Преговорите за вдигането на блокадата на граничните пунктове боксуват

Опитът на националната асоциация на българския бизнес, да договори с гръцките земеделци вдигането на блокадата на граничните пунктове, претърпя провал. Протестиращите фермери не се явиха на уговорената среща, а опитът на представителите на българския бизнес да преминат на гръцка територия бе спрян от гръцките гранични власти.
С около десетина автомобила вчера след обяд представителите на българския бизнес пристигнаха на граничен пункт Кулата. Там, на предварително уговорена среща, те възнамеряваха да поставят пред гръцките земеделци условие блокадата да бъде вдигната мигновено. След напразно половинчасово чакане, българите решиха сами да отидат при гърците, за да се срещнат с тях.
На гръцка територия се оказа, че среща няма да има. Причината – гръцките земеделци искат исканията на българските представители на бизнеса писмено. Освен този каприз на гръцките фермери се появи и друга пречка. Гръцките гранични власти забраниха на българските представители на бизнеса да се срещат с протестиращите, защото това застрашавало сигурността на желаещите да преговарят българи.
Светлозар Николов, председател на Национална асоциация на българския бизнес: „На моя въпрос, добре мен не ме е страх да вляза, аз искам да говоря с гръцките протестиращи – не, ние отговаряме за вашата безопасност и не искаме да се случи нещо. Гръцката република е в комбина с гръцките фермери и това е причина за умишлено съсипване на целия български бизнес, за да получи Република Гърция определени субсидии… България е абсолютен заложник на европейската политика на Република Гърция и това става с официалното разрешение на гръцките власти.“
В този отказ на гръцките гранични власти представителите на бизнеса видяха политически мотив.
От асоциацията на българския бизнес не пожелаха да коментират въпроса дали обявеното от тях намерение да блокират българо-гръцката граница през месец юли остава след днешния провал на преговорите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *