Предлагат цените на горивата да се сменят веднъж месечно

Вчера Съюзът на товарните превозвачи предложи цените на бензина, дизела и пропан-бутана да се променят по-рядко – веднъж месечно, за да могат фирмите по-лесно да планират разходите си, съобщава в.“Сега“.
Тази идея, както и лансираната от премиера сделка „ЛУКойл“ да замрази за 1 месец цените на горивата срещу ангажимента държавата да поеме 25% от разходите на компанията за съхраняване на военновременните запаси от горива ще бъдат обсъждани днес в МС. Икономисти и дистрибутори на горива разкритикуваха подготвяната сделка.
„Промяната на цените само веднъж в месеца ще даде възможност на нашия бранш да променя тарифите в зависимост от варирането на горивото. Вариантът носи и риск от загуба, ако петролът поевтинее, докато промяната се отрази у нас, но може да е добър за правенето на по-точни разчети“, обясни шефът на съюза Валентин Боянов пред „Фокус“. Подобни прецеденти имало в някои европейски страни.
Другата идея, чийто привърженик е премиерът, държавата да поеме 25% от разходите по съхраняването на нефтени запаси, ще натовари бюджета с огромни непланирани разходи. В момента по закон държавата съхранява горива за 30 дни, а „ЛУКойл“ за 60. Ако сделката стане факт, двете страни ще ги съхраняват по 45 дни.
Досега няма официални разчети колко ще струва такава мярка и колко време ще се прилага. По данни на „Сега“ съхранението на един тон излиза 700 лв. годишно, а става дума за огромни количества. Не е ясно откъде хазната ще извади парите и дали това няма да се третира като непозволена държавна помощ.
След като бе нохакан публично от премиера и бе адресат на остро писмо на „ЛУКойл“ министърът на икономиката вчера похвали компанията за идеята за едномесечен мораториум върху цените на горивата, която по думите му „показва отговорна позиция на компанията към потребителите“. После уточни, че още не е видял детайли на предложението и че все пак е най-добре да има работещ пазарен механизъм. Той не отговори дали е получил отговор на запитването си как „Нефтохим“ формира производствените си разходи. Подозрението му миналата седмица бе, че са завишени.
Вицепремиерът Дянков пък коментира по БНР, че очаква с интерес завръщането на шефа на „ЛУКойл България“ Валентин Златев от Москва. „При положително развитие на разговорите там и с това, което държавата може да направи, „мисля, че всички ще сме доста по-доволни. Но това пак оттам нататък вече е световна конюнктура“, каза още Дянков.
„Решението за замразяване на цени няма как да се вземе от днес за утре, тези изявления са базирани върху некомпетентност и популизъм“, коментира Лъчезар Богданов от „Индъстри уоч“ пред „Сега“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *