Преговорите за Брекзит стартират от 19 юни

Преговорите между ЕС за Брекзит между ЕС и Великобритания ще стартират в седмицата, започваща на 19 юни, заяви европейският комисар Мишел Барние, цитиран от световните агенции. Барние е главният преговарящ на Брюксел в преговорите, които се предвиждат втората половина на юни. „Надявам се, че ще можем да организираме първия кръг на преговорите възможно най-скоро след парламентарните избори във Великобритания на 8 юни. Надявам се това да стане в седмицата, започваща на 19 юни“, каза Барние. Той допълни, че иска да информира европейските лидери за хода на преговорите на тяхната среща на върха, насрочена за 22-23 юни.
Барние заяви, че за уреждането на сметките с Великобритания е нужно да се изгради климат на взаимно доверие. Той изрази надежда, че бъдещото търговско споразумение с Великобритания ще може да се обсъжда в края на тази година. Барние дори не иска да помисля, че преговорите за Брекзит може да се провалят, предаде Ройтерс.
Европейската комисия бе официално упълномощена днес от Съвета на ЕС да води преговорите от името на всички държави от Общността с Лондон по повод отделянето на Великобритания.
Първата част на преговорите ще засяга три основни области – защита на статута и правата на гражданите на ЕС на британска земя, и на британските граждани в Европа; постигане на споразумение по финансовите задължения на Лондон; определяне на новите външни граници на ЕС, включително предвид въпроса със Северна Ирландия и целта за избягване на нова физическа граница с Ирландия.
ЕК отново заяви днес, че ще преговаря при пълна прозрачност с британските власти и посочи сайт, на който ще бъдат помествани документите, изпращани до общностните институции и националните власти. Тези документи включват преговорни позиции и преговорни текстове. Комисията уточнява, че преговорите ще започнат, веднага щом Лондон е готов. Очаква се началото на преговорите да бъде непосредствено след британските предсрочни парламентарни избори в началото на юни.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *