Преговаряме с ЕК за по-къс „Южен поток“

От няколко месеца България обсъжда с Европейската комисия възможността за изграждане на съкратен вариант на спрения от Русия газопровод „Южен поток“, който да доставя руски газ до приемен терминал във водите на Черно море край Варна и така да се реши проблемът с европейските регулации в областта на енергетиката. Това стана ясно от думите на вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев в рамките на парламентарен блиц контрол.

„Последните месеци текат срещи и разговори с представители на различни структури на ЕК с цел с тяхна помощ да бъде направен прецизен правен анализ коя е възможната хипотеза, според европейското законодателство, която да позволява ползване и транзитиране на газ, идващ от руска страна през Черно море. Тези разговори продължават и в момента“, заяви Дончев. Той уточни, че българската страна не е чакала промяна в геополитическата обстановка, за да предприеме подобна инициатива, визирайки влошените отношения между Русия и Турция.

Томислав Дончев заяви, че началната версия на проекта „Южен поток“ е малко вероятна. Това, което към момента може да се счита за вероятно, е руска тръба, преминаваща през Черно море, с приемен терминал близо до Варна. Оттук нататък остават две опции – или България да изгражда транзитното трасе през страната, ползвайки частично съществуващата инфраструктура и инвестирайки в нова, или търсене на сътрудничество с някои от големите газови оператори в Европа. Коя от двете версии ще бъде приложена ще стане ясно едва след като е ясна първата част, заяви Дончев. Той уточни, че преговори за такъв проект с руската страна могат да стартират едва когато има ясна позиция от ЕК. Надяваме се това да се случи колкото може по-скоро, заяви Дончев.

В отговор на друг депутатски въпрос за преговорите в Китай за инвестиции в VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ вицепремиерът обяви, че очаква в следващите месеци да има развитие по въпроса. „Водят се преговори и в зависимост от резултата по тях може да се стигне до подобен проект, но може и да не се стигне“, заяви Дончев. Той добави, че подобен проект може да се случи с минимално или с никакво участие на държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *