Преглед на печата

Бърза помощ на мотори пуска ВМА, пише „24 часа“
Доктор на мотор вместо в линейка може да идва при спешен случай от юни. Проектът на Военномедицинската академия стартира с 28 мотора БМВ, обясни шефът й ген. Стоян Тонев.
Той е първият публично-частен в спешната помощ у нас. Можел да се нарече „Маями“, тъй като моделът е заимстван оттам. Опитът в САЩ сочи, че времето за пристигане пада до 3 мин. Тук ще е 7 мин – 3 пъти под средното за линейка в София.
Предимството на мотоциклета е, че се промъква през всякакви задръствания. Моторите линейки могат да се движат по стълби, както и през зимата, ако улиците се чистят добре.
Предвижда се докторът да бъде возен с мотора, а не да го управлява. Машината е оборудвана със спешна чанта. Предстои монтиране на табла за сателитна връзка с центровете за приемане на повикванията.
Освен моторите, които ще работят в София и градовете с военни болници – Варна, Пловдив, Плевен и Сливен, ще има и четири АТВ скутера за труднодостъпни райони.
Проектът предвижда и услугата медицинска евакуация с хеликоптер при инциденти, която ще се развие по-нататък.
ВМА предоставя медицинските професионалисти и логистиката. Моторите са собственост на фирма, която поема техническото оборудване.
Новите превозни средства в спешната помощ ще носят отличителните знаци на болницата. Ще бъдат достъпни за всички, а за да дойде такъв екип, ще бъде обявен специален телефон за повикване.Правим и паркинг за велосипеди, каза още ген. Тонев. 12 колела ще се ползват за придвижване в двора на болницата.
Автобусът бил с фалшив преглед, разкрива „Труд“
Най-малко 7 груби нарушения са установени досега от експертите, които разследват тежката злополука с автобус „Чавдар“, който уби 16 и рани много други край Ямбол.
Има съмнения, че техническият преглед на буса е бил фалшив, а шофьорът му не е минал психотест.
1 Липсват пътни листове и тахографски шайби за извършените превози от фирмата превозвач. ЕТ „Ем Си Ай – Слави Славов“ е представила само една-единствена тахошайба. Планирана била проверка във фирмата, но трагедията я изпреварила.
2 Няма пътни книжки за извършването на случайни превози от Ем Си Ай. Те са задължителни.
3 Не е поискано разрешение за конкретния превоз до местността Бакаджика. Без документа не би трябвало да може да се возят хора.
4 Фирмата превозвач няма сключен договор с шофьора на автобуса. 60-годишният Господин Господинов е бил нает ден-два преди превоза. Вероятно той е взел пари на ръка.
5 Шофьорът не е преминал психопреглед – задължително условие за превоз на пътници. Господинов е трябвало да се яви на теста още през 2007 г., за да може да упражнява професията. Последното му изследване е от януари 2004 г., като го е минал от втори път.
6 Данните от разпечатките за измерена димност на 30-годишния „Чавдар“ и за спирачна ефективност регистрират показатели като при чисто нов модерен автобус, което е невъзможно. Проверката на ИААА категорично е доказала, че от компютъра на елховския сервиз „Великов, Савов и ко“ могат да се вадят разпечатки, без да се подава сигнал от стендовете.
7 Измерените стойности при ръчно и при автоматично управление на спирачките се различават драстично. Това недвусмислено показва, че от компютъра в пункта могат да се вадят манипулирани данни.
Допълнителни съмнения буди и фактът, че въпреки че в Ямбол, откъдето е фирмата, има 4 пункта за технически преглед, Ем Си Ай са закарали за тест „Чавдар“-а в елховския сервиз.Вчера разследващият полицай е повдигнал обвинение срещу Слави Славов, собственик на фирмата превозвач, съобщи адвокатът му Марина Ангелова.
Володя Киров, шеф на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“: Съжалявам, но ни пробиха системата
– Г-н Киров, разследването на трагедията край Ямбол показа редица нарушения и пропуски. Как е възможно това?
– За мое съжаление очевидно има сериозен пробив в системата. При сегашните условия ни е трудно да ги установим, защото осъществяваме само спорадичен инцидентен контрол.
– Защо е така?
– Не можем да имаме 705 пункта за технически прегледи на превозни средства и във всеки от тях постоянно да стои наш човек.
– Собственикът на Ем Си Ай Слави Славов го питаха как „Чавдар“-ът е минал технически преглед и той отговори: „Знаете как става…“
– Това е престъпна безотговорност, и то от човек, който трябва да осъществява превози на хора.
– Аз си мисля, че става дума за безотговорност и на ваши служители!
– Контрола през последните години непрекъснато го увеличаваме. Проверките ни през 2008 г. са били с 49% повече, отколкото през 2005 г. Издадените актове са се увеличили с 23%. Постъпилите средства от глоби през 2005 г. са били 306 000 лева. За м.г. сумата е 20 пъти по-висока. Не мога да приема, че контрол не се осъществява.
Проблемът е, че той е инцидентен. В тези 705 пункта за технически прегледи през м.г. са направени над 2800 проверки и са съставени 148 акта за административни нарушения. С извадков контрол обаче не става.
– Е, как тогава ще решите проблема?
– Това може да стане само с непрекъснат контрол онлайн. Трябва да има камери във всички пунктове и във всеки един момент да имаме данни за превозното средство, което минава на преглед в реално време – дата, час и т.н. Данните от проверката трябва да постъпват веднага в информационната ни система. Това съм го виждал в испанската област Галиция и бих искал да стане и тук. Трябват ни електронни записи в реално време.
260 инспектори у нас не били достатъчно
Всичко на всичко инспекторите в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ са 260. Те отговарят за 272 общини в страната, което е крайно недостатъчно за реален контрол, не крият от Министерството на транспорта.
Всъщност служителите на бившата ДАИ би трябвало да контролират куп дейности. Освен пунктовете за технически прегледи те трябва да следят работата на всички превозвачи на пътници и товари, таксиметровите компании, превозите на опасни товари и т.н. От ведомството отдавна настояват за законодателни промени, с които част от работата им (специално за такситата и за изпитите за кандидат-шофьори) да бъде прехвърлена на общините и на външни организации.
Не искам да звучи като оправдание, но средните заплати на инспекторите са 470-500 лева. Стартират от 369 лв. при изисквания за висше образование, компютърна грамотност, технически и езикови познания, което пречи на мотивацията им, казва Володя Киров, шеф на „Автомобилна администрация“.
В Министерството на транспорта готвят бързи промени в Наредба 38, с които теоретичните изпити за кандидат-шофьорите ще се провеждат само в регионалните дирекции на бившата ДАИ. И ще се заснемат с видеокамери, а автоинструкторите няма да имат право да присъстват на теста.
Очакваме съпротива от фирмите, организиращи курсове, но е крайно време да го направим, защото все още има случаи на купуване на книжки дори и за професионални шофьори, обясняват от министерството на Петър Мутафчиев.
До една година камери ще трябва да се появят и в колите за провеждането на шофьорските изпити, както и във всичките 705 пункта за технически прегледи на превозните средства. У нас прегледите на автобуси се правят два пъти годишно, докато евроизискванията са това да става веднъж годишно.
За качествено извършен преглед на автомобил са необходими минимум 20-30 минути. Първо се извършва преглед на документите, табелите и номерата на превозното средство. След това се преминава към външен оглед да няма ръжда и счупвания, след това на стенд се изследват спирачната ефективност, газовите емисии, кормилната система и шасито. В пунктовете трябва да проверят дали имате аптечка и светлоотразителен триъгълник.
Масова практика обаче е повечето сервизи срещу 5 или 10 лева на ръка извън таксата стикер за годишен преглед да получи и абсолютна съборетина, която да не отговаря на никакви стандарти за сигурност и безопасност.
У нас няма изискване за максимална възраст на автобусите. Затова по пътищата ни се движат трошки на по 30, 40 и 50 г.! Според експертите в транспортното министерство проблемът със старите автобуси ще отпадне с въвеждането на жестоки екотакси за старите возила.
Рейсът убиец возел 50 деца, уточнява „Стандарт“
50 деца са се разминали на косъм от смъртта. Час преди кланицата пред храма под връх Бакаджик 60-годишният шофьор Господин Господинов натоварил в рейса убиец хлапетата. Той ги взел от домовете им, за да ги закара в забавачка „Славейче“ в Ямбол. Това разказа за „Стандарт“ една от възпитателките. Преди 3 години директорката Анета Момчева сключила договор за транспорт със Слави Славов, собственик на „Чавдар“-а. Доскоро самият Славов возел с друг рейс децата. Три дни преди кървавата баня обаче той наел за курса Господинов.
Рейсът убиец най-вероятно е сглобен с части от моргата, съобщиха разследващи за „Стандарт“. Автобусът е с подменен двигател Raba-MAN, произведен 1989 г., докато шасито е на 30 г.
16 трупа = 15 г. затвор. Такова наказание за деянието си може да получи собственикът на автобуса Слави Славов. Късно снощи срещу него бе повдигнато обвинение за немарливост и причиняване на смърт на повече от едно лице. Шофьорът Господин Господинов, който лежи в „Пирогов“, след като се излекува, ще бъде обвинен в нарушение на правилата за движение, с което е причинил по непредпазливост смъртта на 16 души и деянието представлява особено тежко престъпление.
Заради тежкото престъпление шефът на фирма „ЕМ СИ АЙ“ ще остане в ареста още 72 часа. След това прокуратурата ще поиска мярка задържане под стража. Делото срещу Славов е взето на специален надзор и е под непрекъснато наблюдение на Върховната касационна прокуратура.
Само за ден в Ямбол бяха разпитани 16 очевидци на катастрофата, а експертите са назначили съдебно-медицински експертизи за установяване причините за трагедията. Направен е вече и обстоен преглед на автобуса. Експертизата от него обаче ще бъде готова до седмица. Междувременно докато преглеждали рейса камикадзе, следователите се натъкнали на свещеник, който откраднал дървета, изкоренени в района на тежката катастрофа. Кражбата извършил отец Василий, свещеник в храм „Свети Александър Невски“, намиращ се на най-високото място на хълм Бакаджик. На попа е съставен акт, а глобата му може да стигне до 2000 лева.
Късно снощи стана ясно, че автобусът камикадзе има сключени застраховки „Гражданска отговорност“ и „Злополука на местата“ в застрахователна компания „Лев Инс“. Установяват се обстоятелствата около инцидента и „Лев Инс“ вече има готовност да изплати в пълен размер застрахователно обезщетение на близките на загиналите и на пострадалите лица, в това число при необходимост да направи и авансово плащане. Вече е разговаряно с болниците и компанията е готова да плати за лечението на всички пострадали.
GPS система вместо винетка, прогнозира „Труд“
Тол-система чрез GPS постепенно ще замени сегашната форма за платено ползване на пътищата – винетката, съобщи Янко Янков, изпълнителен директор на Национална агенция „Пътна инфраструктура“ (НАПИ).
Капацитет да реализират проекта имат само големи чужди фирми в областта на електрониката като „Сименс“, IBM и други, твърдят експерти.
Тол-системата предвижда откриването на специални „каси“ на входа и изхода на магистралите. За целта в колите трябва да има GPS система, чрез която да става плащането.
Тол-системата е предпочитана от частните инвеститори, тъй като възвращаемостта на средствата е по-висока. Янков се надява това да стане още през следващата година, а до 2013 г. всички автомобили да минат на тол-система.
Според НАПИ преди парламентарните избори може да започне процедурата за избор на концесионер.
Времето едва ли ще стигне тя да завърши до началото на юли, коментираха запознати.
Концесионната схема е решение, защото държавата няма средства да въведе системата. По предварителни оценки тя ще струва около 500 – 600 млн. лв., допълниха от ведомството на Петър Мутафчиев.
Предвижда се първоначално тол-системата да се въведе за 1500 км магистрали, първокласни и второкласни пътища, уточниха от транспортното министерство. Това са европейските коридори, които минават през България, и основните пътища, по които се движат тежкотоварни камиони, каза Янков. До 2013 г. системата ще се обхванат общо 5000 км.
Тепърва ще се решава дали тол-системата изцяло ще замени винетките, или те ще останат за участъците извън GPS мрежата.
Брюксел иска унифицирана тол-система за целия Евросъюз от 2014 г. България преговаря с Румъния поне системите в двете държави да бъдат с еднакви параметри.
Забавянето на документацията до сега беше заради смяната на петима изпълнителни директори на пътния фонд за година. Вече има забързване на процедурата заради намалелите приходи в бюджета. С въвеждането на тол-таксата те могат да се увеличат два пъти или повече.
За миналата година приходите от винетки са 217 млн. лв.
Парламентът гласува строги ограничения за референдумите, коментира „Сега“
След дълго протакане и отлагане депутатите най-сетне дадоха право на гражданите сами да свикват референдум, но заложиха сериозни препятствия пред осъществяването му. Парламентът ще е длъжен да свика национално допитване, ако инициативен комитет от български граждани събере 500 000 подписа по дадена тема. Депутатите сложиха доста висок праг за валидност на взетото решение. В референдума трябва да са участвали толкова граждани, колкото са гласувалите на последните избори за Народно събрание.
Това се разбра при окончателното гласуване на Закона за референдумите вчера.
„Най-ниската активност на парламентарен вот досега е била 53%, а в сегашния закон за референдумите прагът за валидност е 50%“, разгневи се Яни Янев от НДСВ. Според него новоприетият праг на практика обезсмисля закона. В текста на вносителя прагът за валидност бе 30%. Зам.-шефът на ДПС Лютви Местан обаче смята, че по-високият брой избиратели е напълно резонен, тъй като решението на допитването има силата на закон. Депутати от мнозинството коментираха, че така движението на Доган си отваря вратичка да блокира референдуми чрез неучастие на избирателите на партията в тях. Те допуснаха, че в смесените райони, където електоратът на ДПС е мнозинство, няма да има нито едно допитване.
Освен това дори и при 500 000 събрани подписа НС ще преценява дали искането за референдум не противоречи на ограниченията в закона и ще има право да редактира въпроса, без обаче да изменя същината му. Според закона темата на националното допитване не може да бъде свързана с изменение на конституцията, формата на държавно устройство, правата на гражданите, избор и освобождаване на премиер и МС, импийчмънт на президента, избиране на ръководители на БНБ, Сметната палата, членове на ВСС, Конституционния съд и др. институции. Чрез референдум не може да се обявява война и извънредно положение.
Ако събраните подписи са 200 000, парламентът има право да приеме или да отхвърли искането за национално допитване. Ако в него са участвали по-малко от гласувалите на последния вот, но повече от 20% от избирателите, парламентът е длъжен да разгледа предмета на референдума в 3-месечен срок и да обяви решението си в интернет, в един национален ежедневник и по обществените електронни медии.
Предложение до парламента за национален референдум може да бъде направено още от 1/5 от депутатите, президента, правителството и 1/5 от общинските съвети.
Местен референдум ще се свиква задължително, ако е поискан от 1/10 от гражданите с избирателни права в съответната община. За да бъде той валиден, трябва да са участвали толкова избиратели, колкото на последните избори за общински съвет. Чрез местно допитване не могат да се решават въпроси на общинския бюджет, размера на местните данъци и такси и правилата на вътрешна организация и дейност на общинския съвет.
Задължителен референдум при 500 000 подписа, брои и „Дума“
Национален референдум ще се свиква с подписите на 500 000 души, имащи право на глас. Това решиха депутатите вчера по време на второто четене на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Според текстовете на закона при 200 000 подписа за провеждането на референдум Народното събрание трябва да разгледа предложението и да вземе решение дали да проведе националното допитване.
Местен референдум се свиква с подписите на 1/10 от жителите на дадена община, а предложението за свикване на референдум се разглежда и решава при наличие на 1/20 подписи на жители на общината. Депутатите гласуваха предложението в национален референдум да се приема, ако в допитването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с „да“ са гласували повече от половината от участвалите в референдума.
Национален референдум няма да може да се произвежда по въпроси, свързани с повдигането на обвинения срещу президента или вицепрезидента за държавна измяна и нарушение на конституцията, по въпроси от компетентността на Велико Народно събрание, за размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните плащания и вноски, за държавния бюджет, въпроси за правилата на вътрешната организация и дейността на Народното събрание, както и по въпроси, свързани с насрочване на президентски избори, избор и освобождаване на министър-председателя и на Министерски съвет, на членове на Висшия съдебен съвет и инспектората към него и на членове на Конституционния съд.
Местен референдум ще се счита за легитимен, ако в него са участвали не по малко от участвалите в последните местни избори в съответната община, а за прието предложението, подложено на референдум, ако повече от половината са гласували „за“. Чрез местен референдум няма да могат да се решават въпроси на общинския бюджет, размерът на местните данъци и такси и правилата на вътрешната организация и дейност на общинския съвет.
Проектът „РЗС“, изследва „Капитал“
Социолозите са единодушни, че изненадата на тези парламентарни избори може да се казва „Ред, законност и справедливост“, така както на предишните избори стана с „Атака“. Националистическата формация на Волен Сидеров се появи сякаш от нищото и вкара в Народното събрание 21 депутати. Преди четири години лидерът на „Атака“ заложи на анти-ДПС говоренето и спечели. Тогава той успя да привлече една немалка част от пронационалистически настроените избиратели на ДСБ, които симпатизираха на позициите на формацията срещу политиката на Ахмед Доган.
Щяха да гласуват за нея, но се преориентираха в последния момент към Сидеров заради значително по-твърдите му изказвания срещу ДПС. Успехът на Сидеров стана повод да се заговори, че „Атака“ е проект на среди, близки до БСП, още повече че се яви на изборите в коалиция с просоциалистически насроените формации „Нова зора“ и „Защита“. („Нова зора“ сега е коалиционен пратньор на БСП в „Коалиция за България“.)
За разлика от лидера на „Атака“ Яне Янев заложи на антикорупционното говорене и честото ходене до прокуратурата да внася сигнали срещу държавни служители и кметове. Хиперактивността на председателя на „Ред, законност и справедливост“ (РЗС) можеше да си остане незабелязана за обществеността (Янев внася подобни сигнали от доста години, но никой не гледаше сериозно на обвиненията му), ако някои от тях не бяха последвани от показни акции на прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Макар че голяма част от тях завършиха без резултат, синхронът в действията между правоохранителните органи и Янев е очеваден, при това с ползи и за двете страни – случаите с кмета на Гърмен Ахмед Башев и с бившия директор на НАП Мария Мургина предизвикаха съмнения за разчистване на сметки на управляващите с неудобни за тях лица, а лидерът на РЗС се издигна в очите на хората до „борец срещу корупцията“.
Това мигновено го изстреля до призовото трето място по рейтинг в държавата непосредствено след столичния кмет Бойко Борисов и президента Георги Първанов, а малко известната му до този момент формация вече има шансове да прескочи 4-процентовата бариера за влизане в парламента. Към подозренията, че РЗС може да се окаже проект, плод на политическо инженерство, се прибавя още един факт – Янев беше вносител на скандалната поправка в избирателния закон, която предвиждаше прагът за влизане в Народното събрание за коалиции да се вдигне от 4% на 8%.
Това предложение първо беше лансирано от депутата от ДПС Христо Бисеров, а целта му беше максимално да затрудни влизането в парламента на „Синята коалиция“. И още нещо – прави впечатление, че част от сигналите на лидера на РЗС са насочени към хора от местната власт, неудобни за партията на Доган. На последните кметски избори Ахмед Башев се кандидатира като независим кандидат за кмет за разлика от предходните, когато беше номиниран от ДПС. С подобен привкус е и сигналът за корупция на Янев срещу кмета на Хасково Георги Иванов, срещу когото прокуратурата вече се задейства, като му отне достъпа до секретна информация и поиска той да бъде отстранен от длъжност. След кметските избори хасковският кмет е в доста обтегнати отношения с местната структура на ДПС и депутатите на Доган от региона Христо Бисеров и Рамадан Аталай.
Иначе подобно на Сидеров Янев има перфектно алиби, за да не бъде заподозрян във връзки с управляващите. Самият той първоначално беше земеделец от съюза на Анастасия Мозер. След това създаде собствена формация и влезе в парламента като депутат от ОДС. Сега е вече консерватор, говори за създаването на „нова десница“ и има за партньори партията на британските консерватори. Внася сигнали в прокуратурата и срещу хора от БСП. Проверката на правораздавателната институция по тях обаче обикновено завършва бързо и с мнение, че няма данни за престъпление. Справка: сигналът за укриване на данъци срещу пловдивския бизнесмен и член на Националния съвет на БСП Георги Гергов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *