите с потребностите на бизнеса е все по-слаба. Това сочи анализ на Българската стопанска камара на тема „Образователна и квалификационна структура на заетите и работната сила в периода 2005-2009 г.“. „До голяма степен системата на висшето образование се развива заради самото образование, а не за да има по-тясна връзка с бизнеса“, коментира ръководителят на анализа Людмила Векова.
„Германия отстъпва за по-строгите бюджетни правила в еврозоната“
Под натиска на Франция вчера Германия отстъпи от настояването си за по-строги санкции срещу членките на еврозоната, които нарушават правилата за бюджетен дефицит, съобщиха източници от ЕС, цитирани от АП. На заседанието в Люксембург на финансовите министри от еврозоната Берлин смекчи позицията си, като с това разочарова представителите на Швеция, Финландия и Холандия, които разчитаха на твърдата германска подкрепа.
„Цветанов: Не се притеснявам от проверката за имотите ми“
Вътрешният министър повече нямало да коментира твърдения на Алексей Петров и приближените му

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *