Преговорите за търговска сделка ЕС-САЩ изглеждат като „димна завеса“ според „Политико“

Съединените щати и Европа заявяват, че искат да преговарят за постигане на търговска сделка, но разговорите изглеждат като „димна завеса“, се посочва в анализ на електронното издание „Политико“ (Politico.eu).

Основната мотивация за задържане на всички на масата на преговори – дори като част от политически театър – е да се опита да се спре американският президент Доналд Тръмп да наложи мита в размер на 25% върху вноса в САЩ на европейски автомобили, което би могло да възпламени истинска търговска война с ЕС. Когато обаче се стигне до трудните преговорни теми, двете страни са изправени пред привидно непреодолими пречки, които биха убили самия преговорен процес още преди той да започне, според изданието.

Американците искат да спечелят по-голям достъп до селскостопанските пазари на ЕС, но европейците настояват да оставят въпроса за храните извън преговорите, страхувайки се от възобновяване на масовата протестна реакция, която беше факт спрямо договарянoто по време на президента на САЩ Обама „Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции“ (TTIP). От своя страна, Брюксел иска да се премахнат американските тарифи за вноса на промишлени стоки, включително на автомобили, но американците не желаят да направят това.

„Това малко прилича на шоу. Не мисля, че тези разговори могат да доведат до резултат“, посочи пред „Политико“ Бернд Ланге, който е председател на Комисията за търговия на Европейския парламент. „В крайна сметка, това е концепция за деескалация на търговското напрежение, но не може сериозно да се водят преговори“, допълни той.

През миналия юли Доналд Тръмп постигна временно примирие с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да не се налагат нови митнически тарифи, като играта сега изглежда е за запазване на това  примирие възможно най-дълго време.

Европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом се опитва да изрази, че има положително развитие: „Ние напредваме, постигнахме много важен напредък и имаме процес, който мисля, че е положителен“, посочи тя на Световния икономически форум в Давос през миналия месец. В същото време европейският комисар напомни на Тръмп, че и двете страни са се съгласили, „че няма да си налагаме митнически тарифи една на друга, докато продължават преговорите“.

Но разликата между двете преговарящи страни по отношение на заложените от тях цели означава, че повечето наблюдатели изразяват слаба надежда за реален напредък. „И двете страни поставиха картите си на масата, но те изглежда играят различни игри“, посочи пред „Политико“ Питър Чейс, който е старши сътрудник в Германския фонд „Маршал“ на САЩ.

Официален представител на американска индустрия пък заяви пред изданието, че и двете страни трябва да работят по-усилено, за да намерят обща основа, тъй като рисковете от досегашните „упражнения“ изглеждат изчерпани.

Други имат дори още по-негативна оценка, възприемайки преговорите просто като маневра на ЕС, за да се избегнат автомобилните мита. „Победа за ЕС би било всичко, което обаче изключва тарифите за автомобили“, посочи Стивън Клейс – партньор в адвокатската кантора Wiley Rein и бивш съветник в една от основните комисии за търговия в Конгрес на САЩ. „Те (европейците) не се ръководят от желанието за сделка сама по себе си, те са водени от желанието да се избегнат тези тарифи“, посочи Клейс.

Фолкер Трейър, който отговаря за външната търговия в Германската търговска камара, заяви, че търговските представители във Вашингтон също се опитват да покажат напредък в преговорите, за да се избегне връщането към войната с митата.

„Политико“ отбелязва, че американският търговски представител Робърт Лайтхазър се опитва да убеди Доналд Тръмп, че истинската битка за „превръщането на Америка отново във велика“ е насочена срещу Китай и че той трябва да се присъедини към европейците срещу Пекин, вместо да води търговска война на два фронта.

Един от жестовете на добра воля, върху които се фокусират ЕС и САЩ, е соята, като през миналата седмица Европейската комисия подкрепи вноса на американската селскостопанска култура, признавайки, че тя е от полза за производство на субсидирани биогорива. Брюксел също така се стреми да увеличи вноса на втечнен природен газ от САЩ.

Но бивш висш търговски служител посочи, че Брюксел „губи времето на САЩ“ с такива обещания. „Няма никакви тарифи за соята в ЕС и съюзът иска отчаяно да купува толкова американски природен газ, колкото може да получи“, добави той пред „Политико“. Според него на върха на администрацията на Тръмп вече битува схващането, че ангажиментите на ЕС по отношение на соята и на природния газ са просто „украса на витрината“.

Брюксел и Вашингтон обаче знаят, че възможностите им за постигане на напредък са ограничени. Американският търговски секретар Уилбър Рос трябва да представи на президента до 19-и февруари своите препоръки за налагане на тарифи за внос на автомобили в САЩ. След това Тръмп разполага с 90 дни, за да реши дали да наложи мита, което означава, че неговият срок да използва въвеждането на автомобилни мита като заплаха при преговорите с ЕС изтича към средата на май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *