Преглед на печата

„Житото изнесено“, четем на първа страница на Стандарт. Алчни търговци изнесоха житото, има за още 3 месеца, алармират мелничари. Някои фурни вече купуват от чужбина за над 500 лв. за тон. Това предизвика вдигане на цените, не само на хляба. В същото време печалбата на зърнените търговци е поне 100%. През лятото те изкупиха житото по 200 лв., а го продадоха поне за по 400 лв. При пазарна икономика не може да има държавен контрол, но може да има поне регулация на пшеницата, коментира изданието.
„Диетичният хляб вапцан с утайка от кафе“, пише Труд. В тях има високо съдържание на остатъчна пепел, което може да се обясни с влагането на много сол и други добавки, като например утайка от кафе. Това са показали тестове, проведени в ларатория във Варна. Изследвани са 12 вида диетичен хляб, от различни производители. Оказва се, че хляб, обявен на етикета като продукт „за диабетици“ съдържа най-висок процент захар – 6.6%. Темата е водеща и за Монитор. Според резултатите от изследването това, което пише на етикетите, изобщо не съответства на съдържанието на хляба.
1000 души годишно стават жертви на лекарски грешки, съобщава Новинар, като се позовава на шефа на Асоциацията за закрила на пациентите Пламен Таушанов. От сдружението настояват да се приеме закон за правата на пациените и с него да се създаде специален фонд за обезщетение при доказана лекарска грешка. Таушанов изрази опасения, че 50 на сто от операциите се правят без предоперативна диагноза, на принципа: „Отваряме, пък ще видим“. Според него трябва да се работи и за превенцията.
Пари отбелязва, че превръщането на здравните фондове в застрахователни ще ощети клиентите им. Здравните услуги ще намалеят, а солидарният принцеп ще бъде заличен.
Властта превърна скандала с подслушването във водевил, съобщава Сега. Ден след огласяването на подслушаните телефонни разговори, които потвърдиха конфликта в кабинета, заради политически чадър над контрабандата, скараните вицепремиери Дянков и Цветанов и шефът на митницата Ваньо Танов си направиха семейна снимка на фона на контрабандни цигари в Гоце Делчев. Дневник допълва, че според премиера за министрите е здравословно да бъдат подслушвани. Източници на спецслужбите пък потвърдиха, че публикуваните аудиозаписи не са единствените.
666 аут от ДАНС за 2 години, информира 24 часа. Основната причина за освобождавенто им било драстичното намаляване на бюджета на ДАНС. Над 300 пък са кандидатите за агенти само за 2010 г. Финансовата криза обаче налага още реформи в агенцията.
Намаляване наполовина на натовареността на учениците в средния курс ще бъде заложено в новия Закон за средното образование, информира Дума, като цитира думите на просветния министър Сергей Игнатов. Целта е съотношението стар и нов материал да е 60 на 40, за да могат учениците по-лесно да усвояват новите знания.
Класа съобщава, че според министър Дянков изпреварваме Люксембург по най-нисък дълг спрямо брутния вътрешен продукт. България остава в топ 5 на страните с малък бюджетен дефицит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *