Предлагат задължително застраховане срещу бедствия

Икономисти и неправителствени организации предлагат въвеждането на задължително застраховане на недвижимо имущество, което би помогнало в моменти на бедствия, като тазгодишните наводнения. Според идеята средствата ще се насочват към Национална катастрофична застрахователна схема, която може да бъде създадена.

Експертите предлагат да има годишна такса в размер между 10 и 30 лв. за имоти. Техните изчисления показват, че по този начин държавата ще разполага с допълнителни средства в рамките между 40 и 60 млн. лв., които ще бъдат използвани само в извънредни ситуации.

„Може лесно да се събира при плащането на данъците, така че едни 10 или 20 лева на година и покриване на щети от 10 или 20 000 лева ще бъдат в изключително голяма полза на гражданите и хората”, коментира експерт.

Предложението предвижда изградената Национална катастрофична застрахователна схема да работи съвместно със застрахователните дружества, съобщава bTV. „Застрахователните компании нямат досъп до тези вноски или до този фонд, те просто са дистрибутори – продавачи”, коментира икономистът Румен Гълъбинов. Подобна схема вече действат в Испания, Турция и Румъния.

Междувременно служебният кабинет одобри отпускането на 1 млн. лв. авансово за община Мизия от Комисията за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет (МС).Тези средства са вече направени разходи. Други 15,3 млн. лв. ще бъдат отпуснати за покриване на направени разходи от общините, които обявиха бедствено положение, както и за Столична община заради градушките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *