Преглед на печата

в. „ДНЕВЕН ТРУД“
„Ще разследват за измама Калина Илиева“
От Брюксел уверяват, че скандалът няма да се отрази на парите за фермерите
Бившата шефка на Държавен фонд „Земеделие“ Калина Илиева е представила фалшива диплома при назначаването й. „Нашият посланик в Берлин и посланикът на Германия в София потвърдиха, че дипломата е фалшива. Информирах главния прокурор Борис Велчев и прокуратурата ще започне спешна проверка“, съобщи пред „Труд“ вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов, който в момента е на посещение в страни от Персийския залив. Своя проверка започва и германската прокуратура. Дипломата на Илиева е фалшива, заяви и пресаташето на Висшия институт по техника и икономика в Берлин Гизела Хютингер в интервю пред „Труд“ вчера.
„БСП дава Цветанов на прокурор“
Господин Главен прокурор, законът е във ваши ръце, образувайте дело на вицепремиера Цветан Цветанов и шефа на митниците Ваньо Танов за набедяване. За това призова вчера соцдепутатът Любен Корнезов, след като компетентните власти издадоха документ на Румен Петков, че срещу него не се водят досъдебни производства. След изявления на Танов и Цветанов, че Петков е забъркан в преразпределение на наркопазари, американското посолство му отне визата за САЩ. Ако сигналът дойде писмено, образуваме проверка, заяви пред „Труд“ градският прокурор Кокинов.
„Зрелища без хляб в водния Колизеум“
Луда веселба се вихри из родните геополитически ширини. По върховете на държавата плющят нездравословни и недоказани обвинения в убийства, корупция, лъжа. В кютека без правила участват главни прокурори, главни митничари, вицепремиери, МВР началници, министри… Мъже, от които зависи редът в държавата, си разменят реплики като подивели от глад по червения килим на нов хипермаркет.

в. „24 ЧАСА“
„Футболът се мести на летището“
Новият национален стадион ще бъде построен край летището. В момента върви проучване на 100 декара държавен терен в квартал Враждебна, съобщи главният архитект на столицата Петър Диков. След намирането на инвеститор строежът ще отнеме 3 години и ще струва 110 милиона лева. Вероятно ще бъде изчакано откриването на залата на 4-и километър догодина. Последният стадион в София е „Академик“ – през 1978 г.
„Колко искат руснаците за „Белене“?!
„Баташов зле- и с ку- треска“
Намалява шансът за трансплантация
Шансовете за чернодробна трансплантация при Андрей Баташов намаляват ПОЧТИ ДО нула, след като вчера му откриха и кутреска. Гова съобщиха от ВМА, където той е настанен в Клиниката по интензивна терапия. Състоянието на обичания актьор се влошава, но лекарите не се предават пред болестта. Най-вероятно Андрей се е заразил отдавна – още преди месеци, но инфекцията се проявява сега, когато защитните сили на организма са отслабнали.

в. „СТАНДАРТ“
„Листопад с цените“
Конкуренти на “Лидл” сменят етикетите през час
Цените падат като есенни листа. След истерията и войните за банани по 69 ст. в новооткритите хипермаркети на „Лидл“ конкурентите отвърнаха на удара с още по-голяма евтиния. В монтанската „Билла“ стартира акция „Цена като при Тодор Живков“, в която бутилка немска бира Oettinger Pils може да се купи за 69 ст., а килограм краве саламурено сирене – за 2,90. „Кауфланд“ пък извади тежката артилерия и започна да обявява промоции на кило. Хипермаркетите на немската верига буквално дублират цените на братския „Лидл“ и също пуснаха олио по 1,49. Големите шоколади „Милка“ пък паднаха до левче.
„Играта загрубява за “Белене”“
Руснаците извиват ръце – цена от 6,4 млрд. евро или спираме строежа
„Бай Ганьо няма да ни извади от кризата“
„Баташов се бори и с ку-треска“
„Миро от Чудотвореца пристигна от Италия“
Стъкленици с миро от св. Николай ще дават надежда на вярващите в църквите в Бургас, Черноморец и Созопол. Това съобщи министърът на българите в чужбина Божидар Димитров.
Миро от мощите е дар от Италия и прави чудеса. Затова покровителят на моряците е наречен Чудотворец, разказа Димитров.
„Съпруг осъди жената котка“
Съпруг осъди собствената си половинка заради изподрано лице. Жената котка да брои 300 лева на благоверния, реши съдът в Нови пазар. Съпругата на Месут Хюсеинов освен обезщетение за телесната повреда трябва да плати и 800 лева глоба.

в. „НОВИНАР“
„Доган, Станишев и Петков – „национални съкровища”“
Бившият премиер Сергей Станишев, лидерът на ДПС Ахмед Доган и бившият вътрешен министър Румен Петков се пазят от НСО като национални съкровища, каза в парламента лидерът на ДСБ Иван Костов. По време на парламентарния контрол той попита Бойко Борисов защо държавата продължава да плаща стотици хиляди левове, за да пази тримата политици. По думите на Борисов НСО охранява Станишев, Доган и Петков заради сигнали и висока степен на застрашеност. Сигналът за Доган бил от януари 2006 година. Решението Петков да се пази от гардовете на НСО пък е взето през януари тази година, като сигналът за него е от ноември 2009 година.
„Проф. Йордан Йорданов: Най-много истински блондинки има в София“
„Норвежкият геолог Хенрик Свенсен: Краят е близо, но не съвсем!“
„Русия най-накрая призна за клането в Катинската гора“
Долната камара на руския парламент (руската Дума) осъди в декларация днес клането в Катинската гора през 1940 г. „Публикуваните документи, които в продължение на години са държани в тайните архиви, разкриват не само мащаба на тази ужасна трагедия, но и свидетелстват за факта, че престъплението в Катин е било извършено по заповед на Йосиф Сталин и на други съветски представители“, гласи текстът на документа.

в. „ДУМА“
„Дянков – в учебниците!“
Учебниците по политическа психология ще бъдат непълни, ако не опишат странните мисловни движения на министър Симеон Дянков. Само за един ден той е в състояние да сътвори и да се откаже от повече идеи, отколкото Федералният резерв на САЩ за 5 години. Вчера в Стара Загора Дянков очевидно е бил в невероятно настроение. На какво се е дължало то е загадка, която само фармацевтите могат да обяснят. Първо, Дянков реши -само седмица след като ГЕРБ казаха, че парите от здравни вноски ще отиват единствено в НЗОК – със средствата на касата да се купуват ценни книжа. Не подценявайте идеята. Красиво е да заложиш на рулетка цялата здравна система. Тези, които не го разбират, са изкопаеми.
„Килър на БАН строи хотел“
Учени, лекари, студенти, артисти заявиха: „Няма да им дадем да съсипят България!”
Депутатът от ГЕРБ Румен Стоилов е внесъл завчера в парламента проект за промяна на Закона за БАН, с който научните институти се отнемат от академията, ще бъдат откривани и закривани от МС и финансирани пряко от МОМН. Директорите ще се назначават от просветния министър, предвижда проектът. БАН остава единствено като клуб на академиците и член-кореспондентите. Подобен вариант се очакваше да излезе от МОМН и МС, но правителството е решило да го придвижи по-бързо чрез вносители депутати.

в. „СЕГА“
„Кабинетът готви спорни операции с резерва за пенсии и здраве“
Спорни решения за операции за 3 млрд. лв., натрупани в здравния и пенсионния резерв на страната, подготвят управляващите. Здравната каса ще загуби огромния си резерв в БНБ, а парите в пенсионния Сребърен фонд ще започнат да се инвестират по-рисково, включително в големи бизнес проекти у нас.
„Прокуратурата се заема с дипломата на бившия шеф на фонд „Земеделие““
Доскорошният шеф на фонд „Земеделие“ Калина Илиева ще бъде разследвана от българската прокуратура за фалшифициране на диплома за висше образование от Германия, съобщи вчера от Катар земеделският министър Мирослав Найденов. Той каза, че е информирал главния прокурор Борис Велчев, който обещал да започне незабавна проверка.

в. „ТЕЛЕГРАФ“
„15 ст. такса торбичка“
15 ст. такса „найлонова торбичка“ ще плащаме от средата на 2011 г., съобщи екоминистърът Нона Караджова вчера. Така държавата ще ни отказва от найлонките, които замърсяват околната среда. Ако това не подейства, нов стимул ще имаме от 2012 г., когато таксата ще стане 35 ст. През 2013 г. ще плащаме 45 ст., а през 2014 г. 55 ст. При такава цена очакванията са потребителите просто да се откажат от употребата им.
„Бойко: Не приемам ултиматуми“
Колкото повече ултиматуми ми поставят, толкова повече се втвърдявам.
Така вчера премиерът Бойко Борисов отвърна на изявленията на шефа на руския атомен гигант „Росатом“ Сергей Кириенко пред наши журналисти в Москва, че строителството на АЕЦ „Белене“ трябва да стартира идната пролет, иначе Русия може да се оттегли от проекта. Отделно руснаците предлагат по-висока цена от тази, за която настоява кабинетът.
„Багер дупчи чисто нова улица“
Багер разкопа току-що асфалтирана улица в Смолян. Чисто новият асфалт на ул. „Бяло море“ бе изкъртен, тъй като ремонтният екип е пропуснал поставянето на водопроводните тръби. Жителите на улицата в смолянския квартал Райково от пет години чакат градската управа да ремонтира улицата им, която дълго време е приличала на кална пътечка. През последната година както по-голямата част от града, така и тя се обновява по програмата „Пълен воден цикъл“, финансирана с европейски пари. Къртенето на стария асфалт, поставянето на нов и полагането на тръби отнема на фирмата изпълнител – „Поне холдинг консорциум“, близо година.

в. „МОНИТОР“
„Киберът измести дрогата в училище“
Възрастта на пристрастените към хероина падна на 13 години
Видео на реални случки със скрита камера в нета подлудява младите
Воайорството в интернет или страстта към клипове с реални хора, заснети със скрита камера, е новата мода сред учениците, която на път да измести дори дрогата. Това съобщи Иван Иванов, социален психолог от Нов български университет, по време на международната конференция „Нови медии, нови наркотици, нови зависимости”, която се проведе в София вчера. Социални мрежи като Facebook („Фейсбук“) и Twitter („Туитър“) са новите модерни зависимости за младите хора.
„На местопрестъплението – инспектор Георгиева“
Лице
Полицайката от отдел „Убийства” в СДВР помни всичките си случаи. Преди да хване пищова, гради кариера на волейболистка, сега разпуска с гоблени
Минути след поредното убийство в София мобилният телефон на инспектор Ели Георгиева звъни. Часът е 3 през нощта и точно с това обаждане работният є ден започва. След като научава адреса на престъплението, със скоростта на отличник в казармата се приготвя и излиза. Няма никаква представа след колко часа или дни ще се прибере. Сигурна е, че близките и приятелите є ще я разберат, дори ще се гордеят с нея.
„Всеки трети bg емигрант заминава за Испания“
13 000 са на социални помощи
Интегрирали се добре, едва 1% са престъпници
Един от всеки трима или четирима българи, които са решили да емигрират, избира Испания. Това съобщи вчера испанският посланик у нас Хорхе Фуентес по време на конференция за интеграцията на българите в кралството.
„Андрей Баташов отново в кома, има ку треска“
Трансплантацията на черен дроб невъзможна
Светила на родната медицина следят състоянието му денонощно
Усложнения в резултат на ку треска вкараха актьора Андрей Баташов отново в реанимацията, съобщиха лекуващите лекари от Военномедицинска академия, които се грижат за него, след като той бе преместен там от болница „Токуда”. Ку треската е поразила черния му дроб, тъй като имунната му система е разрушена, разказаха медиците. Това е инфекциозно заболяване, причинявано от бактерията Coxiella burnetii

в. „АТАКА“
„АТАКА поиска: Спявката на „Спартак“ да отиде в комисията по вътрешна сигурност“
Освен Румен Петков, и други министри на тройната коалиция са в СРС-та срещу мафията, съобщи бившият шеф на ДОИ Огнян Атанасов
„Правилникът на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред няма ограничаване да бъдат изслушани хора, за които прокуратурата прави проверка. Затова ще настоявам точно тя да изслуша бившия вътрешен министър Румен Петков, ексшефа на ГДБОП Ваньо Танов, бившия ръководител на ДОИ Огнян Атанасов, братя Галеви и Алексей Петров за спявката на басейна „Спартак“. Това заяви вчера по ТВ7 зам.-председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност Десислав Чуколов от АТАКА.
„Адриан Асенов, координатор на АТАКА: Само АТАКА дава кураж на българите от Западните покрайнини“

в. „МЕРИДИАН МАЧ“
„Маркиньос бяга от ЦСКА“
„Тасевски аут до края на годината“
„Върнаха Георги Петков в групата“

в. „7 ДНИ СПОРТ“
„На „Ноу камп“ ритат и псуват“
„ЦСКА се връща на армията“
„Платини захапа Сеп Блатер“

в. „БАНКЕР“
„Чиновниците не обичат велосипеда“
ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ДВЕ ГОДИНИ ДЪРЖАВНИТЕ КОЛИ ЩЕ ИЗХАРЧАТ НАД 25 МЛН. ЛИТРА ГОРИВО ЗА 60 МЛН. ЛЕВА
Близо 28 млн. лв. на година струва горивото за полицейските автомобили.
Призивите на финансовия министър Симеон Дянков към колегите му да слязат от служебните автомобили и да започнат да се движат с колела, за да съкратят разходите, отдавна изветряха, нищо че проблемите с бюджета са си все така налице. За ограничаване на харчовете говори и Бойко Борисов, откакто седна на премиерския стол, но едва ли някой е очаквал властта наистина да се лиши от удобствата и привилегиите си. Напротив!
„Екшън с аромат на „Петрол““
„Да правиш милиони по време на криза“

в. „КАПИТАЛ“
„Опасният чар на банкрута“
За разлика от обикновения изкуственият фалит е нещо лошо. Преди подобни случаи бяха изключение, сега са тенденция. Кризата изцеди ресурса на длъжниците, които преди нея взимаха кредити от много места и жонглираха със задълженията си. Сега, когато кредиторите са по-консервативни и цената на парите е различна, същите тези длъжници се опитват да прехвърлят загубите на друг. От ситуацията се възползват
схемаджиите, които знаят дупките в закона и продават комбинациите си.
Проблемът с изкуствените фалити има сериозен ефект върху икономиката. Тези измами повличат след себе си кредитори, партньори, клиенти. Ако кризата продължи и догодина, закъсалите длъжници ще станат още по-изобретателни в опитите си за злоупотреби, което не работи за една по-нормална икономическата среда.
„Държавна комисия ще установява конфликта на интереси“
ПРОМЯНА Държавна комисия вече ще проверява и ще се произнася дали има конфликт на интереси при лица, заемащи публична длъжност. Това приеха окончателно депутатите при гласуването на промените в Закона за конфликт на интереси. Според приетите поправки комисията ще се състои от петима членове, като трима от тях ще се избират от парламента и по един от МС и президента. Съставът на новия орган и начинът му на избор предизвикаха разгорещени дебати в пленарната зала. Според депутати от БСП, „Синята коалиция“ и ДПС комисията ще има сериозни правомощия, но в закона не са предвидени достатъчно механизми за контрол на работата й.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *