Преди Акт 16 се реализират 90 на сто от обектите в София

Преди Акт 16 почти всички обекти си имат собственици. Доказателство, че имотният пазар продължава да се развива с рекордни темпове и през 2017 година, като основен двигател остава новото строителство. Само за второто тримесечие от годината  за жилищни сгради в София са издадени 207 разрешения за строеж. Това на практика е увеличение с 25% спрямо първото тримесечие за годината и 10% спрямо същия период на миналата 2016 година.

В следващите няколко години на пазара за недвижими имоти се очаква да излязат над 816 000 квадрата жилищна площ, като това е статистика за жилищните комплекси и сгради, получили разрешение за строеж през последните две години. Интересът на строителите за инвестиция продължава да расте и приоритет е намирането на достатъчно голям парцел, с атрактивна локация, който да задоволи насрастващите нужди на пазара.

Най-желаната дестинация остава центърът на столицата, но поради голямото пренаселване, трафика и липсата на паркоместа, фокусът и инвестиционните намерения значително се изместват към южните квартали на София. Кварталът, развиващ се с най-бързи темпове е Манастирски ливади – изток. До края на 2019 година само в района се очаква да се въведат в експлоатация 9 нови проекта, а още толкова очакват откриване на сторителна площадка.

Данните на ИМОТИКОН сочат, че търсенето на жилищни имоти продължава да нараства, а покачването на цените не плаши подготвения и добре информиран купувач, тъй като пазарът се развива с добра устойчивост и икономически показатели. “Днешният купувач иска ново строителство, но не такова, което е завършено преди пет години, а такова, което той може да модифицира и довърши спрямо собствените си изисквания” казва Диньо Добрев, изпълнителен директор на Акционерно Дружество “СНД Кепитъл”, от което е част и ИМОТИКОН. Днес купувачът е изключително взискателен и добре осведомен, а банките се включват много активно при проверките и събирането на информация за обектите, допълва той.

По негово наблюдение над 90% от обектите, които в момента се строят в София, се реализират още преди Акт 16, като при взимане на Акт 16 нереализирани остават около 10% от апартаментите. “Всички очакват да се появи голям процент сгради, но тези сгради ще бъдат разпродадени предварително“ категоричен е Диньо Добрев.

Такъв е примерът и с последния проект на компанията – Жилищен комплекс ARCADIA. Само за първия месец, от стартирането на кампанията по продажбите, са резервирани 10% от апартаментите, като до края на годината се очаква да се открие строителната площадка.

Комплексът, разположен върху 6 300 квадратни метра площ, предлага над 160 апартамента, поместени в 22 700 квадратни метра разгъната застроена площ. Детски център, парк и прекрасни гледки към Витоша и София, са само част от удобствата предлагани от ARCADIA на най-конкурентни цени в района.

Плановете на инвеститори и строители е Манастирски ливади – изток да се превърне в образцов квартал, с уредена инфраструктура, множество удобства за живущите. Повишаващият се интерес и бързо реализиращите се сделки говорят само, че тази цел е напълно достижима.

 

Вера НИКОЛОВА

Изготвено от ИМОТИКОН с партньорството на SND Capital по данни на НСИ, Национален регистър за ново строителство, БНБ и Агенция по вписвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *