Преглед на печата

 

 

„Отрязаха далаверата в държавните предприятия“, пише „Новинар“. Вестникът цитира думите на премиера Бойко Борисов, че заплатите в администрацията ще бъдат намалени с 10% и за „таван“ ще бъде приета заплатата на премиера.

Кризата дойде и за чиновниците“, коментира темата и вестник „Пари“. Реално намаляване на възнагражденията или съкращаване обаче ще се случи само в някои от министерствата, посочва изданието.
Министри опитали да обяснят на Борисов, че кабинетът не може да влияе ефективно на доходите на лекарите, защото болниците са търговски дружества, получаващи пари за лечението не от държавата, а от здравната каса, са заявили присъствали на вчерашното заседание на правителството, цитирани от „Труд“. Министър-председателят заявил, че трябва да се намери начин и това станало, отбелязва вестникът.
Едни от най-спорните текстове в Наказателно-процесуалния кодекс бяха приети, не без помощта на опозицията, отбелязва вестник „Сега“, като добавя: опозицията изостави битката за най-спорните текстове и така помогна за приемането им. По време на дебатите имаше обвинения за полицейщина и масови дела срещу държавата в Страсбург, пише по темата „Дневник“. Именно заради напускането на заседанието от страна на БСП и ДПС в знак на протест беше върната забранената от 4 години практика, известна като „вечните обвиняеми“.
Председателят на парламента Цецка Цачева крие финансовия министър Симеон Дянков от контрол, пише „Дума“. Това ставало ясно от писмо на Цачева, с което тя отклонява питане по отношение вдигането на ДДС, с мотива, че въпросът не е в ресора на Дянков.
Около 400 млн. лв. ще разпределят частните здравни фондове, след като влязат в системата на втория здравноосигурителен стълб от 2011 г., са изчислили експерти пред вестник „Класа“. Толкова пари ще дойдат от увеличената с 2% осигуровка, ако се реши тя да отива за тях.
Нова схема за източване на пари по клиничните пътеки на Националната здравноосигурителна каса са разработили ръководители на болнични заведения, алармира „Монитор“. Вестникът разполагал със скандален договор между държавна и частна болници, с който те се ангажирали с абсолютно незаконна търговия с пациенти помежду си, представляваща насочване само към определено заведение срещу дадена сума.
Застраховка срещу уволнение е новият хит, като срещу вноска от няколко лева на месец всеки може да си гарантира финансова помощ при съкращение, пише „Стандарт“. Компанията, предлагаща новата застраховка я е нарекла „защита на дохода“. Най-ниската сума, за която може да се застраховат гражданите, е минималната заплата, но обезщетението не се изплаща, ако човек сам напусне фирмата си.
Депутати от ГЕРБ обмислят промяна в Закона за радиото и телевизията, според която деца под 18 години да не участват в риалити предавания, съобщава „24 часа“. Според тях не е редно малки деца да се включват в подобен вид програми, тъй като по този начин излизали от своята нормална и естествена среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *