Предвиждат 70% от туристическия данък да остава в общините за развитие на сектора

Това е записано в проекта за закон за туризма, публикуван на сайта на икономическото министерство. Туристическият налог е местен данък и приходите от него отиват в общинските бюджети. В проектозакона за туризма се предвижда и създаването на нова държавна структура – Българска туристическа организация.
С новия закон за туризма за първи път у нас ще се категоризират спа и уелнес центровете в хотелите, заяви за Дарик Мария Иванова от икономическото министерство. „По отношение на изграждането, оборудването, обзавеждането на самия център, за това какви хора могат да работят в него, с какви профисионални качества и образование трябва да бъде управителят на тези центрове нямаше разписани никакви правила“, обясни Иванова.
За първи път ще бъдат категоризирани и нови обекти. „въвежда се хостел по подобие на самостоятелните стаи и сега апартаменти за гости и апартаментни туристически комплекси – нещо, което трябваше отдавна да се случи“, обясни експертът в икономическото ведомство.
Новите текстове ще разпишат и харченето на парите на туристическия данък. „10 процента от постъплия туристически данък ние предвиждаме, че ще отива за финансиране на българската туристическа организация, 20 процента – за организациите за управление на туристическите райони и 70 процента ще остава в общините за дейностите, включени в програмата за развитие на туризма“, обясни Иванова.
С новия закон ще бъде въведено туристическото райониране, за да може да се развива специфичен вид туризъм в различните области. Ще бъде създадена и нова структура, която ще отговаря за маркетинга и рекламата на българския туристически продукт.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *