Предоговарянето на споразумението за свободна търговия между Мексико и ЕС е голяма възможност

Предоговарянето на споразумението за свободна търговия между Мексико и Европейския съюз  бе определено от германския канцлер Ангела Меркел като голяма възможност, предаде Франс прес. Тя каза това пред журналисти в националния дворец в Мексико след среща с мексиканския президент Енрике Пеня Нието. Споразумението, влязло в сила през 2000 година, позволи постепенното премахване на митническите бариери и доведе до увеличение на търговския обмен и инвестициите между Мексико и ЕС. През 2016 година започнаха преговори за придаване на нова динамика на търговията чрез модернизиране на споразумението. Пеня Нието призова Меркел за подкрепа, за да може „тази цел да се конкретизира до края на годината“.
Предоговарянето предвижда включване в споразумението на електронната търговия и интелектуалната собственост.
Мексико се стреми да диверсифицира търговските си партньори на фона на несигурността, надвиснала над отношенията му със Съединените щати от идването на власт на Доналд Тръмп. Визитата на Меркел има за цел също така да разшири икономическите връзки между Германия и Мексико. Търговският обмен между двете страни е достигнал 17,8 милиарда долара през 2016 година.
„Германия е най-големият европейски икономически партньор“, припомни Пеня Нието.
Меркел приветства силния ангажимент на мексиканския президент към свободната търговия, отправяйки едва прикрита критика към протекционисткото поведение на Тръмп.
Президентът на САЩ започна предоговаряне на Северноамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА), обединяващо Съединените щати, Канада и Мексико от 1994 година, след като го определи като прекалено благоприятно за южната съседка.
В Мексико развиват дейност много германски компании, сред които автомобилостроителни, възползвайки се от страната като входна врата към северноамериканския пазар без да трябва да плащат мита.
Меркел призова интересите на германските компании да бъдат взети предвид при предоговарянето на това споразумение, което се очаква да започне през август, според Пеня Нието.
Преките германски инвестиции в Мексико са достигнали 2,4 милиарда долара миналата година – на трето място след САЩ и Испания.
Германският канцлер, която преди Мексико посети Аржентина, оглавява делегация от предприемачи. Днес тя ще участва в икономически форум, след което ще се върне в Германия.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *