Предопределят ли гените съдбата ни

Учени от университета в Оксфорд след няколко години усилена работа откриха тайната на това кога ще създадем семейство и деца. Това е свързано с 12 области в човешкия геном, които се отразяват на раждането на първото дете, големината на семейството, както и на други аспекти от половия и семейния живот.

 

В изследването били анализирани различията в генетичната структура на 250 343 души от цяла Европа. Благодарение на доброволците била съставена карта на единичните мутации, включваща в себе си 2.4 милиона единични „отпечатъка“ в гените. Така после можело да бъдат съпоставени.

Доказано е, че гените ESR1, CRTC2 и EFNA5 ръководят скоростта на съзряване на яйцеклетките при жените. Гените CREB3L4, SLC39A1, AFF3, HYAL3 и MST1R пък се отнасят до растежа на мъжките сперматозоиди.

„Например тези варианти на генетичния код, които са свързани с по-късното майчинство при жените, са се оказали свързани и с по-късното начало на менструацията и менопаузата. В бъдеще тези данни ще могат да помогнат на лекарите да отговорят на важния за жените въпрос – кога е прекалено късно за раждане на дете“, обяснява Мелинда Милс, един от авторите на изследването, публикувано в Nature Genetics.

Въпреки своето откритие обаче изследователите смятат, че то в никакъв случай не означава, че половия живот и семейно положение на хората зависят само от гените. Социалните фактори, в това число образованието, доходите, общественото положение и други, имат не по-малко отношение към семейството и раждането на деца като биологията.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *