Предстои балотаж на президентските избори в Чехия

60% изборна активност отчитат обработените от Чешкия статистически институт 90% от бюлетините. Балотажът между първите двама кандидати за чешки държавен глава ще бъде на 25 и 26 януари.
Втори, според обработените бюлетини е външният министър Карел Шварценберг – с около 22 % от гласовете. Соченият за един от фаворитите и бивш премиер Ян Фишер – 16,72 % , а социалдемократът Иржи Диенстбиер – с 16,42% подкрепа. Шварценберг определи Земан за част от миналото и даде сериозна заявка за победа на балотажа. Интересно, според анализаторите, е за кого ще гласуват избирателите на Фишер след две седмици.
Чувствително – с над 10 % разлика зад прогнозираната първа четворка, се подреждат другите пет кандидата за Пражкия храд.
Неочаквано и разочароващо за управляващите граждански демократи и техните симпатизанти, се оказа последното място за заместник-председателя на Сената Пржемисъл Соботка. Той ще подкрепи Шварценберг във втория тур. Премиерът Петър Нечас пожела успех на отиващите на балотаж кандидати.
75-годишният княз и външен министър Шварценберг води с над 44% в Прага. За Милош Земан са гласували около 16% от столичаните. Подобни са първите резултати и при обработените гласове от чужбина.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *