Преглед на печата

Централни всекидневници посвещават първите си страници на вчерашната операция „Октопод“. В центъра на вниманието е Алексей Петров-Трактора и връзките му с висшите етажи на властта и с организираната престъпност.
„Сега“ лансира идеята, че МВР разчиства сметки с мафията. „Дневник“ цитира вътрешния министър Цветан Цветанов и уверенията му, че акцията не е вендета, а всичко е подплатено с доказателства. „Труд“ публикува казаното от министър-председателя Бойко Борисов, че доказателствата ще издържат в съда. „24 часа“ допълва, че още трима бизнесмени обяснили, че Трактора ги рекетирал. Часовият помества на първата си страница твърденията на Кристина Патрашкова за държавен служител, внедрен в мафията. „Монитор“ дообогатява информацията, че дясната ръка на Алексей Петров – Тони Хамстера сам се е предал. В „Дневник“ е обобщено мнението на политици – „дано не стане като с наглите“. Издания отделят внимание и на изявлението на бившия вътрешен министър Румен Петков, който заради акцията и разкритията иска оставката на Сергей Станишев. Текстовете са на фона на репортажите, които МВР е заснел в хода на акцията, в които не липсват атрибути като луксозния начин на живот на арестуваните, голи проститутки, въоръжени полицаи и закопчани с белезници.
Сред другите теми „Дневник“ съобщава „Казусът Гърция се решава днес“. На извънредна среща в Брюксел лидерите на Европейския съюз трябва да вземат официално решение, което да измъкне страната от икономическата криза. „Държавата ще влиза в частни имоти, без да чака отчуждаването “ е заглавие на първа страница на „Сега“. Става дума за промените в закона за държавна собственост. Промените не слагат край на обезщетението, което трябва да се плати за имота, но се променя начинът, по който се определя пазарната му цена, уточнява „Сега“.
Под рубрика „Пробив“ „Стандарт“ съобщава „Получихме зелена светлина за още три милиарда и 300 милиона евро от Брюксел“. Еврокомисията даде положителни оценки за програмите „Конкурентноспособност и транспорт“ е цитиран да казва лично премиерът Бойко Борисов.
„Заковават високи цени на лекарствата“ е акцент от първа страница в „Труд“. Българският фармацевтичен институт предлага на здравното министерство да се фиксират еднакви цени на лекарствата, които се продават в различните аптеки, което означава медикаментите да поскъпнат тайно с 10-15 на сто. „Труд“ допълва. че Европейската комисия е против подобно фиксиране, защото ликвидира пазара.
„Монитор“ съобщава, че пращаме експерти за консултация в Еврокомисията заради заменките с държавни гори.
„Класа“ пише, че по последни данни от БНБ, 5 283 наши милионери държат 40 на сто от кредитния ресурс на банките.
„Новинар“ и „Дума“ отделят внимание на побоя над 23-годишния Димитър Върбанов от Велико Търново, кореспондент на предаването „Господари на ефира“, ударен с чук по време на работни снимки.
Изданията съобщават, че и парламентът прие официално – Разпети Петък да е неработен ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *