Преглед на печата

 
 

По 132 лв. за една година ще трябва да излязат от джоба на всяко българско семейство и така всеки ще плати сметката заради вдигането на ДДС от 20 на 22%, пише „24 часа“. Повишаването на данъка със сигурност ще вдигне инфлацията, предупреждават експерти.
„Кабинетът тотално се оплете в мерки за борба с кризата“, коментира вестник „Сега“. Вчера премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков лансираха различни визии за излизане от ситуацията. Според Борисов няма как да се мине без драстични мерки като рязане на доходи и вдигане на данъци, докато Дянков смята, че няма да има никакви екстремни сценарии, отбелязва изданието. Увеличаването на ДДС е на път да стане поредната антикризисна мярка, която няма да се осъществи, пише вестник „Пари“.
Енергийна афера, започнала при министър Милко Ковачев в царското правителство и продължила при наследниците му Мирослав Севлиевски и Румен Овчаров, е ужилила държавата с милиони евро, пише „Стандарт“. Става въпрос за договор от 2004 г. за износ на ток, сключен от Националната електрическа компания с мистериозна швейцарска фирма, която купувала ток на по-ниски цени дори от вътрешния пазар, а после продавала в чужбина с огромна печалба. Започнала е проверка на бивши шефове на НЕК.
Двете спецакции на МВР – „Октопод“ и „Наглите“ влязоха в окончателния доклад на Европейската комисия за напредъка на България в борбата с корупцията и организираната престъпност, отбелязва „Монитор“.
Европа оцени работата на предишното и волята на сегашното правителство, коментира „Дума“. Немалка част от положителните констатации в доклада са резултат от работата, започната от предишното правителство, цитира вестникът думи на бившия премиер Сергей Станишев.
Властта се зарадва на критиките от Брюксел, пише „Дневник“. Коментарите в България бяха в стил „доволни сме, че Брюксел оценява волята ни за реформа, съдебната система трябва да се постарае повече“, обобщава вестникът.
БНТ може да спре, тъй като телекомът „Виваком“ (бившата БТК) обмисля всеки момент да спре ефира на държавната медия, съобщава „Труд“. От август миналата година телевизията не плаща за пренос на програмите и е натрупала дълг от 8,2 млн. лв., твърди главният секретар на оператора Михаела Калайджиева.
Лекарски грешки причиняват смъртта на около 3 000 пациенти годишно, показва национално представително проучване на експерти от здравната и съдебната система, цитирано от „Новинар“. Според Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването голяма част от пострадалите са възрастни и болни хора, за които е непосилно да платят 4-процентната съдебна такса от размера на евентуален съдебен иск.
След като се утвърди новата структура на Българската академия на науките, ще започне пълна атестация на служителите в звената и чак след това ще бъдат избирани нови директори, е заявил за вестник „Класа“ председателят на БАН акад. Никола Съботинов. Според него до края на годината ще се изясни новата структура на академията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *