Преглед на печата

„Товарят ни с още 2 млрд. 350 млн. лв. външен дълг“, пише Труд по повод гласувания вчера от депутатите на второ четене бюджет за 2011 г. С новата дългова емисия кабинетът ще запушва бюджетния дефицит, който догодина пак ще е над 2 млрд. лв., отбелязва вестникът.
Бюджет 2011 беше приет без нито една от идеите на опозицията, коментира темата вестник Пари. Общата макрорамка се запазва същата като приетата на първо четене.
България ще започне да се възстановява през 2011 г. и икономиката ще отбележи ръст, който ще се доближава до развитите държави, пише Класа. Прогнозата е на международната рейтингова агенция „Фитч рейтингс“, според която държавният дефицит ще бъде овладян под 3 на сто от Брутния вътрешен продукт.
Земеделският министър Мирослав Найденов е подслушван повече от 6 месеца от Държавната агенция „Национална сигурност“, заради сигнал на бившата шефка на Държавен фонд „Земеделие“ Калина Илиева, пише 24 часа. Досега обаче не са били открити доказателства за твърденията на Илиева, че върху нея е оказван натиск от страна на Найденов.
Илиева взимала процент от глобите, наложени на фирми, кандидатствали по Програмата за развитие на селските райони и САПАРД, са съобщили за Стандарт източници от Разплащателната агенция. За да получи бонусите, тя топила наред и неизрядни, и изрядни проекти, твърдят от фонда.
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще сезира етичната комисия в парламента заради депутатите, които в сряда по обяд напуснаха работното си място, за да получат скъпи мобилни телефони, отбелязва Монитор. Инициативата бе на бТВ и „168“ часа, чийто репортери устроиха клопка на законодателите, като се представиха за вносители на скъпите телефони.
Подробности за журналистическия експеримент може да се прочетат в днешния брой на 168 часа под заглавие „Алчни депутати опозориха парламента“.
ГЕРБ „позеленя“ – управляващите дадоха заден ход и решиха да не допускат строежи в горите, получени със замяна, отбелява Сега. Това е неочаквано и ще попречи на редица едри бизнесмени да довършат проектите си. По информация на вестника в партията се е спорело до последно за забраната.
Подписка срещу арестуването на четирима лекари в Горна Оряховица започнаха вчера медиците от Сливен, пише Дума. Докторите били възмутени от показната полицейска акция, при която техните колеги бяха обвинени в убийство на новородено дете, но няколко часа по-късно бяха пуснати без повдигнати обвинения. Срещу акцията се обявиха и депутатите-лекари от всички парламентарни групи без ГЕРБ и „Атака“.
Българите продължават да бъдат гражданите с най-ниска покупателна способност в Европейския съюз, сочи изследване на най-големия германски институт за пазарни анализи „GfK“, цитирано от Дневник. Стандартът на живот в страната се отдалечава още повече от средноевропейския, коментира изданието.
Код „Оранжево“ за цялата страна обявиха метеоролозите от Националния институт по метеорология и хидрология, алармира Новинар. Прогнозите са за ураганен вятър в цяла България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *