Предсрочни избори – идеално за новите инвеститори…

Темата за това какво се случва с индекса в години с парламентарни избори бе изключително актуална през изминалата година, предвид на наличието на избори, като отново става актуална към днешна дата, предвид на възможността за предсрочни избори през тази година. Вижте още: Как се представя SOFIX преди парламентарни избори?

Политическата нестабилност е последното, което се нрави на инвеститорите и това си пролича от движението на индекса на сините чипове – SOFIX, отбелязал сериозен спад в края на миналата седмица, предвид на случващото се на политическия фронт. И все пак, какво да очакваме от индекса при предсрочни парламентарни избори. Отговорът на този въпрос ще се опитаме да дадем, като се обърнем към историческото представяне на индекса на сините чипове и ще потърсим наличието на някаква „повторяемост“ в поведението му в годините с парламентарни избори.

Всъщност, инвеститорите трябва да се радват, защото ще им се даде възможност да влязат на пазара на изгодни нива. Особено с пълна сила важи това за институционалните инвеститори, чиито портфейли все още не са особено с голяма тежест към БФБ. Макар и това да е малко „странна“ логика, големите институционални инвеститори могат и би следвало да използват момента, когато слабите ръце напускат пазара, за да увеличат своята експозиции към родния пазар, защото все пак, техният хоризонт е дългосрочен. За съжаление все още липсва яснота кога и дали ще има предсрочни парламентарни избори.

В момента, когато това стане ясно обаче, инвеститорите могат да започнат да се оглеждат за добри възможности за влизане на пазара. Историята сочи, че индексът на сините чипове SOFIX традиционно се понижава три месеца преди парламентарните избори, расте месец преди тях и се повишава сериозно един и три месеца след тях.

Индексът има тенденция към спад три месеца преди парламентарните избори. Тя обаче не е еднозначна, като при предходните два пъти на парламентарни избори през 2013 и през 2008 година е регистриран ръст и минимален спад. Две са ясно изразените тенденции. На ръст или нулево изменение месец преди парламентарните избори, както и на силен ръст след парламентарните избори, особено в първия месец. Казано по друг начин, потенциална стратегия пред инвеститорите при насрочване на дата на парламентарни избори би била покупката на акции месец преди изборите. Спекулативните инвеститори най-вероятно биха предпочели да „заключат“ потенциални печалби месец след изборите, докато по-дългосрочните най-вероятно ще изберат да запазят своите позиции, особено ако са влезли на привлекателни нива.

Другите добри новини за инвеститорите са, че индексът на сините чипове SOFIX е при ключово ниво на подкрепа от 580 пункта, както и че предстоят традиционно оформилите се като добри за БФБ летни месеци на борсата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *