Предлагат нов данък за ваканционните имоти

Да бъдат въведен нов местен данък между 0.2 и 0.7% за жилищни ваканционни имоти, а големината му да зависи от конкретния курорт, в който се намират. Това предложение е внесено в петък от депутати от „Обединени патриоти“, седмици след като вицепремиерът Валери Симеонов лансира идеята да се облагат допълнително апартхотелите.Предлага нов данък за ваканционните имоти.

Резултат с изображение за жилища банско

Изготвените сега текстове обхващат „втори“ жилища в над 140 курорта, които не са регистрирани по закона за туризма, но се отдават под наем, като най-голямата ставка ще бъде за над 20 от тях – в ски и морски курорти. По предварителни изчисления на вносителите новият данък трябва да донесе приходи от 200 млн. лв.

200 млн. лв. приходи в бюджета от новия данък

Според предложените поправки в Закона за местни данъци и такси, чийто основен вносител е Борис Ячев от „Обединени патриоти“, трябва да бъде въведен нов местен данък за ваканционните имоти. Идеята е да се плащат между 0.2 и 0.7% годишно от данъчната оценка за онези имоти, които не са основно жилище на собственика и са разположени в разписаните курорти с национално и местно значение в България, които са над 140.

В текстовете е записано, че това са имоти, които по смисъла на европейски регламент от 2011 г. са „обекти за настаняване, за които не се плаща наем“ и не са регистрирани по закона за туризма. Така в обхвата попадат апартхотели и частни имоти в редица курорти, за които вицепремиерът Валери Симеонов твърдеше в различни интервюта, че развиват туристическа дейност, без обаче да са регистрирани и да внасят данъци, което представлява и нелоялна конкуренция за коректните фирми в бранша.

В мотивите към законопроектът е посочено, че очакваното въздействие е „въвеждането на ефективен механизъм за борба с незаконосъобразното отдаване на жилища под наем в курортите“. Очакваните приходи в бюджетите на курортните общини от новия данък са за 200 млн. лв. годишно, е посочено още в мотивите на законопроекта.

Размерът на данъка – според курорта

Най-високата ставка – между 0.5 и 0.7% от оценката, ще се прилага за ваканционни имоти в 23 планински и морски курорта с национално значение, които са определени в решение на Министерския съвет от 2012 г. Сред тях попадат най-популярните курорти по Черноморието като Слънчев бряг, Златни пясъци, Несебър, Приморско, Китен, Албена и други (виж списъка долу), както и планинските Боровец, Пампорово, Говедарци, Юндола. От списъка с райони с по-висока ставка е изключен най-големият ски курорт Банско, който според утвърденото решение на Министерския съвет е курорт с местно, а не с национално значение.

Изискването да се плаща данък ще важи и за имоти в още 120 курорта, които са или СПА курорти с национално значение, или други туристически курорти с местно значение. Според внесените поправки за тях е предвидена данъчна от 0.2 до 0.4 % от данъчната оценка, която също ще се определя от общинските съвети по места, информира в.Капитал. В този списък освен района на Банско влизат още балнеокурорти като Велинград, Сандански, Хисаря, както и 16 морски курорта като Равда, Лозенец, Каварна, Кранево, Ахелой и др. Списъкът с планински курорти, в които ще бъде въведен новият данък, е най-дълъг – той обхваща общо 50 места, сред които Чепеларе, Троян, Трявна, Смолян, Копривщица, Елена, местностите „Карандила“, „Предела“, „Семково“, язовир „Батак“ и др.

На този етап не е ясно доколко проектът ще получи необходимото мнозинство в парламента. Преди две седмици Валери Симеонов разговаря с различни парламентарни групи за законодателните си инициативи, включително забраната за реклама на хазарта, смекчаване на забраната за пушене и др. Тогава председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че по законопроекта, свързан с новия данък за апартхотелите, предстои работа между председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) и депутати от „Обединени патриоти“, за да може евентуално от 1 януари 2019 г. да се направят промените. От БСП тогава заявиха, че ще изготвят становището си, след като се запознаят с конкретните текстове.

Курорти с най-висок данък според предложението

Албена

Ахтопол

Балчик и местността Фиш-фиш

Бургас

Варна (от Златни пясъци до нос Галата)

Златни пясъци

Дюни

Китен

ММЦ – Приморско

Несебър

Обзор

Поморие

Приморско

Св. св. Константин и Елена

Слънчев бряг

Созопол

местност „Тузлата“

Царево

Боровец

Пампорово

Юндола

Говедарци

Котел

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *